kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Cornhole är ett trädgårdsspel från USA som numer har spridit sig över världen och det är inte svårt att förstå. Reglerna är enkla och alla på trädgårdsfesten kan vara med och utmana varandra. Vill du sen ta det till nästa nivå så arrangeras även hela turneringar. Prova själv att bygga ett, det är verkligen inte så svårt, och du ska se varför så många gillar det.
Spelet går ut på att man är två lag med en till två spelare i varje lag som turas om att försöka pricka hålet i brädan hos motståndarna med en majspåse. De två brädorna placeras på ett lagom avstånd från varandra på 5-10 meter och när man kastar får man inte gå framför sin egen bräda, men att stå bredvid är ok. Att pricka hålet är värt två poäng och lyckas man åtminstone placera påsen på brädan är detta värt en poäng.
Poängräkningen är lite klurig då det lag som fått flest poäng efter en omgång endast får tillgodoräkna sig mellanskillnaden av den rundans poäng. Så om lag Bygg får tre poäng och lag Max får två poäng i en omgång, så tilldelas lag Bygg en poäng. Blir det lika i en omgång så delas inga poäng ut och det är bara att köra en ny omgång. Vanligen spelar man tills något av lagen fått 21 poäng, så är man jämna lag kan spelet hålla på ett tag.
Eftersom spelet har sitt ursprung i USA är måtten på brädena utryckta i tummar och fötter, men översatt till våra enheter så ska brädet vara 60 cm brett och 120 cm långt. Ett 15 cm stort hål ska vara placerat centrerat och 23 cm från toppen. Toppen ska dessutom vara 30 cm över marken medans nederkanten ska vara 76 – 102 mm över marken, då blir lutningen perfekt.
Tänker du inte satsa på elitnivå direkt så kan du lätt bygga ihop ditt eget spel av några byggskivor och brädstumpar som blivit över från ett tidigare projekt. Med en skvätt färg kan du sedan pynta ditt spel för att förhöja upplevelsen ytterligare. Påsarna fixar du lätt med några stuvbitar tyg och lite torkade majskorn, eller varför inte fylla dem med ris och få lite asiatisk touch på spelet.
Saknar du överblivet byggmaterial så hittar du passande material på Byggmax oavsett om du vill bygga bara med brädor eller hellre vill köra på en skiva som topp. Till exempel kan du bygga en ram med ben av lister och sedan täcka ovandelen med råspont eller hyvlade brädor. Vill du hellre använda exempelvis plywood kan du få ut fyra bräden på en skiva, men om inte måtten är supernoga så finns det flera andra alternativ. Till exempel kan du välja att använda oljehärdade trossbottenskivor, som är 550 x 1220 mm, eller så tar du en skiva formplywood, som är 600 x 2500 mm. Då kan du få ut två bräden ur en skiva med rätt mått.
Tänk hållbart
För bästa hållbarhet så är det bra att bygga sina spelbräden av material som tåler lite fukt som alltid blir av marken eller kvällsdaggen. Bygger du av spillvirke så har du gjort både miljön och plånboken en tjänst genom att nyttja resurser som annars skulle bli avfall. Torka av spelet och förvara det på en torr plats så håller det för många trädgårdsfester framöver.
Torkar du bara av spelet och förvarar det på en torr plats så kommer det att hålla länge. Spelar ni flitigt kanske eventuell dekoration och målning behöva fräschas upp efter en tid, eller så låter du det vara och kallar det för patina.
Glöm inte att detta är en lek och bygg av det som du har tillgängligt eller köp material som ger så lite spill som möjligt. Så länge båda brädena blir lika är ju förutsättningarna för matchen samma för båda lagen.
Låt gärna brädet ha en ljus färg som gör att hålet syns lättare. Vill du ändå bygga av mörkare material eller måla det i en mörk kulör är det en god idé att måla en vit ring runt hålet.
Börja med att kapa upp bitarna till ramen av 15 x 69 mm planhyvlad furu. Till varje bräde behöver du två 1200 mm långa bitar och två kortare som ska vara 570 mm.
För att förhindra att träet spricker är det bäst att förborra för skruvarna med ett 2 mm borr.
Fäst sedan ihop bitarna med två 3,5 x 30 mm träskruv i varje hörn, så att ramen får yttermåtten 600 x 1200 mm.
Kapa till en skiva till samma mått som ramen, dvs 600 x 1200 mm.
Montera skivan kant i kant med ramen och fäst den med hjälp av dyckert eller skruv. Väljer du skruv så glöm inte att både förborra och försänka skruven.
Märk ut för hålets centrum genom att mäta 230 mm från ena kortändens mitt. Ta upp ett hål med en hålsåg eller rita ut en cirkel med diametern 150 mm och såga med en sticksåg.
Kapa till två bitar till benen av 15 x 69 mm planhyvlad furu och runda av ändarna.
Putsa till alla kanter med ett K120-sandpapper så att du inte riskerar stickor.
Passa in benen i samma ände som hålen i skivan och förborra med ett 2 mm borr.
Fäst sedan benen med en 3,5 x 30 mm skruv i varje sida och spänn lagom hårt för att ändå kunna fälla ut benen.
Nu är egentligen brädet klart att kan provas men om du vill så återstår målningen i valfri kulör. Måla gärna med en ljus kulör runt hålet så blir det lättare att se.