kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Att ha en egen lekplats på tomten som barnen kan leka vid i timmar i sträck, är en dröm för många. Det behöver inte vara så svårt att förverkliga och genom att bygga den själv så bestämmer du hur stor den ska vara, samt vad den ska erbjuda för möjligheter. Köp till de delar du vill integrera, som rutschkanor eller gungor, och bygg sedan runt dessa delar utifrån din egen design.
Att bygga en lekplats kan vara enkelt, eller så gör du den stor och komplex – det är bara din fantasi och dina förutsättningar som sätter gränserna. Vill du göra det enkelt kan du köpa en gungställning eller lägga ut några stockar och stenar att balansera mellan. Ett annat alternativ är att köpa en färdig lekställning med torn, rutschbana och klättervägg – dessa finns i många olika storlekar och utföranden. Det roligaste alternativet, om du har förutsättningarna, är att dra på sig snickarbyxorna och skapa något eget, gärna tillsammans med barnen. Då kan ni hjälpas åt att generera idéer, såga, spika och plåstra om varandra.
Som med mycket annat inom byggnation finns det regler att förhålla sig till, men när det kommer till lekplatser så gäller dessa regler bara för redskap som ska vara allmänt tillgängliga. Dessa regler syftar till att lekplatserna ska vara säkra och att olyckor ska undvikas genom att lekplatserna är bra byggda och ordentligt underhållna. Bygger du en privat lekplats på din egen tomt behöver du inte följa dessa regler, men det kan vara bra att ändå titta på dem och kanske snappa upp något tips om hur du kan göra lekplatsen säkrare.
Börja planeringen av lekplatsen genom att välja ut en bra placering på tomten och dra nytta av de förutsättningar som finns på platsen. Kanske finns det en gammal stubbe eller en stor sten som kan bli en del av en balansbana eller en klipphäll som kan vara utgångspunkten för en rutschkana. Har du två träd en bit ifrån varandra kanske en linbana kan vara en möjlighet och står träden tätt kanske en trädkoja blir det bästa.
När du har förutsättningarna för platsen klara för dig är det dags att börja fundera på vilka aktiviteter och möjligheter som ni vill ska finnas. Önskar ni gungor kan dessa antingen byggas ihop med en klätterställning, eller så ställer du dit en separat gungställning som du byggt eller köpt. Förutom färdiga klätterställningar går det även att köpa många av komponenterna separat, som till exempel rutschkanor, klätternät, klätterväggar och så vidare, vilka kan byggas in i en egendesignad lekställning. Tänk också på att det kan finnas många andra roliga saker du kan ha på lekplatsen, kanske kan en gammal eka bli både en sandlåda och en farkost för vilda fantasiresor?
Passa på att bygga en plats som är härlig för många olika åldrar och intressen, då kan hela familjen ha glädje av resultatet i många år. Kanske är någon familjemedlem intresserad av en slackline? Eller är ni träningstokiga? Kombinera lekställningen med ett alldeles eget utegym för hela familjen. Möjligheterna är i det närmaste oändliga och lekplatsen behöver ju aldrig bli klar, den kan i stället få utvecklas i takt med användarna.
Beroende på vilka aktiviteter ni panerar för är det värt att fundera på underlaget. Om det finns risk för fall är det bra att välja ett mjukare underlag, som till exempel barkflis eller sand. Om du ska ha en klassisk sandlåda vill du ha sand som är lätt att göra sandkakor av, eller sandslott förstås. Vill du skapa en lekplats på gräsmattan som om några år enkelt går att återställa kan du bygga en sarg och lägga markduk, för att sedan fylla upp med exempelvis barkflis. När det sen ska återställas är det bara att ta bort allt och så i nytt gräs.
Kontrollera lekplatsen regelbundet så att alla delar är hela och att inga skruvar lossnat. Se till att undvika vassa skruv, spik eller stickor som barnen kan skada sig på. Målade delar kan behöva bättras på efter en tid med hårt lekande för att hålla sig snyggt.
En rolig lekplats kommer garanterat att bli hårt utsatt av både väder och mycket lek. Därför är det ett bra alternativ att bygga med tryckimpregnerat virke som har lång livslängd utan något större underhåll. Planera även lekplatsen för att lätt kunna byggas ut och till när barnen växer och nya idéer kommer upp, då ökar livslängden ytterligare för lekplatsen. När det väl är färdiglekt kanske stora delar av lekplatsen istället kan återanvändas som utegym med bara några mindre justeringar.
Planera och bygg tillsammans så blir de både roligare och lättare, när man kan hjälpas åt.
Köp eller låna en kap- och gersåg, för många kapningar blir det.
Gör en enkel skiss tillsammans med hela familjen och kom överens om vilka delar ni vill ska ingå i er nya lekplats, så blir det lättare att få till en utformning som alla blir nöjda med.
Bygg gärna ett lock till sandlådan om det finns katter i grannskapet, så minskar risken för att ni byggt en stor kattoalett.
Typ av artikel |
Dimension (mm) |
Längd (mm) |
Antal (st) |
Tryckimpregnerad stolpe | 70 x 70 | >2500 | 6 |
Tryckimpregnerad regel | 45 x 195 | 6135 | 1 |
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet bygga lekplats.
