Vi vill varna för pågående bedrägeriförsök genom falska SMS som cirkulerar för tillfället. Läs mer här!
Energieffektiva dörrar | ByggmaxEnergieffektiva dörrar | Byggmax

En tät ytterdörr är en energieffektiv dörr

Här kan du läsa om fördelarna med att välja en energieffektiv ytterdörr.

Om du har en ytterdörr som inte är tät så släpper den ut mängder med värme och ger till följd av detta höga uppvärmningskostnader för ditt hus. En ny ytterdörr kan tyckas vara en kostsam investering men är din nuvarande dörr gammal, hänger fel eller har glipor så är det ändå värt att köpa en ny.

Ett hushåll i de södra delarna av landet sparar upp emot 200 kWh per år med en energieffektiv ytterdörr enligt Energimyndigheten. I de norra delarna av landet är antalet kWh nästan det dubbla - 370 kWh. Beroende på elområde och prisavtal blir det några hundralappar i besparing per år.

En energieffektiv ytterdörr ska i korthet:

  • Ha bra isoleringsförmåga
  • Hålla formen vid temperturförändring och fuktnivåer
Energieffektiva dörrar | ByggmaxEnergieffektiva dörrar | Byggmax

Faktorer som påverkar dörrens energieffektivitet

Fukt

Fukt i dörrar gör att den åldras snabbare och behöver bytas ut fortare än en dörr som står emot fukten bra.      Dessutom är det slöseri med energi vid uppvärmningen av huset om ytterdörren är otät.

Yttertak och läget

Ett enkelt tak ovanför ytterdörren, eller med ett vindfång, skyddar ytterdörren mot vädrets framfart. En ytterdörr i lä är mindre utsatt för nederbörd och håller isoleringsförmågan och fräschören längre.

Fönster 

Fönster i ytterdörrar är populärt - men också en dörrs svaga punkt. Oavsett hur bra isolerad dörren än är så måste fönstret hålla samma isoleringsnivå. Moderna energiglas är många gånger bättre isolerade än de gamla versionerna. Tips! Fråga alltid vilken typ av glas ytterdörren har.

Gångjärn och montering

En ytterdörr stängs och öppnas många gånger per dag. Gångjärnen får stå emot hårda och tuffa påfrestningar. Om de försvagas blir hela dörren skev som gör den svår att öppna och stänga som påverkar tätningen. En annan viktig faktor är monteringen av ytterdörren. En korrekt montering gör konstruktionen stabil.

 

Isolering, konstruktion och U-värde

U-värdet anger isoleringsförmågan på en ytterdörr. Ju högre isoleringsförmåga dörren har, desto lägre blir dess U-värde. En normal dörr håller i allmänhet ett värde mellan 0,8 och 1,5. Det låter kanske inte som en så stor variation, men en dörr med värde 0,8 är faktiskt dubbelt så väl isolerad som en dörr med ett U-värde om 1,5. Gamla dörrar håller ofta ett U-värde som är än högre.

Det är inte bara U-värdet på ytterdörren som anger hur bra den isolerar. Även nya dörrars material varierar mellan fabrikat och förändras i sig med förändrade väderförhållanden.

Ytterdörrarna är ofta isolerade med cellplast – ett material med en mycket god isoleringsförmåga. Tjockleken och hur ytterdörren är konstruerad är två faktorer som påverkar den totala isoleringsförmågan.

Går det att förbättra U-värdet?

Att tilläggsisolera hjälper. Renoverar du fönster och dörrar samtidigt kan du få en betydligt bättre isolering som behåller värmen inomhus bättre.
Har du tilläggsisolerat men fortfarande lider av drag? Installera en ytterdörr med ett lägre U-värde.                          Kolla in vårt breda dörrsortiment här.

 

Inspireras av våra gör det själv-guider