kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
En fönsterinfattning eller fönstersmyg har du för att täcka sidorna på ytterväggen i hålet för fönstret. Denna ansluter tätt mot fönstret på sidorna samt i överkant och går ut till de foder som monteras på insidan av väggen. I nederkant passar det oftast bra med en integrerad fönsterbräda. Vill du kan du även fälla in belysning i fönsterinfattningens övre del, vilket kan bli väldigt effektfullt.
Det finns flera olika metoder för att klä in fönstersmygen och förr var de ofta vinklade för att släppa in mer ljus, när man hade mindre fönster. Idag är det vanligare med raka fönstersmygar som antingen byggs på plats och målas in eller så bygger man ihop en salning och monterar på plats. Gemensamt är att det är noga med måtten för att smygen ska ansluta tätt både mot fönsterkarmen och fodret.
Djupa fönstersmygar anses av många som väldigt trevliga och ger också rejäla fönsterbrädor utan att de tar plats i rummet. Även infälld belysning är en fin detalj som ger det där lilla extra till ditt hus, men kräver lite planering av eldragningen innan. Kolla med din elektriker vilka möjligheter du har i ditt fall.
En Fönstersmyg brukar vara ljus och oftast målad i vitt för att släppa in så mycket ljus som möjligt. Materialet däremot kan variera och en smyg kan du enkelt klä med gips som sedan spacklas och målas i önskad kulör. Ett bra alternativ är att bygga i MDF, som fungerar bra både till att platsbygga med eller för att bygga en separat salning som sedan monteras på plats.
Vill du inte ha foder runt fönstret kan du låta smygen gå ut några millimeter utanför din vägg. Detta kräver dock att du antingen monterar smygen innan väggipsen, då denna ska monteras tätt emot smygbrädan, eller att gipsen släpps ut tillräckligt. Då kan denna justeras ned sen när smygen ska sättas.
Många skivmaterial som spånskivor eller MDF innehåller lim, bindemedel och ibland formaldehyd. Väljer du istället att göra en din fönstersmyg av massivt trä eller gips så håller du nere användandet av kemikalier. Målar du din fönstersmyg istället för att montera belagda skivor så blir det lättare att reparera eventuella småskador senare på ett nästintill osynligt sätt.
TIPS
Ha ett jämnt och stabilt underlag att arbeta på när du ska montera ihop salningen.
Vid förborrning och skruvning av salningen kan du fästa träklossar i hörnen med skruvtvingar. På så sätt hålls bitarna på plats när du borrar och skruvar ihop dem.
KOM IHÅG
Behöver du klyva smygen så luta klingan några grader så att du får en spets i den sida som ska synas. På så sätt får du vad som kallas ljustät passning och skarven blir i stort sett osynlig.
Väljer du att spika eller skruva fast smygarna så spacklar du sedan hålen innan du målar smygen. Använder du färdigmålade smygar målar du in skallarna i samma kulör som smygen.
Får du en liten glipa mellan fönsterkarm och salning kan du använda latexfog.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig att lyckas med projektet fönstersmyg.
För att bygga en salning med fönsterbänk som sedan ska monteras på plats börjar du med att mäta fönsterkarmens yttermått.
Salningen som ska byggas ska samma yttermått som fönsterkarmen och genom salningsbrädans tjocklek hamnar därmed smygen på rätt plats i förhållande till fönstret.
Mät även ut djupet på smygen, detta avgör vilka salningar du kan använda. Färdigmålade finns i ett antal dimensioner, men hittar du inte någon som passar går det bra att klyva ner de själv till rätt mått. Detta kan göras med en cirkelsåg med anhåll eller genom att använda en bordsåg.
Behöver du klyva smygen så luta klingan några grader så att du får en spets i den sida som ska synas. På så sätt får du vad som kallas ljustät passning och skarven blir i stort sett osynlig.
Välj den fönsterbänk du vill ha och se till att brädan är ca 4 cm bredare än vad smygen är djup. På så sätt får du ett utstick över kanten och på köpet mer plats till blomkrukor.
Kapa av fönsterbänken på längden så att den med marginal kommer att täcka undersidan på foder som du senare ska montera.
Fönsterbänken ska sedan jackas ur för att passa i smygen och gör du egna fönsterbänkar av t.ex. limträ så ska ytterhörnen rundas av. Antingen rundar du bara av dem med lite sandpapper eller sågar du en lagom stor radie.
Överdelen och sidostycken blir snyggast om dessa geras i hörnen, dvs. kapade i 45°, vilket lätt görs med en kap- & gersåg.
Mät upp rätt längd enligt yttermåttet på fönstret för överdelen och kapa till med 45° i båda ändar. Är du osäker kan du kapa med lite övermått och sedan ”smyga” dig på rätt mått genom att ta av lite i taget sista biten.
Kapa sedan upp sidorna med ena änden gerad i 45° och den andra änden rak-kapad enligt fönstrets yttermått, dra av för fönsterbrädans tjocklek. Tänk på att sidostyckena ska vara spegelvända kopior av varandra.
Fäst ihop sidostycke med överstycke genom att först förborra med ett 2 mm borr och sedan fästa ihop dem med två 3,0 x 30 mm skruvar i varje skarv.
Fäst sedan på samma sätt ihop sidostyckena med fönsterbänken genom att först förborra och sedan skruva i två skruvar per sidostycke. Längden på skruven avgörs av hur tjock fönsterbrädan är. Väljer du en 19 mm färdiglackad fönsterbänk så blir en 40 mm lång skruv lagom.
Nu har du byggt klart salningen och den ska monteras i smygen, vilket görs genom att stödpunkter anordnas i fönstergluggen. Fönsterbänken kräver ett rejält stöd nertill medan sidostycken klarar sig med några stödpunkter, beroende på höjden.
Fäst mellanlägg av trä eller board på botten av smygen med skruv eller dyckert och väg av den i rätt höjd för fönsterbänkens undersida.
Gör sedan på samma sätt på smygens sidor på två eller tre ställen per sida, beroende på smygens höjd. Använd en vinkelhake för att kontrollera att mellanläggen hamnar i rätt läge i förhållande till fönsterkarmen.
Prova att lyfta ramen för salningen på plats och försäkra dig om att den har en bra passning. Gör justeringar om det behövs så att du har någon millimeter glapp i sidled.
När du är nöjd med passformen lyfter du ner ramen igenom och applicerar montagelim på klossarna, både i botten och på sidorna.
Lyft sedan smygen på plats och tryck in den mot fönstret. Kontrollera så att alla sidor i smygen är i våg/lod och fäst sedan temporära klossar som håller smygen på plats tills limmet har härdat.
Efter att limmet är härdat kan du ta bort klossarna och montera foder dina foder.