kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Vill du uppdatera din inredningsstil hemma? Då kan komplettera med att bygga skjutdörr i bästa rustika farmhouse-stil. Den här typen av skjutdörr ger rummet en härlig karaktär samtidigt som det är en smidig dörrlösning - den kräver nämligen inte samma yta som en traditionell dörr med gångjärn. Själva dörrbladet bygger du efter din egen smak och monterar med ett färdigt skjutdörrsbeslag. Här guiden hur du bygger en skjutdörr är i härlig farmhouse-stil.
Du kan göra en väldigt enkel skjutdörr genom att bara kapa till och måla en MDF-skiva, som du sedan monterar med skjutdörrsbeslag. Nästa steg är att köpa en färdig innerdörr som du monterar med beslagen, men roligast är nästan att bygga även dörrbladet från grunden. Det behöver inte vara så svårt och kräver inte ett helt snickeri med verktyg för att få till. Du kommer långt med en cirkelsåg, en skruvdragare och lite sandpapper.
Det finns några regler när det kommer till innerdörrar vid nybyggnation som kan vara bra att känna till. Reglerna finns av en anledning och därför kan det vara lämpligt att överväga dem även för äldre byggnader. Framför allt så gäller det att inte begränsa tillgängligheten som kan påverka öppningens bredd och tröskelns höjd. Vid nybyggnation får öppningen inte understiga 76 cm och tröskeln får inte vara för hög. Det finns ingen exakt gräns för höjden, men tröskeln bör inte vara högre än 15-20mm.
Alla som någon gång försökt att göra en dörr eller lucka vet att det kan vara svårt att få ett resultat som är plant. Ingen vill ju att den nya dörren slår sig och bågnar som ett chips. Som tur är finns det ett antal lösningar som minskar den risken. För det första gäller det att bygga dörrbladet på ett plant underlag, om det sedan är på golvet eller på en bänk spelar mindre roll.
Nästa steg är att välja lämpligt material, antingen formstabila skivor som till exempel MDF eller snickeritorrt virke med en fuktkvot under 7%. Ett alternativ är att utgå från en MDF-skiva som du klär med smalare remsor av MDF som en utanpåliggande ram. Annars kan du göra en formstabil ram som kläs med virke eller skivmaterial. Ramen kan du antingen göra av MDF-remsor, metall eller så gör du en träram av bitar som du först klyver och sedan limmar ihop igen, där den ena biten vänds 180° åt två håll. Detta kallas vändlimning med störtning och gör att krafterna i virket tar ut varandra och ger ett stabilt resultat.
Här nedan visar vi hur du med enkla medel bygger en rustik plankdörr med ram på båda sidor, som du sedan kan ytbehandla efter egen smak. Självklart går det bra att måla dörren i valfri kulör av snickerifärg, men ibland kan det vara roligt att ta ut svängarna. Prova gärna på en bit av samma material du bygger dörren av för att få en uppfattning av hur det kommer att bli. Kanske du vill prova att betsa dörren, åldra den med en blandning av vinäger och stålull. Eller varför inte bränna ytan och sedan lacka? Det finns många alternativ – välj det som passar dig bäst.
En dörr av massivt trä blir både vacker och hållbar som gör att den behåller sin funktion över lång tid framöver. På så sätt bidrar den till att hålla koldioxid bundet under hela sitt liv som dörr. När den sedan gjort sitt som dörr kan virket återvinnas till andra projekt eller så går den att energiåtervinna, vilket är ett klimatsmart val utan farliga utsläpp.
Utgå från dina förutsättningar gällande kunskap och verktyg du har när du väljer vilken typ av dörrblad du ska bygga – då blir resultatet garanterat bättre.
Strö ut lite salt i limmet när du ska limma ihop två bitar – då glider inte bitarna runt så mycket innan du hunnit få dit tvingarna.
Välj noga ut material till dörren. Det ska vara både torrt och rakt. Då ökar chanserna betydligt för att resultatet blir som du önskar.
