kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
En hylla behöver egentligen inte vara mer avancerat än en yta att lägga- eller ställa saker på. Därmed kan en hylla se ut nästan hur som helst! För hyllor som används till förvaring i dolda utrymmen är det ofta det praktiska som får styra. Hos Byggmax hittar du både färdiga system att kombinera som du vill och gott om byggmaterial att bygga helt egna lösningar med.
Du känner säkert väl igen att det i vissa utrymmen snabbt tenderar att bli rörigt. En av orsakerna kan vara att prylarna inte har sin egen tilldelade plats och därför hamnar lite varstans. En lösning på detta är därför att gå igenom vilken typ av förvaring ett förråd eller garage egentligen ska uppfylla och vilka prylar som ska vara där. Bygg sedan en lämplig förvaring med hjälp av hyllor för att få upp grejerna längs väggarna. På så sätt få du bättre ordning och det är lättare att hitta sakerna du behöver. Chansen att sakerna dessutom hittar tillbaka i förvaringen ökar när varje sak har sin plats.
Absolut enklast tänkbara är att köpa en eller flera färdiga hyllor och bara ställa på plats. Detta skapar snabbt ordning, men det finns tillfällen då ytan inte nyttjas helt optimalt och då kan ett platsbyggt hyllsystem vara lösningen.
Att platsbygga ett hyllsystem behöver inte vara svårt då det finns många bra alternativ att välja bland. På Byggmax hittar du många olika sorters praktiska och snygga konsoler att fästa upp på väggen. Kombinera sedan med ett valfritt hyllplan och du har skapat dig en snygg och praktisk förvaringsplats.
Ett annat alternativ är att fästa upp väggskenor som du sedan fäster konsoler i. Det är en flexibel förvaringslösning där du över tid kan anpassa hyllornas läge och antal allteftersom behoven förändras. Systemen består av en horisontell väggskena som fästs upp i överkant och där du sedan hänger vertikala väggskenor i. Konsolerna kan hakas fast i de vertikala väggskenorna på valfri höjd. Därefter lägger du på hyllplan, korgar och krokar efter behov, så är din nya förvaringslösning klar!
Vill du hellre bygga en egen förvaringshylla så är det bara fantasin som sätter gränser. Här nedan ser du ett exempel på en lättbyggd men väldigt praktisk och stabil hylla. Hela hyllan bygger du av trä med enkla verktyg och kan vara klar inom några timmar!
En förrådshylla behöver normalt inte behandlas med vare sig färg eller olja, utan kommer att hålla bra ändå förutsatt att den står väderskyddat. Tänker du dig att placera hyllan utomhus med risk för fukt kan det vara bra att överväga att istället bygga hyllan av tryckimpregnerat virke eller helt enkelt måla hyllan. Väljer du att måla så låt då benen få stå i grundolja ett dygn innan du grundmålar så kommer du att öka på livslängden avsevärt.
En kap- och gersåg underlättar då det snabbt blir många bitar att kapa.
För att förhindra att bitarna glider omkring i limmet vid ihopspikning kan du strö lite salt i limmet. Saltkornen förhindrar bitarna från att glida runt och det blir lättare att fästa ihop.
Putsa av alla kanter så att du inte riskerar att få stickor.
Fäst hyllan i väggen så riskerar du inte att den välter om någon får för sig att klättra i hyllan.
Planerar du att förvara flaskor liggandes kan hyllplanen förses med trekantsläkt i djupled, som gör att flaskorna ligger bra. Du behöver då inte alla fem bitarna glespanel utan klarar dig med två.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig att lyckas med att bygga en hylla.
Börja med att mäta hur stor din nya hylla ska vara och anpassa måtten efter just ditt utrymme. Denna hylla bygger på moduler som kan anpassas både i antal, såväl som modulernas bredd, djup och höjd.
Eftersom normal takhöjd är ca 240 cm låter vi hyllan vara 210 cm hög, då finns det gott om plats även på översta hyllplanet.
Benen består av ytterpanel i dimensionen 21x95 mm och dessa kapas till 210 cm längd. Det går åt fyra ben till en modul och sedan lägger du bara till två ben per modul som sitter ihop med den första. Så ska du bygga tre moduler sågar du till åtta ben.
Även hyllplanen består av ytterpanel i samma dimension och för varje hyllplan går det åt fem bitar och två regelbitar i dimensionen 45x45 mm.
Panelbitarna till hyllplanen kapas i längder om 80 cm och reglarna kapas till 49,5 cm längd.
Putsa av alla kanter med lite sandpapper för att undvika stickor.
Börja sedan att bygga hyllplanen genom att först lägga ut reglarna på golvet och sedan fästa första panelbiten i framkanten av den ena regeln. Använd lite trälim och fäst med två 50 mm dyckert. Kontrollera med vinkelhake så att det blir 90°.
Fäst sedan andra änden av panelbiten i den andra regeln på samma sätt och se till att det blir rät vinkel.
Därefter fäster du nästa panelbit i bakkanten på hyllan i de båda regelbitarna med lim och dyckert.
Mät ut mitten och fast mittbiten i de två reglarna på samma sätt som tidigare.
De två sista bitarna fästs sedan med jämna glipor mot de övriga, med lim och dyckert.
Nu är första hyllplanet klart. Fortsätt att göra så många hyllplan som du behöver.
När alla hyllplan är klara är det dags att montera ihop modulerna och detta görs med 5,0x70 mm träskruv.
Börja med att mäta ut för skruvhålen och förborra med ett 3 mm borr för att förhindra att träet spricker.
Hyllplanen som sitter i änden ska sitta kant i kant med utsidan på benen.
Hyllplanen som däremot samsas om ett ben ska underliggande regel istället ligga kant i kant med andra sidan.
Fäst alla hyllplanen med en skruv i varje hörn.
När alla hyllplanen är på plats är hyllan nästan klar. För att hyllan ska bli stabil krävs det även att den hindras från att fällas ihop och detta kan göras med ett krysstag. Ett bättre alternativ är dock att fästa hyllan i väggen, då detta även hindrar den från att välta.
När hyllan är fast förankrad är det bara att börja fylla den och skapa ordning!