Markera ut ytan för lekplatsen och de delar som ska byggas eller placeras ut, så får ni en bra bild över slutresultatet redan nu.
Mät ut placeringen för stolparna och ta hjälp av riktsnören för att få stolparna i linje med varandra. Använd egyptiska triangeln för att få till hörn med 90° genom att mäta 1,5 m längs en sida, 2 m längs den andra och då ska diagonalen vara 2,5 m.
Slå ner jordankare för 70 mm stolpar till klätterställningen och planket med 1,5 m avstånd, samt för stolpen till stegen. Är marken hård kan du behöva göra ett hål först med ett spett, för att sedan använda en träkloss och slägga för att få ned stolpfästena.
Kapa till sex stolpar av tryckimpregnerat 70 x 70 mm virke och låt de vara lite längre än du tänkt dig, då dessa kapas till korrekt höjd senare.
Res stolparna och använd temporära snedsträvor för att få dem i lod åt båda håll, vilket kontrolleras med ett vattenpass.
Fäst stolparna med franska skruvar eller träskruv med brickhuvud med dimensionen 6,0 x 40 mm.
Bygg sedan ihop ramen för plattformen av 45 x 95 mm tryckimpregnerade reglar, två med längden 1430 mm och tre med längden 1480 mm. Fäst ihop ramen med 5,0 x 80 mm träskruv och montera sedan ramen på stolparna med vinkeljärn.
Med ramen till plattformen på plats är det dags att klä sidorna, vilket kommer att stabilisera hela konstruktionen. Kapa till 22 x 95 mm trallvirke och fäst dem med 4,2 x 42 mm trallskruv på ena kortsidan samt långsidan. Kontrollera löpande med ett vattenpass så att väggbrädorna är i våg.
Se till att väggarna når ca 90 cm över plattformen, då detta kommer att utgöra räcket för plattformen. Märk ut på stolparna och såga av dem längs med översta trallbrädan.
Kapa till en bit 45 x 70 mm tryckimpregnerad regel med samma mått som väggens höjd. Montera sedan den mellan de två stolparna där klätterväggen ska vara, med hjälp av 4,2 x 42 mm trallskruv från utsidan.
Klä sedan även klätterväggen med trallvirke som du fäster med 4,2 x 42 mm trallskruv i både stolparna och mittregeln.
Fortsätt med trallen och lägg även golvet på plattformen av samma typ av 22 x 95 mm trall som du fäster med 4,2 x 42 mm trallskruv.
Bygg en ram av 45 x 45 mm tryckimpregnerat regelvirke längs övre kanten på räcket till plattformen och fäst i stolparna med 5,0 x 80 mm träskruv.
Montera även 45 x 45 mm reglar mellan stolparna för att stabilisera väggarna av trallvirke. Fäst dessa från utsidan med 4,2 x 42 mm trallskruv, samt i överliggarna med 5,0 x 80 mm träskruv.
Klä sedan sista väggen med 22 x 95 mm trall upp till underkanten på hålet som ska vara mitt på väggen och fäst med 4,2 x 42 mm trallskruv.
Såga till två bitar 45 x 45 mm tryckimpregnerade reglar och fäst i trallbrädorna från utsidan med hjälp av 4,2 x 42 mm trallskruv, samt upp i plattformsramen genom att skråskruva med 5,0 x 80 mm träskruv.
Med reglarna på plats kan du fortsätta att klä väggen upp till plattformen.
Montera sedan rutschkanan på plattformen enligt beskrivningarna som följer med din modell, samt fäst den i nederkant enligt instruktionerna.
Såga till en 45 x 70 mm regel som passar mellan plattformen och överliggaren. Skruva fast denna i både plattformsramen och överliggaren med hjälp av 5,0 x 80 mm träskruv.
Sedan kan sista biten av väggen kläs hela vägen upp och avslutas med en trallbräda över hela bredden. Fäst trallbrädorna på samma sätt som tidigare med 4,2 x 42 mm trallskruv.
Ovankanten av räcket och klätterväggen kläs med 28 x 120 mm trallbrädor som fästs med 4,2 x 55 mm trallskruv.
Bygg en enkel stege av 28 x 45 mm tryckimpregnerade staketribbor som du fäster mellan stolparna med 4,2 x 42 mm trallskruv.
För att ordna ett alternativt sätt att komma upp i klättertornet så monterar du klättergrepp på väggen. Placera dem så att både små och stora barn har möjlighet att hitta något att klättra på, men gör det inte för lätt.
När nu klätterställningen är så pass klar att den går att börja leka i är det dags att ordna med underlaget, som hålls på plats av en enkel sarg av tryckimpregnerade 45 x 220 mm reglar.
Kapa till och lägg ut reglarna utifrån hur stor lekplats du vill skapa och fäst dem i lekställningen, samt i varandra.
För att fästa sargen i marken så kapar du upp ett antal regelbitar av 45 x 45 mm tryckimpregnerat virke, som spetsas i ena änden och sedan slås ner i marken. Sätt en i varje hörn och sedan med ca 1,5 m avstånd mellan dem och fäst sargen med 5,0 x 80 mm träskruv.
Täck marken innanför sargen med markduk innan du lägger på barkflis som är mjukt och hjälper till att dämpa eventuella fall.