kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Det är kanske inte alla värmeelement som vinner priser för sin estetiska skönhet. Då är det tur att det är lätt åtgärdat med ett stiligt elementskydd som samtidigt släpper igenom den goa värmen. Bäst av allt är att det är ett roligt projekt som inte heller är så svårt eller kräver en hel arsenal av specialverktyg. Vill du så kan du även anpassa designen till just din stil.
Element, eller radiatorer som de egentligen heter, har oftast en enklare design med endast funktionen i centrum. För att råda bot på detta utan att för den skull behöva byta ut alla dina befintliga element till lite snyggare, är det betydligt billigare och enklare att bygga elementskydd. Elementen går inte att dölja helt då det måste till luftcirkulation runt för att värmen ska kunna spridas till rummet. Rätt gjort så hindras inte värmen till rummet, men tillåter dig att sätta din egen prägel med en egen design.
Då det är ett vanligt förekommande önskemål att dölja elementen så finns det också flera olika typer av skydd att välja bland. Vill du så går det att bygga ett skydd som fästs direkt i väggen eller hängs i fönsterbrädan, men enklast är ofta att göra ett som står på golvet. Då är det dessutom lätt att flytta när det är dags att städa.
Se denna guide som ett designförslag och konstruktionsidé, som du sedan kan anpassa efter dina förutsättningar och såklart just efter din smak.
En kap- & gersåg underlättar mycket och kan användas både till kapningarna och för att göra urtagen för sammanfogningen av delarna.
Runda av alla vassa kanter med ett sandpapper så blir målningen enklare och håller dessutom bättre.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet bygg ett elementskydd.
Klicka här för att ladda ner ritningen.
Såga till 2 st 2660 mm långa ramdelar A av planhyvlat virke 21x95 mm. Såga till 2 st 560 mm långa ramdelar B av planhyvlat virke 21x95 mm. Gör urtag i ändarna på alla delarna för montering halvt i halvt. Enklast går det med en kap- och gersåg som ställs in på halva virkets tjocklek och förs fram och tillbaka där urtaget ska vara. Jämna till med stämjärn vid behov.
Slipa elementskyddet och fötterna.
Trä på fötterna D på elementskyddet. Prova så att fötterna inte hamnar mitt för något rör. Flytta i så fall i sidled. Limma, förborra och skruva fast dem med var sin skruv 4,2x75 mm underifrån in i A.
Spackla och slipa efter behov.
Stryk eventuella kvistar två gånger med kvistlack.
Limma ihop ramen av delarna A och B. Mät och kontrollera så att diagonalerna är lika långa. Då är alla vinklar räta. Sätt i press och låt torka.
Såga till 51 st 430 mm långa spjälor C av planhyvlat virke 15x27 mm. Såga urtag 7,5x30 mm i båda ändar av spjälorna.
Provplacera spjälorna C jämnt fördelade i ramen. Börja med att placera ut mittenspjälan. Mellanrummen ska vara 21 mm. Använd en restbit av 21x95-virket från ramen som mellanlägg. Eftersom trä är ett levande material är det inte säkert att det går exakt jämnt ut. Det är bättre om de mellanrum som avviker lite är lika i båda ändar. Börja med den mittersta spjälan och limma och spika med dyckert 1,4x25 mm fast spjälorna vartefter ut mot ramens kortändar.
Gör en mall enligt ritningen för fötterna. Varje ruta är 10 mm. För över mallens form till en hyvlad list 21x95 mm. Såga ut fötternas form, helst med figursåg, annars med sticksåg med ett nytt blad. Slipa fötterna med sandpapper.
Måla en gång med grundfärg, slipa lätt och färdigstryk två gånger med snickerifärg.