Cellplast S80 EPS

Finns i flera storlekar
ART.NR: 16403
Cellplastskiva av EPS-typ.
Läs mer
Tjocklek:
st
stock
Saldo i butik Välj butik
Välj butik för att se lagerstatus
delivery-truck
Köp online
Ange postnummer för leverans och lagerinformation.
close
Sök efter postnummer

Cellplast S80 EPS

Cellplastskiva av EPS-typ.

Cellplasten kan precis som mineralull användas till att isolera ett hus från grund till tak. Den kan med fördel gjutas in i en betonggrund eller användas som isolering till garageuppfarter. Skivorna har låg egenvikt, stark bärförmåga och går snabbt att lägga ut.

EPS-typ

Cellplast med beteckningen EPS kallas expanderad cellplast, den består av små kulor som smälts samman under värme och tryck. Expanderad cellplast har god isoleringsförmåga då den består till 98 procent av innesluten luft. Den har även hög fukttålighet och ger därför ett bra skydd mot, kyla, vind, fukt och mögel.

XPS-typ

Denna typ kallas även för extruderad cellplast och är ett jämnare material än cellplast av EPS-typ. Den väger även mer, tål högre tryckbelastningar och ger ett ännu bättre skydd mot fukt. XPS cellplasten kan man också slipa till med sandpapper. Extruderad cellplast används för konstruktioner med höga krav på hållfasthet, tillexempel de delar av grunden som kommer att punktbelastas av bärande innerväggar, öppna spisar med mera. Den används även där ökade krav på fukttålighet förekommer.

Lambdavärdet

Det är ett värde som anger isoleringsförmåga, och brukar anges i W/mK. För kvalitet EPS80 är lambdavärdet 0,038 W/mK. Ett lågt lambdavärde innebär hög isoleringsförmåga.

Gjuta in cellplast i betonggrund

Att gjuta in cellplast i en betonggrund hindrar effektivt markkylan för att ta sig upp i grunden. Skivorna läggs ut på makadamlagret innan betongplattan gjuts. De placeras så att skarvarna i de olika lagren förskjuts för att förhindra köldbryggor. Den rekommenderade tjockleken för husgrund är 300 mm. En betonggrund isolerad med cellplast kan se ut så här (nerifrån räknat) fiberduk, makadam, cellplast, armeringsnät på distansklossar och slutligen betong.
Läs mer
Leverantörens artikelnummer 801030

Inspireras av våra gör-det-själv guider

  • Om du har en uteluftventilerad kryp- eller plintgrund kan tilläggsisolering hjälpa dig att sänka energiförbrukningen samt öka rumskomforten. Arbetet kräver få verktyg och är enkelt att utföra om utrymmet under grundbjälklaget är åtkomligt. Det vanligaste är att använda styva skivor av mineralull eller cellplastskivor som fästs direkt under trossbottnen i golvbjälklaget.
  • Om du har ett betonggolv inomhus är det högst troligt att konstruktionen är en platta på mark, vilket är en av de vanligare grundtyperna idag. Denna är både energieffektiv och fukttålig. Har du däremot en krypgrundslösning med träbjälklag som är dåligt, kan du välja att konvertera till en gjuten platta. På så sätt kan du både få bukt med eventuell fukt samtidigt som du får välisolerade golv med golvvärme.
  • Ska du bygga nytt eller bygga till? Vill du ha ett lättbyggt system som ger dig en god innemiljö och låga uppvärmningskostnader? Då kan isolerade byggblock vara något för dig. Allt byggs ihop med några enkla verktyg och påminner lite om Lego. När du rest väggarna fyller du hela konstruktionen med betong. Och vips har du en komplett ytterväggsstomme utan köldbryggor. Allt avslutas enligt tradition med en smarrig gjutartårta.