kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
När våren börjar ge sig till känna är det hög tid för bygga altan och att förbereda för sommarens utehäng. Oavsett om du tänker dig en stor eller liten altan är det bra att tidigt börja fundera på hur du vill utnyttja din altan så att du får med alla delar från start. Utseendet kan du dessutom variera med olika val av trall och läggningsmönster och vilken typ av räcke du väljer.
Innan du sätter igång med planering och bygget av din altan är det viktigt att först kontrollera med kommunen vad som gäller för just din fastighet kring bygglov. Oftast gäller att du får bygga en altan utan bygglov om höjden inte överstiger 0,5 meter. Allt detta vet byggnadsnämnden i din kommun, så börja där. Förutom eventuella tillstånd från kommunen kan det även vara en god idé att prata med grannarna om dina planer, de kanske även har lite bra tips på vägen.
Fundera sedan igenom hur du har tänkt att använda din altan och vilka funktioner du önskar av din nya uteplats. Kanske ska det finnas plats för ett spabad, nerfällt eller ovanpå, vilket ställer krav på altanens bärande regelverk. Vill du ha ett utekök kanske du även vill ha vatten och avlopp framdraget. Oavsett vilka funktioner du vill ha kommer du troligen att vilja ha ett eller flera eluttag för grill, värmare eller belysning. Till exempel kan integrerade decklights vara en riktig stämningshöjare på uteplatsen, som dessutom är lätta att montera själv om du bara har ett uttag att koppla in dem till. Se gärna vår guide här.
Altaner byggs ofta i tryckimpregnerat virke för att kunna stå emot vatten och fukt. I Sverige förekommer ofta märkningen NTR på impregnerat virke, vilket är en branschstandard framtagen av Nordiska träskyddsrådet. När du köper NTR-klassat virke ingår också en 20 års rötskyddsgaranti om du på begäran kan visa upp kvitto och garantisedel. Virke märkt med NTR-A är den högsta klassificeringen och ska användas till räcken där det finns krav på personsäkerhet (exempelvis en balkong). NTR-AB är den absolut vanligaste märkningen och är ett utmärkt val för räcken som monteras utan krav på personsäkerhetsskydd.
Vilken typ av skruv som används är också viktigt, speciellt i utsatta förhållanden. Korrosionsklass C4 och C5 är de som ska användas vid altanbygge. Korrosionsklass C4 kan du använda vid normala förhållanden men om altanen är belägen vid en pool, sjö, uppfart som saltas eller annat område som gör den utsatt bör klass C5 användas, vilket ofta är en typ av rostfri skruv.
Ett altanbygge börjar med grundläggningen som oftast består av färdiga plintar, plintar som du gjuter själv eller trädgårdsplattor som altanens bjälklag vilar på. Dessa stödpunkter placeras max 2 meter från varandra och som bärlinor används då vanligen tryckimpregnerade reglar i dimensionen 45 x 170 mm. Behöver du få upp altanen så kan den ställas på stolpar som även används till räcket runt altanen. Här hittar du mer information gällande bjälklag för altan och stolpar för altan.
Trallen är det som syns och du kan lätt skapa det utseende du vill ha genom att välja kulör, dimensioner och om den ska vara slät eller rillad. Dessutom går också själva läggningsmönstret att variera och om du vill ha en fris som ram runt trädäcket. Ofta syns frågan om trallens årsringar ska läggas som glad eller ledsen gubbe, men vårt råd är att helt enkelt lägga med snyggaste ytan uppåt om du kan välja. När du lägger trall kan du dölja skruvarna genom att använda dold trallskruv genom att använda ett specialverktyg för att montera de dolda skruvarna. Vill du veta mer om hur du lägger trall så kolla in denna guide och har du källarfönster du inte vill mörklägga så kan du lätt bygga in en ljusbrunn.
