kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
En altantrappa skapar en bekväm anslutning till gräsmattan och är i de flesta fall något du måste ha, då en altan sällan ligger i marknivå. Det finns många tillvägagångssätt för att bygga en trappa där det enklaste är att använda färdiga vangstycken. I vår guide kommer vi att visa en täckt trappa som ger ett gediget och exklusivt intryck men som har en förvånansvärt enkel konstruktion.
En trappa till en altan byggs i tryckimpregnerat virke för att kunna stå emot vatten och fukt. I Sverige förekommer ofta märkningen NTR på impregnerat virke vilket är en branschstandard framtagen av Nordiska träskyddsrådet. När du köper NTR-klassat virke ingår också en 20 års rötskyddsgaranti om du på begäran kan visa upp kvitto och garantisedel. Virke märkt med NTR-A är den högsta klassificeringen och ska användas om trappan monteras mot mark eller till delar som är dolda och svåra att byta ut. NTR-AB är den vanligaste märkningen och är ett utmärkt val för trappan vi visar i denna guide som inte har kontakt med marken.
Oavsett vilken variant av altantrappa du tänker bygga så finns det tumregler som bör följas för att få en trappa som är praktisk och skön att gå i. För en altantrappa kan man använda en formel som säkerställer att den varken blir brant eller flack. Ser du till att 2 x steghöjden + 1 x stegdjupet hamnar i intervallet 58–64 cm samt att steghöjden inte överstiger 20 cm, så blir det bra.
Trappstegen du går på kallas plansteg och om trappan är av täckt typ finns det även sättsteg, som är ”väggen” bakom varje trappsteg. Trappans bärande konstruktion kallas vangstycke och bör ha ett centrumavstånd på 60 cm. Vangstyckena kan antingen vara placerade i sidan eller undertill, en vid varje kant eller en under mitten på trappan.
I vår guide kommer vi att visa hur du bygger en täckt trappa som i praktiken kan göras hur bred som helst, och som dessutom smälter snyggt ihop med altanen. Det enklaste sättet att bygga en altantrappa är att köpa färdiga vangstycken, då krävs enbart montage av vangstyckena och planstegen.
Anpassa dimensioner och regelantal i denna guide efter vad som blir bäst för just din trappa så att måtten hamnar så nära idealmåtten som möjligt.
Behandla trappan i samband med att trallen tvättas och oljas in. Inspektera alltid trappan med jämna mellanrum för att försäkra dig om att ingen mikrobiell tillväxt har uppkommit.
Trappor tenderar att användas mycket och därmed utsättas för stort slitage, samtidigt som en altantrappa även ska tåla vädrets makter under lång tid. Tryckimpregnerat virke är behandlat med kopparsalter som gör att hållbarheten är väldigt lång. Detta gör att den totala miljöpåverkan över trappans livscykel blir lägre än många alternativ. Så genom att spara in ett eller två byte av altantrappa så gör du både miljön och plånboken en tjänst.
En kap- och gersåg underlättar arbetet och ger raka snitt.
Belysning i trappan i form av små infällda LED-lampor kan ge en trevlig effekt och underlättar även när det är mörkt.
Förborra om du skruvar nära ändträ så minskar risken för sprickbildning.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet bygga altantrappa.
Mät ut trappans bredd på altanbjälklaget.
Mät höjden från mark till överkant av bjälklaget och dra av 5 cm på måttet. Detta skapar en distans mellan trappan och marken senare.
Beräkna hur många trappsteg din trappa behöver. Steghöjden bör ligga mellan 14–20 cm där 17 cm är idealt. Dela trapphöjden med uppskattat antal steg, exempelvis 85/5=17 cm. Prova dig fram med olika antal trappsteg tills du kommer så nära idealsteghöjden som möjligt.
Planstegens djup bör vara minst 24 cm. Beräkna trappans totala djup genom att ta planstegsdjupet gånger antal steg. Mät därefter ut trappans djup på marken och gräv ur matjorden. Lägg på markduk och fyll upp med makadam eller singel.
Kapa åtta 45 x 45 mm reglar till samma mått som trappans höjd.
Skruva dit fyra av 45 x 45 mm reglarna i linje med trappans bredd. Använd vattenpass och 5,0 x 90 mm skruv.
Kapa totalt åtta 45 x 170 mm reglar där de två första kapas till 220 cm. Kapa därefter resterande par men dra också av stegdjupet för varje par som kapas. Markera därefter stegdjupet på alla reglar, vilket underlättar vid montaget.
Fäst 45 x 170 mm reglarna i hängslena (de vertikala 45x45 mm reglarna som tidigare monterades). Använd 5,0 x 90 mm skruv och förskjut varje nivå av reglar motsvarande stegdjupet som markerats.
Montera de fyra resterande 45 x 45 mm hängslena. Skruva två 5,0 x 90 mm skruvar i varje regel.
Förstärk trappan med ytterligare hängslen och reglar beroende på bredd och regeldimensioner som används.
Mät, kapa och skruva fast sättstegen i trappans framkant med 5,0 x 90 mm skruv.
Placera trädgårdsplattor under trappans framkant för ytterligare stabilitet.
Montera planstegen med lämpligt trallvirke enligt tycke och smak. Använd 4,2 x 55 mm skruv vid 28 mm tjockt trallvirke.
Se ovan!
Hej Dan, tack för din fråga. Vi är lite osäkra på vad som avses i frågan, men om stegen ska höjas utan att öka antalet steg så kan man lägga på någon typ av skivmaterial på stegen och sedan avsluta med ett trapprenoveringskit (se art.nr. 664900). Skivmaterialet anpassas i tjocklek för att uppnå önskad höjd och fäst med konstruktionslim och/eller lämplig skruv för vald skiva. Trapprenoveringskittet fästs med konstruktionslim. Hoppas vi kunde besvara din fundering. Önskar dig stort lycka till med projektet. Mvh Byggmax
Jag har en befintlig trappa på min tomt i en slänt, dock saknar den något täcke. Det skulle jag vilja sätta upp men är osäker på hur jag bäst fäster reglarna i trappan. Tips?
Hej Elin, praktiskt med ett räcke! Enklast är att skruva räckesstolparna från utsidan direkt i vagnarna. Går planstegen över vagnarna i sidled kan dessa behöva kapas av alternativt jackas ur för stolpen. Har du inga synliga vagnar att fästa i kan du använda stolpskor som du fäster i planstegen med ankarskruv. Hoppas vi kunde vara till hjälp. Lycka till! Mvh Byggmax