kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Äldre väggar som ska målas eller tapetseras kan behöva bredspacklas, för att skapa ett jämnt och fast underlag. Kanske är det en strukturtapet som sitter som berget eller så är väggen klädd med glasfiberväv. Enklast är då att bredspackla väggen och på så sätt skapa en slät yta för dina nya ytskikt. Att bredspackla är varken krångligt eller dyrt och det kräver inga specialverktyg.
Att bredspackla en vägg handlar om att täcka alla grunda ojämnheter med spackel som sedan slipas jämnt. Det är svårt att få det bra med bara en spackling, utan kräver normalt minst två omgångar med slipning emellan. Få därför inte panik och det inte är helt perfekt efter första spacklingen, eller ens efter andra. Det är först efter sista slipningen du ser resultatet.
Det finns i huvudsak två olika metoder när det kommer till att bredspackla väggar. Antingen använder du vanligt handspackel som läggs på med en bredspackel och sedan jämnas till, eller så använder du rullspackel. Detta appliceras på väggen med hjälp av en roller och sedan jämnar du till med en bredspackel. Båda metoderna är enkla att utföra efter en stunds övande men rullspackel går mycket fortare.
Oavsett metod ska spacklet föras på i tunna skikt och därför bör alla större ojämnheter vara åtgärdade innan. Större skador på väggipset lagas med gipsbruk, vilket kan läggas på tjockare än spackel. Dessutom torkar det fort och sjunker inte ihop när det torkar, det kan slipas med ett vanligt sandpapper.
Nya stålspacklar har en väldigt vass kant och skarpa hörn som gör dem svåra att arbeta med. Har du köpt nya verktyg till detta projekt rekommenderas att du tar ett sandpapper och drar över kanten några gånger, samt att du stukar till hörnen något. På så sätt kommer det att bli lättare för dig att applicera och dra av spacklet utan några kanter.
Är väggarna mycket ojämna kan det innebära att du behöver använda stora mängder spackel, då kan det istället vara värt att överväga renoveringsgips. Varken spackel eller gips är speciellt miljöfarligt utan dess stora miljöpåverkan kommer främst från transporter, därför är det smart att välja det alternativ som kräver minst mängd material totalt sett. Kommer väggarna i det rum du ska spackla utsättas för hårda bollar eller flygande leksaksbilar kan det vara värt att förstärka ytskiktet med till exempel en glasfiberväv istället för tapet, det gör att väggen håller längre.
Använder du vanligt handspackel är en mindre spackelspade bra för att få upp spackel ur hinken och lägga på ett bredspackel. För att lägga spacklet på väggen använder du sedan bredspackeln.
Är ni två som hjälps åt med bredspacklingen kan en person rulla på medan den andre slätar ut. På så sätt kan ni bredspackla alla väggarna i ett rum innan kaffet har runnit igenom bryggaren.
Vid slipningen av spackel är det lämpligt att använda ett ledbart slipverktyg med förlängningsskaft. Detta göra att skarvarna lätt kan slipas jämna och du får ett bättre underlag till dina tapeter.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet bredspackla innervägg.
Börja med att lägga ut golvskyddspapp på golvet så att du inte skadar eller fläckar ned det.
Ta bort alla spikar till tavlor och kontrollera att inga skruvskallar från gipsskruvarna sticker ut. Vid behov dras de i med en stjärnskruvmejsel.
Finns det springor mellan vägg och tak eller golv kan dessa tätas med latexfog för att undvika att ljud letar sig mellan rummen.
Större skador eller glipor lagas först med gipsbruk.
När gipsbruket torkat slipas det av slätt med ett P120 sandpapper.
Innan du börjar spackla så se även till att det inte finns lösa rester av gamla tapeter eller annat på väggen som kan förstöra spacklingen. Detta gör du enkelt genom att slipa av väggen lätt med ett sandpapper.
Väljer du att använda rullspackel för du på detta på väggen i ett flödigt men jämnt lager från golv till tak. Använd roller och applicera på ett ca 1 m brett område.
Bredspacklar du istället med vanligt handspackel för du på spacklet med hjälp av en bredspackel. Även här ska du arbeta med begränsade ytor, för att hinna jämna till innan spacklet bildar skinn.
Använd en bredspackel för att jämna till spacklet genom att dra med lätt hand i långa sammanhängande rörelser uppåt eller nedåt.
Låt sedan spacklet torka i 8-10 timmar innan du börjar slipa det.
När spacklet är torrt slipar du av det lätt med ett fint sandpapper, till exempel P120. Använd helst ett ledbart slipverktyg som du monterar slippappret på och ett förlängningsskaft.
När du slipat av hela väggen är det dags för lager två, som görs på samma sätt som med första lagret.
Låt torka i 8-10 timmar och slipa sedan av.
Kontrollera resultatet både genom att känna med handflatan över väggen och genom att lysa med en stark lampa parallellt med väggen. Släpljuset avslöjar om du har några ojämnheter som behöver åtgärdas.
Behöver du spackla mer gör du som tidigare och lägger på mer spackel som du jämnar till. Låt sedan torka och slipa igen.
När du är nöjd med resultatet är det bara att borsta bort dammet från väggen och sedan dammsuga vägg och golv. Därefter kan du fortsätta med nästa steg och börja tapetsera eller måla.