kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
En altan förändrar husets helhetsintryck men är framförallt en plats att vistas och umgås på. Ett räcke är först och främst till för att förhindra olyckor, men är självklart också ett roligt projekt som kommer att bidra till din altans karaktär. Beroende på om du vill ha ett räcke som är vindskyddande, högt eller lågt måste konstruktionen anpassas och i vår guide visar vi grunderna.
Ett räcke till en altan byggs i tryckimpregnerat virke för att kunna stå emot vatten och fukt. I Sverige förekommer ofta märkningen NTR på impregnerat virke vilket är en branschstandard framtagen av Nordiska träskyddsrådet. När du köper NTR-klassat virke ingår också en 20 års rötskyddsgaranti om du på begäran kan visa upp kvitto och garantisedel. Virke märkt med NTR-A är den högsta klassificeringen och ska användas till räcken där det finns krav på personsäkerhet (exempelvis en balkong). NTR-AB är den absolut vanligaste märkningen och är ett utmärkt val för räcken som monteras utan krav på personsäkerhetsskydd.
Det är stolparna som bidrar med fästpunkter till räcket och det är viktigt att avståndet mellan stolparna är jämnt för att få samma vinklar om du väljer att bygga ett kryssräcke. När du skissar och funderar över vilken design du vill ha på räcket måste du utgå från stolparnas höjd. Standardhöjderna för ett altanräcke är 900 mm eller 1100 mm, där det högre räcket är ett krav för fallhöjder över 3 m.
Vilken typ av skruv som används är också viktigt, speciellt i utsatta förhållanden. Korrosionsklass C4 och C5 är de som ska användas vid altanbygge. Korrosionsklass C4 kan du använda vid normala förhållanden men om altanen är belägen vid en pool, sjö, uppfart som saltas eller annat område som gör den utsatt bör klass C5 användas, vilket ofta är en typ av rostfri skruv.
Det finns en del regler kring hur räcken ska utformas. Om avståndet ned till mark från altanen är över 50 cm ska alltid ett räcke finnas. Kontrollera vad som gäller med din kommuns byggnadsnämnd om du känner dig osäker.
I instruktionen nedan kommer vi utgå från 95x95 mm stolpar med överliggare och räcke i dimensionen 45x70 mm. Detta anpassar du helt själv beroende på vilket utseende du vill ha men principen är densamma. En kap- och gersåg underlättar arbetet och är dessutom en maskin du har glädje av i många andra projekt!
Behandla räcket i samband med att trallen tvättas och oljas in. Inspektera alltid räcket med jämna mellanrum för att försäkra dig om att ingen mikrobiell tillväxt har uppkommit.
Som i många konstruktioner är det fukten som kan ställa till det och förkorta livslängden på olika typer av konstruktioner. Ett altanräcke är konstant utsatt för vädrets makter så se till att vara noga med att skydda allt ändträ. Monterar du överliggare på räcket så täcker du därmed stolparnas ändträ i ovankant och ger dem bättre förutsättningar för ett långt liv. Vill du inte ha överliggare så montera istället stolphattar på ändarna.
Var gärna två personer när vinklarna till krysset mäts upp där ena personen håller regeln på plats vid nedre delen och den andra markerar vinkeln.
Lägg ett anhåll bakom regeln när du ska ställa in vinkeln för kap- och gersågen, då är det lättare att se var klingan hamnar på regeln.
Om alla mått mellan stolparna är exakt samma kan du använda det tillkapade virket till första räcket som mallar.
Förborra gärna vid de ställen du måste skråskruva.
Ett alternativ till montage av överliggare är att använda vinkeljärn.
Om ingen överliggare monteras på stolpen bör ett stolplock monteras för att skydda ändträt.
Skruva inte för nära ändträ för att motverka sprickbildning.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet att bygga altanräcke.
Om räcket kommer vara i vägen för att senare skruva tralldäcket måste du lägga några trallbrädor först.
Mät och kapa överliggaren och skruva fast den centrerat i stolparna. Om du vill ha dolda skruvar kan du skruva fast överliggaren underifrån men risken att den vrider sig ökar. Vid hörn kapar du överliggaren i 45 grader för att dölja ändträt.
Kapa till tre 10 cm bitar av en 45x95 mm regel som kommer användas som distanser och slagkloss.
Mät längden mellan stolparna nedtill och upptill med en tumstock eller lasermätare.
Kapa två 45x70 mm reglar till respektive mått som uppmätts. Tänk på att såga vid rätt sida av det markerade strecket.
Placera en slagkloss på trallen vid var sida om stolparna så att de bildar en 95 mm distans från trallen.
Använd hammare och slagkloss för att kila in den nedre regeln. Skruva i två skruvar i regeln in i stolpen.
Upprepa samma procedur för den övre regeln. Använd distansklossen mot överliggaren.
Mät diagonalt mellan övre och nedre regeln om du ska göra ett kryssräcke. Lägg på 10 cm på måttet och kapa två 45x70 mm reglar.
Placera regeln mot stolpen och dra ett streck med en penna för att markera vinkeln. Såga vinkeln med en kap- och gersåg.
Skjut in den vinkelsågade änden av regeln och markera vinkeln i andra änden. Såga vinkeln med en kap- och gersåg.
Upprepa samma procedur för den andra regeln till krysset.
Skjut in de båda kryssreglarna på plats tills de möts i mitten. Markera på båda reglarna var urtaget behöver göras.
Markera var mitten av regeln är. Såga innanför de markerade strecken tills klingan når mittenmarkeringen.
Använd ett stämjärn för att knacka ur bitarna från regeln. Arbeta med stämjärnet från båda sidor av regeln för att få ett rakt och fint urtag.
Passa ihop de två reglarna och skjut in kryssmodulen mellan stolparna.
Skruva fast krysset med två skruvar i varje ände av kryssreglarna.
Då var första facket byggt och du kan fortsätta på samma sätt tills hela räcket är klart.
Hej! Jättebra beskrivning hur man bygger räcke steg för steg. Men jag saknar en sak och det är hur man fäster stolparna i bärlinan/regeln. Annars kanonbra beskrivning👍
Hej Kjell, Tack för din kommentar. Superbra feedback! Kul med altanräcke! Här hittar du en guide för själva stolparna: https://www.byggmax.se/montera-altanstolpar-till-altanen. Hoppas detta besvarar dina funderingar. Mvh Byggmax kundservice