kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Drömmer du om att laga mat ute och bjuda in vänner som Ernst men har ingen plats? Gör ett mobilt utekök som du enkelt kan dra fram och visa dina matlagningsskills. När alla är mätta och glada skjuts det lätt undan och snabbare än du kan säga aioli är din uteplats en dansbana eller ett soldäck. Här är gör-det-själv-guiden som visar hur du skapar ett kök på hjul.
Väljer du att göra ett mobilt utekök så kan det - å ena sida – vara att platsen är begränsad och därför blir det inte heller så stort. Men å andra sidan blir det mycket enklare att stuva undan. Om du vill kan du också bygga flera olika moduler som lätt går att flytta runt och kombinera ihop med ditt kök beroende på situation.
Bara för att du väljer att göra ditt kök mobilt så behöver du inte vara utan bekvämligheter som rinnande vatten eller avlopp. Det finns smarta lösningar. Vattnet kopplar du enkelt in genom att ansluta trädgårdsslangen. Avloppet hanterar du antingen med en hink eller genom att lägga ut en slang till ditt dagvatten.
Har du ett eluttag på din altan så kan du välja att placera ditt utekök nära om du behöver tillgång till elektricitet eller när du behöver – använd en förlängningssladd. Om du vill kan du förstås montera eluttag i köket och sedan via en lös kabel ansluta ditt kök när det ska användas.
Som många andra uteprojekt kan även ett utekök byggas av tryckimpregnerat virke – ett lättillgängligt virke och med lång hållbarhet. Kom håg: tryckimpregnerat virke innehåller impregneringsvätska och ska inte komma i kontakt med mat. Därför är en god idé att bänkskivan är en egengjuten betongskiva eller att montera en rostfri bänkyta, kanske med integrerad vask.
Ett mycket trevligt alternativ är att integrera en grill i ditt mobila utekök – det kan du göra på olika sätt. En variant på detta är att montera en vanlig klotgrill – kanske den du redan har? Det ger bra funktionalitet till en liten kostnad. Sen är det ju så mycket häftigare med en lösning som du skapat själv. Självklart kan du köpa en grill avsedd för att monteras in i ett utekök. Det blir bra men kostar ofta en slant.
Allt börjar med att bygga en bra basstomme som du sedan kan anpassa och utrusta som passar dig. Kanske vill du bygga ett större utekök med flera mobila enheter med olika funktioner, men som alla bygger på samma basstomme? Här går vi igenom hur du enkelt konstruerar din stomme och hur du kan anpassa den för att passa just din uteplats.
Tvätta av uteköket vid behov och olja in det på våren. Då håller sig ditt utekök fräscht länge.
För att få ditt utekök att hålla sig fräscht år efter år så gäller det att ta hand om det och skydda det från vädrets makter, framförallt vintertid. Se till att ordna med en skyddad plats där ditt utekök kan få bo mellan säsongerna och täck gärna med en presenning över vintern. På våren är det bara att städa av och ge träet lite olja så kommer det att hålla länge.
Kapa alla bitar som ska ha samma mått samtidigt med hjälp av en mall. Då ökar förutsättningarna för ett rakt resultat.
Många bitar som ska kapas så en kap- och gersåg underlättar mycket i det här projektet.
Välj gärna lite större och kraftigare hjul med broms. Då blir det både lättare att rulla och få köket att stanna på samma plats under matlagningen.
Var noga med att alla bitar är raka och fästs i räta vinklar. Särskilt innan du låser vinklarna med mellanväggen och bakstycket.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet bygg ett mobilt utekök.
Ramen till den mobila stommen består av tryckimpregnerade reglar av dimensionen 45 x 70 mm, som byggs med två ramar och fyra ben. Kapa därför upp fyra bitar med längden 1500 mm och sex bitar med längden 700 mm.
Lägg ut en av de långa bitarna på högkant på en jämn yta och fäst tre av de kortare reglarna med hjälp av 5,0 x 90 mm träskruv. Placera en kort regel i varje ände av den längre och en i mitten.
Fäst sedan den andra långa regeln på motsvarande sätt på andra sidan, Då är en ram klar. Glöm inte att kontrollera att alla vinklar är raka med hjälp av en vinkelhake.
Fortsätt med resterande delar och bygg den andra ramen.
När du ska kapa till benen – utgå från den önskade arbetshöjden, vilket ofta är 90 cm. Dra sedan bort bänkskivans tjocklek samt höjden som hjulen bygger. Tänker du dig en bänkskiva som är 40 mm och väljer hjul som bygger 80 mm - kapa benen till längden 780 mm för att få arbetsytan på 90 cm.
Fäst de fyra benen på utsidan av de två ramarnas kortsidor - en ram i varje ände på benen. Använd en vinkelhake för att få räta vinklar i alla hörn.
Kapa upp 22 x 95 mm trallbrädor i samma längd som benen. Fäst dessa som en mellanvägg mellan de mittersta reglarna i över- respektive underramen. Fäst brädorna med två 4,2 x 42 mm trallskruvar i varje ände. Tänk på att kontrollera att alla vinklar är räta innan du fäster brädorna för mellanväggen då den kommer att låsa hela konstruktionen.
Lägg sedan din konstruktion på framsidan och klä baksidan med 22 x 95 mm trallbrädor som du låter sticka upp över bänkskivan ca 30 cm. Baksidan kommer att stabilisera konstruktionen så att saker inte ramlar ut bakåt - både på bänkskivan och på det nedre hyllplanet.
Montera även dina hjul på respektive ben innan du vänder upp stommen på rätt köl.
Nedre ramen kläs sedan med 22 x 95 mm trallvirke. Det ger dig då en bra hylla för förvaring.
Montera en 45 x 45 mm regel längs övre kanten av bakstycket med 4,2 x 42 mm trallskruv.
Fäst sedan en 22 x 95 mm trallbräda på toppen av bakstycket. Då får du en fin avslutning på toppen och även en liten avlastningsyta eller minibardisk.
Nu återstår att lägga på en bänkskiva som tål att stå ute. Ett bra val är att gjuta en egen skiva i betong. Kolla gärna in vår separata guide om hur du gör för att gjuta en egen betongskiva. Passa också på att göra ursparingar för att fälla in en grill eller vask. Kom ihåg att arbeta väl runt hålen.
När stommen är klar och bänkskivan är på plats kan du påbörja anpassningarna för att få ditt mobila utekök som du vill ha den. Det kan vara att montera ett extra hyllplan i ett av facken eller så nöjer du dig med några redskapskrokar på sidan. Valet är ditt och du kan alltid komplettera allteftersom.