kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Köket kallas ofta för hemmets hjärta och det med all rätt. Det är den naturliga platsen där alla samlas – på till vardags och fest. Givetvis måste köket vara funktionellt och erbjuda bra förvaring för alla dina köksprylar. Det ställer krav på planeringen av köksinredningen. Välj sedan de luckor och den bänkskiva du önskar och efter lite montering har du ditt drömkök på plats. Här är guiden hur bygger ett kök du trivs i.
Många köksrenoveringar börjar med en tanke om att göra något åt luckorna eller handtagen, som antingen börjar bli slitna eller utdaterade. Sedan är det lätt att tankarna börjar snurra och vips har man kommit på att det kanske kunde vara en god idé att flytta även vasken. Sedan kanske spisens samt kylens placeringar kunde varit bättre och då är den totala upprustningen ett faktum.
På gott och ont har du säkert vissa begränsningar gällande hur du kan planera och bygga ditt nya kök, vilket brukar resultera i en av tre vanliga former på ett kök. Parallellköket har skåp längs två parallella väggar och erbjuder ofta ett effektivt kök där du har nära till allt. Två andra varianter är L- respektive U-köket, som även de kan utformas effektivt. Dessa båda typer innebär att du får minst ett hörn, som ofta kan vara en utmaning vid planeringen av ett nytt kök.
Vid planeringen av ditt nya kök är det bra att ha koll på den så kallade kökstriangeln, som beskriver förhållandet mellan spis, vask och kyl/frys. Det är ofta mellan dessa man rör sig upprepade gånger under matlagningen men det kan även vara bra att fundera på hanteringen av disk. Dels vid avdukning och diskning, för hand eller vid fyllning av diskmaskinen, men också för att planera för ett eventuellt diskställ och hur du enklast tömmer diskmaskinen. Därför är det bra att tänka utifrån de moment du gör och vilka funktioner du då behöver ha nära dig, för att undvika onödigt spring. Detta gör det också lättare att samarbeta flera stycken i ett kök utan att hela tiden krocka eller vara i vägen för varandra.
En stor del i planeringen av ditt kök är var du har vatten, avlopp och elanslutningar. Dessa går alla att flytta på men det kan innebära ett stort jobb om du måste ta upp nytt avlopp i en betongplatta. Försök därför att planera utifrån var de befintliga installationerna finns idag, så får du en betydligt lättare resa.
Många som bygger nya kök idag väljer att ha mycket lådor och det är av goda skäl, då det blir lättare att nå sina saker. Detta gör också att överblicken av vad du har förvarat ökar och kan i vissa fall göra att du kan klara dig med ett mindre antal stommar. Förvaringen blir helt enkelt mer effektiv med lådor.
Förr i tiden platsbyggdes köksinredningen för att passa det aktuella huset, vilket givetvis kan göras även idag, men nuförtiden väljer många att köpa färdiga stommar. Dessa utgår från standardbredder och gör att lådor, fronter, luckor och vitvaror enkelt passar ihop. Å andra sidan krävs det oftast passbitar på några ställen för att få måtten att gå ihop. För den händige kan det då vara en kul lösning att kombinera färdiga stommar med en eller flera platsbyggda delar. På så sätt behövs kanske inte passbitarna och du får istället förvaring för exempelvis vin eller hyllor för kokböcker.
Förutom luckorna så är själva bänkskivan den stora ytan i köket som sätter prägel på utseendet. Här kan du välja på alltifrån laminat, komposit eller plåt, som är i det närmaste underhållsfria, till massiva träbänkskivor eller egengjutna bänkar i betong. Både träbänkskivor och de i betong kräver visst regelbundet underhåll men slits andra sidan med stil och får med tiden en trevlig patina.
Till de delar som sätter stor prägel på köket är även knoppar och handtag - framförallt om du väljer lådor då de blir betydligt fler jämfört med om du har skåp. Här är det tycke och smak som gäller och samma kan sägas om blandaren, som även den finns i en uppsjö av olika modeller. Dessutom påverkar valet av stänkskydd utseendet mycket på ett kök och även här är valen många. Det kanske mest klassiska är kakel eller mosaik, men många väljer också att sätta en glasskiva. Dessa kan fås antingen färgade eller transparanta för att kunna ha en tapet bakom.
Slutligen finns det många intressanta finesser att välja till för att få till det drömkök du har i tankarna. Det kan vara smarta uttag som kan poppa upp från bänkskivan, integrerad espressomaskin eller inbyggd musikanläggning. Kanske är det en avfallskvarn för att slippa gå ut med komposten. Kontakta din kommun om du har kommunalt avlopp innan du installerar avfallskvarn. Möjligheterna är oändliga så börja med att planera, det kostar inget mer än tid och drömma måste man ju få tillåta sig ibland. Här är stegen för hur du bygger dig ett nytt kök.
Bänkskivor i trä eller betong behöver regelbunden skötsel och inoljning för att vara motståndskraftiga mot fläckar.