Se till att du arbetar på en plan yta – då blir dörren plan.
Mät upp dörrhålet som dörren ska täcka och lägg på ca 10 cm på bredden och 5 cm på höjden, så att du inte får glipor.
Välj ut så torrt virke du hittar till eller köp hem det långt innan du planerar att bygga. Förvara virket plant. Är dörrhålet 80 x 210 cm blir ett dörrblad med måtten 90 x 215 cm lagom. Men det är alltid bra att ha lite längre bitar att utgå ifrån om du behöver kapa bort någon defekt.
Välj ut två bitar 17 x 95 mm råspont och klyv bort noten på den ena och fjädern på den andra. Dessa ska bli kantbitarna på långsidorna.
Lägg ut dina nyklyvda kantbitar samt lagom många bitar råspont av samma dimension för att få den bredd du vill ha. Med 8 bitar av 17 x 95 mm råspont mellan kantbitarna så blir dörrbladet ca 94 cm.
Stryk på trälim i not och på fjädern innan du pressar ihop alla bitarna med limknektar. Säkerställ att hela träflaket förblir plant med vikter eller fler tvingar, innan du låter det ligga och torka.
När limmet torkat så tar du bort limknektarna och skrapar bort eventuellt lim som krupit ur i skarvarna med hjälp av en skrapa. Kom ihåg skyddsglasögonen när du skrapar - limrester kan ha en tendens att flyga runt.
Vill du ha en slät yta på dörrens delar så slipa ytan redan nu. Vill du hellre ha en lite grövre och rustik yta så fortsätter du bara med nästa steg.
Kapa till fyra bitar av 22 x 145 mm sågad panel till dörrbladets bredd fäst dessa med trälim i över- och nederkant på dörrbladets båda sidor. Stryk ut trälimmet jämnt och häll på lite salt innan du lägger bitarna på plats och fixerar med tvingar.
Fortsätt med långsidorna och kapa till fyra bitar 22 x 95 mm sågad panel som passar mellan ändbitarna. Stryk på lim och passa in dem mellan över- och underbitarna på båda sidorna, kant i kant med långsidorna.
Kapa sedan till två bitar av 22 x 145 mm sågad panel så att de passar mellan de stående ramdelarna och fäst med lim på samma sätt.
För större autensitet och karaktär så kapar du även till snedsträvor för båda sidor av 22 x 95 mm sågad panel. Lägg de på plats och markera vinkeln innan du sågar av dem i rätt längd. Fäst dem sedan på samma sätt med trälim.
När limmet torkat så återstår att skrapa bort eventuella limrester som trängt ut och sedan slipa dörren för att få den yta du vill ha.
Dörrens nederkant ska även få ett spår för styrning, vilket du kan göra med hjälp av en cirkelsåg. Spänn fast två reglar kant i kant med botten och använd ett anhåll för att såga upp ett rakt spår i dörrbladets bottenände.
Nu är dörrbladet klart för ytbehandling med valfri metod innan du fortsätter med monteringen av skjutdörrsbeslagen.
För att hänga upp skjutdörren på plats – börja med att montera hjulfästen, som dörren ska löpa på, på själva dörrbladet.
Mät avståndet från dörrens nederkant till hjulen på skjutdörrsbeslaget och lägg till ca 10 mm för att få en glipa undertill. Fäst sedan väggskenan på väggen och var noga med att få skenan helt i våg med hjälp av ett vattenpass.
Lyft dörren på plats och kontrollera att den löper fint på skenan, samt att den stannar i både öppet och stängt läge.
Montera stopp i ändarna på skenan så att dörren inte kan åka av i ändlägena och även avspårningsskydden i ovankant, så att hjulen inte kan hoppa av skenan.
Med dörren i öppet läge så monterar du styrningen för dörren i golvet, halvvägs in i spåret i dörrens nedre ände.
Slutligen så är det bara att montera passande handtag och sedan är det klart.