kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
En rabatt kan vara enkel att anlägga men kan utformas på många sätt och göras hur avancerad som helst. Innan du sätter i gång är det bra att planera så att rabatten både ser bra ut och har bästa möjliga förutsättningar så att växterna trivs. I den här guiden går vi igenom hur du får en välmående rabatt utifrån placering, jordtyper och bevattning.
Det finns inga begränsningar för hur du kan utforma din rabatt, men att planera lite innan du börjar är en bra idé för att skapa bästa möjliga förutsättningar. Eftersom det finns så många alternativ kan du börja med att avgränsa projektet för att få en överskådligare bild av de alternativ som passar dig bäst. Tänk efter om du vill ha en kombination av träd, buskar och exempelvis perenner för att ge en naturlig höjdvariation där de större växterna sätts längst bak i rabatten eller om du vill hålla dig till en sort.
Innan du planterar växterna är det bra att först placera ut dem i krukorna på dess tänkta placering. På så sätt kan du arrangera om och prova lite olika alternativ innan du bestämmer dig. När du väl är nöjd är det bara att ta av krukorna och plantera varje växt i sitt nya hem.
Placeringen av rabatten avgör vad som är lämpligt att odla. Är den tänkta platsen i söderläge? Är det vindskyddat? Torrt eller fuktigt? Utifrån placeringen väljer du sedan växter som trivs i läget. Du kan också vända på tankesättet om du vill ha en viss typ av växter och sedan välja ett lämpligt läge utifrån det. Oavsett val av placering kan du redan tidigt på året förbereda för sommarens rabattprojekt genom att förodla. Förutom att det är snällt mot plånboken innebär det att du tjuvstartar växtsäsongen inomhus, så att växterna är redo att planteras när rabatten är klar.
Oregelbundna former ger en mer levande rabatt som smälter in i trädgården och regelbundna former gör att rabatten sticker ut lite mer. Det kan även vara effektfullt att hitta naturliga variationer i trädgården som till exempel olika markhöjder, stenar eller träd som kan integreras i rabatten. Komplettera gärna din rabatt med en stenmur eller metallkant för att få en tydligare avgränsning eller om du vill få lite höjd på rabatten. En stenmur kan enkelt limmas med stenlim för att slippa blanda betong.
Eftersom en rabatt anläggs direkt mot befintlig jord behöver du tillsätta barkmull och kogödsel för att skapa en näringsrik jord. Det går antingen att använda dessa jordförbättrare tillsammans eller var för sig beroende på om den befintliga jorden som du ska blanda med är lerig eller sandig. Om jorden är åt det leriga hållet använder du en större andel barkmull och om jorden är mer sandig använder du en större andel kogödsel. Om jorden varken känns för lerig eller sandig kan du ta lika delar av varje sort.
Bevattning är extra viktigt direkt efter planteringen och anpassas efter vad som odlats. Du kan också välja att installera en automatisk bevattning om du vill lägga mindre tid på skötselarbetet eller om du brukar resa bort under längre perioder. Det finns allt från enklare timers som vattnar enligt givna tidsintervall, till de system som kan känna av fukthalten i jorden och styra bevattningen utifrån det.
Vattna en nyanlagd rabatt regelbundet så att det är fuktigt ca 10 cm ned i jorden. Håll ogräs borta så gott det går och gödsla en gång per år eller oftare om du planterat ettåriga växter.
En rabatt är som bäst och vackrast när den är väl i ordning vilket går att fixa till med hårt arbete eller smarta val, ibland kanske en kombination av de båda. Vill du ha snygga kanter kan du välja sten eller rosttrögt järn som får en fin patina med tiden och håller länge. För att slippa rensa och bespruta ogräs kan du plantera marktäckande växter eller täcka jorden med täckbark, som båda snygga och hållbara alternativ.
Återanvänd grässvålen vid ett ställe på tomten där du vill ha gräs eller där gräset är i dåligt skick.
I samband med att du planerar din nya rabatt är det bra att även planera in för bevattningen, då blir underhållet betydligt lättare och chanserna ökar för en prunkande rabatt.
Läs på om de växter du tänker plantera så att du vet hur stora de blir, vilket läge de trivs bäst i, om de kräver någon speciell jordmån och hur mycket de ska bevattnas.
Om du har möjlighet är det bäst att plantera växterna på våren eller hösten eftersom de etablerar sig enklare då.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig att lyckas med projektet anlägga rabatt.
Bestäm formen på rabatten med ett rep eller vattenslang för att experimentera dig fram till en form du gillar. Om du vill ha mer strikta linjer kan du använda brädor.
Använd en spade och gräv efter repet för att ta bort grässvålen inom repmarkeringen. Om du vill ha rabatten högre än marknivån kan du vända på grässvålen och använda den som utfyllnad.
Om du vill avgränsa rabatten med exempelvis en stenmur lämnas en ca 30 cm bred ränna längs repmarkeringen för att ge plats åt grusmaterial under muren.
Kultivera jorden för att göra den mindre kompakt med en spade. Att kultivera innebär att jorden luckras för att ge bättre näring, dränerings- och etableringsegenskaper. Anpassa hur djupt du kultiverar beroende på vad som ska planteras, men ca 20 cm är lagom för normalstora växter.
Fyll med ca 5–10 cm barkmull och/eller kogödsel beroende på den befintliga jordens beskaffenhet. Använd en större andel barkmull om jorden är lerig eller en större andel kogödsel om jorden är sandig. Blanda därefter med en spade så att jordtyperna blandas och jämna till ytan med en kratta.
Placera ut växterna i jorden utan att ta ut dem i krukorna. Placera högre växter längre bak i rabatten och flytta runt växterna i jorden tills du är nöjd med utseendet.
Ta ut växterna i krukorna och plantera med hjälp av en planteringsspade. Vattna omedelbart och håll jorden fuktig under de närmsta veckorna medan växterna etablerar sig.