Ofta är det önskvärt med ett räcke runt hela eller delar av altanen för att förhindra olyckor, men det kan även bidra till uteplatsens karaktär. Även här finns det många varianter att välja på och endast fantasin (och naturlagarna) sätter gränser för vad du kan skapa. Se bara till att det är tillräckligt högt med tanke på fallhöjden och även så att små barn inte kan trilla igenom. Mer information och inspiration gällande räcken hittar du här.
Då en altan ofta innebär en höjdskillnad ner till trädgården så skapar du enkelt en bekväm anslutning till trädgården genom att bygga en altantrappa. Denna får gärna vara lite bredare då trappan även är inbjudande som sittplats för spontanfikan i trädgården. Det finns lite olika sätt att gå tillväga och här hittar du mer information om trappor till altaner.
Komplettera gärna din altan med ett tak som gör att du kan nyttja uteplatsen ännu mer då du slipper både regn och dagg. Kolla in den här guiden för hur du kan bygga ett enkelt och snyggt altantak eller den här guiden som beskriver hur du bygger en pergola. Vill du även skapa lite lä kanske en spaljé vara lämplig.
En altan blir så mycket fräschare och trevligare att använda om den underhålls regelbundet och dessutom håller den längre. Ta därför för vana att städa av altanen och olja in trallen regelbundet. Mer information om hur du kan underhålla din altan hittar du här.
Altaner byggs med fördel av tryckimpregnerat virke med lång hållbarhet trots att det är utsatt för vädrets makter under hela året. Skydda ändträ på stolpar med överliggare eller stolphattar och se till att växtligheten hålls borta från altanen. Då har du skapat goda förutsättningar för en altan med lång livslängd. Se även till att du bygger altanen med fall bort från huset så att både regn och smältvatten kan ledas bort.
En kap- och gersåg underlättar mycket när du ska bygga en altan då det är många kapningar.
Var gärna två personer som hjälps åt så underlättar du många moment. Dessutom blir det mycket roligare!
Kolla gärna in våra andra guider gällande altanbyggande – där hittar du bra information och inspiration för ditt kommande bygge.
Tänk igenom och planera din altan noga utifrån hur du vill använda den och hur du vill att den ska se ut när den är klar.
Var noga när du bygger och mät ofta så att du vet att du följer planen.
För ett snyggt och hållbart resultat – undvik synligt ändträ och förborra om du ska skruva nära kanterna, för att undvika att träet spricker.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet bygga altan.
Börja med att anordna en grundläggning för din nya altan genom att antingen gräva ner plintar, gjuta egna plintar eller att du lägger ut betongplattor som altanens bärlinor kan vila på. Se till att marken är stabil och dränerande för att undvika tjälskador.
Bygger du en upphöjd altan så fäster du stolparna i plintjärnen med fransk skruv eller skruv med brickhuvud.
Fäst upp bärlinorna i stolparna eller direkt i plintjärnen med ett maximalt avstånd på 2 meter. Använder du inte plintar så lägger du bärlinorna på betongplattorna med syllpapp mellan.
Ovanpå bärlinorna fäster du sedan skruvreglarna vinkelrätt mot bärlinorna med hjälp av gaffelankare och ankarskruv, alternativt fäller du in skruvreglarna i samma höjd och använder då i stället balkskor.
Vill du lägga din trall med en fris runt måste du även se till att regla för denna redan nu.
När du bygger upp ditt regelverk är det även bra att planera för eventuella trappor och regla för dessa på samma gång.
Trallen lägger du vinkelrätt mot skruvreglarna och fäster antingen med vanlig trallskruv eller med trallskruvar för dolt montage. Se till att du får en liten glipa mellan varje trallbräda som tillåter träet att svälla när det är blött.
Enklast är att lägga trallen först och sedan renkapa sidorna med en cirkelsåg som du kör antingen på en skena eller mot ett anhåll.
Klä sedan utsidan av ditt trädäck med trall som döljer det underliggande regelverket så förhöjer du utseendet ytterligare.
Till sist monterar du räcken mellan stolparna, innan det är dags att fira din nya uteplats med invigningsfest!