Köksinredning är en av de delar i ett hus som används väldigt mycket och därmed också riskerar att slitas hårt. Många gånger går det att laga en låda eller justera en dörr som inte hänger rakt för att köket återigen ska återfå stilen. Är du ändå sugen på att förnya så kan ett byte av handtag eller knoppar göra underverk, kanske kombinerat med att du byter kaklet på väggen. Är din träbänkskiva lite sliten så kan du slipa och olja in på nytt, så slipper du byta ut den.
När du ändå byter kök är det ett bra tillfälle att även byta golv och måla om taket innan du sätter in det nya köket. Då slipper du mycket maskeringsarbete och kommer dessutom åt ordentligt.
Om det är möjligt - gör så lite ändringar som möjligt i el- och VVs-installationen. Ändringar påverkar snabbt både tidplan och budget.
Planerar du ett kök utan diskmaskin? Låt ett av skåpen bredvid vaskskåpet vara 60 cm brett som lätt kan bytas ut senare till en diskmaskin.
Var noga när du monterar knoppar och handtag så att de hamnar exakt lika på alla luckor. Använd gärna en mall när du borrar hålen – det ger ett bra resultat.
När du väl har en plan för hur ditt nya kök ska se ut så börjar det oftast med att först riva ut det gamla köket. Kontakta en rörmokare och en elektriker för att koppla ur anslutningar, samt plugga dem så att du kan arbeta säkert. Både rörmokaren och elektrikerna kommer troligen att behöva hjälpa till även under resans gång om du gör stora förändringar och behöver flytta på anslutningar.
Kontrollera att väggarna har ordentligt fäste för de skåp du kommer att fästa upp. De väger en hel del när de är fyllda med porslin eller glas. Saknas bra fäste kan du behöva öppna upp väggarna och fälla in kortlingar mellan de stående väggreglarna som du sen kan fästa i. Alternativt väljer du att fästa upp plywood som du sedan klär med gipsskivor.
Börja med att montera alla skåpsstommar så att dessa är färdiga för montage på plats.
Mät ut på vilken höjd du vill ha dina överskåp och montera en bärlist som du kan ställa dessa på. Väljer du en snygg bärlist så kan denna med fördel sitta kvar sedan för att enkelt kunna fästa upp exempelvis hållaren för hushållspappret.
Montera bärlisten på rätt höjd och väg av den med ett vattenpass så att den är helt vågrät.
Sätt upp första överskåpet på bärlisten och se till att du har en liten glipa mot väggen för att möjliggöra att luckan går att öppna. Ett bra sätt för att få det snyggt är att montera en täcksida på skåpet på den sida som ska sitta mot väggen. På så sätt får du både en lagom glipa och ett snyggt avslut mot väggen.
Skruva sedan fast överskåpet i ovankant med de avsedda beslagen för just dina köksskåp och kontrollera att allt är rakt.
Fäst sedan nästa skåp intill genom att ställa det på listen och fästa det i väggen. Fäst därefter ihop skåpen med varandra så de bildar en enhet.
Fortsätt på samma sätt med resterande överskåp tills samtliga är på plats. Om du vill kan du nu ta bort bärlisten du använt vid monteringen.
Bänkskåpen kan du montera med bärlist på samma sätt som du gjorde med överskåpen och endast använda ben i framkant. Alternativt väljer du bort bärlist och sätter då ben även i bakkant på skåpen.
Vänd alla bänkstommar upp och ned, så blir det lätt att få benen på plats. Mät även in och grovjustera benen till rätt höjd, vilket är lättare nu.
Vänd upp bänkstommarna på rätt håll och ställ det första på plats. Tänk på att även här lämna en glipa mot väggen så att skåp eller lådor går att öppna ordentligt.
Väg av stommen så att det är helt i våg åt båda hållen, samt i rätt höjd, genom att justera benen.
Fäst sedan stommen i väggen på samma sätt som du gjorde med överskåpen.
Fortsätt med resterande underskåp på samma sätt och fäst dem även i varandra. Kontrollera löpande att du får alla stommarna i våg åt båda hållen innan du fäster dem i väggen och i varandra.
Tänk på att lämna en lucka på 45 eller 60 cm bredvid vaskskåpen om du tänker dig att ställa in en diskmaskin. Ska du inte ha en integrerad diskmaskin just nu kan det ändå vara bra att ha ett 60 cm brett skåp bredvid vaskskåpet ifall du ångrar dig.
Med alla stommar på plats är det dags att lägga på bänkskivan och göra urtag för diskho och spishäll. Hur du gör detta beskriver vi mer ingående i en separat guide.
Innan du monterar blandaren är det lättare att fixa med stänkskyddet bakom bänkskivan, som bör vara av en vattentålig och lätt avtorkningsbar typ. Väljer du kakel så hittar du mer information om det i en separat guide.
När stänkskyddet är på plats monterar du dit din blandare och kopplar in vattnet.
Montera luckorna genom att fästa gångjärnens ena del i skåpsstommen och den andra i luckan. Sedan klickas dessa fast i varandra och justeras vid behov.
Fäst sedan handtagen eller knopparna på dina dörrar – ett moment där du ska vara noggrann.
Sist men inte minst monterar du sockeln under skåpen och ställer dit vitvarorna.
Har du behov av el på nya ställen är det nu dags att anlita elektrikern igen.
Dags för invigning och att laga festmiddagen. Kom ihåg att det går lika bra med selleri.