kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
En altan förändrar husets helhetsintryck men är framförallt en plats att vistas- och umgås på. Det finns nästan inga begränsningar för hur en altan kan se ut men det är bjälklaget som skapar förutsättningarna för att montera trallen. Ett välbyggt bjälklag är minst lika viktigt som en bra monterad trall och i vår guide visar vi hur du bygger ett stabilt bjälklag som håller i många år.
Ett bjälklag till en altan byggs i tryckimpregnerat virke för att kunna stå emot vatten och fukt. I Sverige förekommer ofta märkningen NTR på impregnerat virke, vilket är en branschstandard framtagen av Nordiska träskyddsrådet. När du köper NTR-klassat virke ingår också en 20 års rötskyddsgaranti om du på begäran kan visa upp kvitto och garantisedel. Virke märkt med NTR-A är den högsta klassificeringen där montage kan ske direkt mot mark eller i konstruktioner ovan mark där det finns krav på personsäkerhet (exempelvis en balkong). NTR-AB är den absolut vanligaste märkningen och ett utmärkt val för ett bjälklag som monteras ovan mark på plintar, lättklinkerblock eller stenplattor.
Den vanligaste dimensionen för reglarna i ett altanbjälklag är 45x170 mm om stödpunkterna har ett centrummått på max 2 meter, men givetvis kan kraftigare dimensioner användas. Klenare dimensioner kan användas om avståndet mellan plintarna är kortare. När stolpskor används tillsammans med stående stolpar är den rekommenderade dimensionen 95x95 mm.
En bärlina är de delar av bjälklaget som tar upp lasterna från skruvreglarna, vilket betyder att det alltid finns minst två bärlinor. Flera bärlinor kan behövas mellan den inre och yttre bärlinan för att stadga upp skruvreglarna om spännvidden överstiger cirka 2 meter beroende på vald regeldimension.
Vilken typ av skruv som används är också viktigt, speciellt i utsatta förhållanden. Korrosionsklass C4 och C5 är de som ska användas vid altanbygge. Korrosionsklass C4 kan du använda vid normala förhållanden, men om altanen är belägen vid en pool, sjö, uppfart som saltas eller annat område som gör den utsatt bör klass C5 användas, vilket ofta är en typ av rostfri skruv.
Bjälklaget är underhållsfritt, dock kan de yttre sidorna av bjälklaget behandlas i samband med att trallen tvättas och oljas in. Inspektera alltid bjälklaget med jämna mellanrum för att försäkra dig om att det inte har uppkommit någon mikrobiell tillväxt som exempelvis mögel, röta, blånadssvamp eller jordbakterier.
Bygg ditt bjälklag så att det snabbt kan torka upp efter ett regn för att undvika eventuell påväxt eller röta, som kan förkorta livslängden på altanen. Var noga med att du får ett fall ut från huset på bjälklaget så att du inte riskerar att regn eller smältvatten trycker på mot huset. Det är också en god idé att lägga syllpapp mellan bjälklag och trall för att på så sätt skydda regelverket. Under bjälklaget bör du se till att det är fritt från växtlighet som kan hålla fukten kvar, vilket inte är bra vare sig för altanen eller huset.
Var gärna två personer när reglarna monteras.
Beroende på fasadtyp kan en distans läggas mellan den inre bärlinan och fasaden för att inte stänga inne fukt.
Eventuell kabeldragning görs i bjälklaget innan trallen monteras.
Om den inre bärlinan fästs mot en byggnad ska längd på fransk träskruv eller annat infästningsdon anpassas efter byggnadens grund- eller ytterväggskonstruktion.
Om du ska ha en fris behöver du lägga till extra skruvreglar. Använd trallvirkesbitar och mät ut var de extra skruvreglarna ska placeras.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig att lyckas med projektet bjälklag altan.
Mät altanens bredd och längd, där längden är måttet ut från byggnaden. Tänk på att trallen kommer att sticka ut cirka 2 cm utanför bjälklaget när du mäter om du ska ha fris.
Kapa två 45x170 mm reglar enligt den uppmätta längden. Kapa därefter två 45x170 mm reglar enligt den uppmätta bredden, men dra av 90 mm vilket är bredden av de båda långsgående reglarna.
Placera ut reglarna och skruva ihop dem i hörnen med 5,0x100 mm skruv. Förborra för att minimera sprickbildning. Om de yttre delarna av bjälklaget kommer vara synligt kan du gersåga hörnen 45 grader.
Om reglarna har placerats direkt mot lättklinkerblock eller stenplattor skär du till bitar av syllpapp som skjuts in under reglarna genom att lyfta dem lätt.
Om reglarna monteras i stolpskor lämnar du cirka 1 cm mellanrum i botten av stolpskon för att minska risken att vatten sugs upp i ändträet.
Om du ska skruva den inre bärlinan i byggnaden monteras denna först innan resterande reglar skruvas ihop med 5,0x100 mm skruv i hörnen. Använd ett vattenpass och fäst regeln med fransk träskruv och bricka med ett centrumavstånd på cirka 1 meter. Tänk på placeringen av de franska träskruvarna så att de inte kommer i vägen för reglarna som senare ska monteras på 60 cm centrumavstånd.
Om huskroppen är i betong måste du först använda en borrhammare och plugg innan monteringen av den franska träskruven sker. Borra genom regeln in i betongen för att säkerställa regelns placering mot byggnaden.
Om justerbara stolpskor används för infästning justerar du in dessa tills reglarna är vågräta längs med huset. Se till att få ett litet fall bort från huset för att minimera risken att vatten rinner in mot byggnaden.
Kryssmät diagonalt mellan bjälklagets hörn. Om samma mått avläses vid båda mätningarna är bjälklagets fyra hörn 90 grader.
Montera mellanliggande bärlinor om bjälklagets längd överstiger 2 meter. Använd syllpapp om bärlinorna läggs på lättklinkerblock eller stenplattor. De underliggande bärlinorna fixeras med gaffelankare och ankarskruv.
Markera ett 60 cm centrumavstånd på bärlinorna där balkskorna ska fästas. Mät konsekvent från ett håll. Om trallens tjocklek är mindre än 28 mm bör ett centrumavstånd på 40 cm användas.
Kapa så många 45x170 mm skruvreglar som behövs och fäst balkskor i varje ände av regeln med ankarskruv. Om det går trögt att få ned skruvregeln i balkskon kan du knacka med en hammare.
Fäst skruvreglarna med förberedda balkskor vid de markerade centrumavstånden med ankarskruv. Använd vattenpass och var noga så att reglarna livar med bärlinorna.
Hej. Bygger an altan 370x330. Den nedre bärlina kan jag gå ovanpå mittenstolpen. då kommer jag behöva hänga bärlinan på yttre mittenstolparna med gaffelankare. dvs insidan av stolparna. Jag har en möjlighet att bredda mittensotlpen med distans vilket är att föredra då kan jag fästa bärlinan både mot stolpen och yttreregeln
Hej Kjell, tack för din fråga. Om bärlinan ska hängas i stolparna bör du använda balkskor istället. Gaffelankare används för att hålla reglar på plats som har lastupptagande stöd underifrån av en annan regel eller stolpe. Ett alternativ är att fästa en tvärgående regel i stolparna som du sedan fäster bärlinan i. Lycka till med projektet! Mvh Byggmax
hur långt mellan brädorna?
Jag funderar på att bygga ut nuvarande allltan jag har tänkt mig att den nya ska bli fem x nio meter hur ska man räkna ut hur mycket virke det går åt ? Den ska byggas på befintlig gräsmatta så jag ska ha plattor som den ska vila på och det ska vara räcke till