Foder Antikfoder Klara Moelven

MDF, 7-8%
ART.NR: 687485485
Recensioner
Antikfoder Klara 15x69mm är ett foder i allmogestil tillverkad av massiv furu. Ett foder används för att skapa en snygg inramning runt fönster och dörrar.
Läs mer
st
delivery-truck
Endast online
Ange postnummer för leverans och lagerinformation.
close
Sök efter postnummer

Foder Antikfoder Klara Moelven

Antikfoder Klara 15x69mm är ett foder i allmogestil tillverkad av massiv furu. Ett foder används för att skapa en snygg inramning runt fönster och dörrar. Med foder av modellen Klara får du en list som tar för sig lite extra. Den mjuka profileringen passar i rum med en tidlös och klassisk stil. Den är målad med vattenbaserad färg i Vit NCS S0502-Y. Kombinera gärna med toppklossar för snygg och enkel montering. Modellen Klara finns även som sockel. För dekorklossar och fler produkter i Klaraserien - se Moelvens varumärkessida och få allt på en frakt.


Hållbarheten i Moelven
Moelven har en lång historia, och företaget kan se tillbaka på mer än 120 års drift. Grundidén har alltid varit densamma: att använda naturresurser från skogen till fullo. På Moelven har vi prioriterat vårt hållbarhetsarbete utifrån den påverkan det har på både omvärlden och oss själva, samt betonat var vi kan göra störst skillnad. Huvuddelen av vår verksamhet är baserad på en naturlig, förnybar råvara som dessutom är naturens egen lösning för insamling och lagring av koldioxid, det vill säga trä. Den viktigaste punkten i vår hållbarhetsstrategi är därför att vi förädlar råvaran med ett så litet klimatavtryck som möjligt och att en så stor andel som möjligt av våra färdiga produkter blir en del av varaktiga byggnader och konstruktioner där de fortsätter att binda kol så länge som möjligt.

Hur definierar Moelven hållbarhet?
Vad vi definierar som en hållbar utveckling är en utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. Det kan till exempel innebära att vi inte hugger fler träd än vi planterar, så att framtida generationers förmåga att bygga med trä är lika bra som vår.

Baserat på FN:s hållbarhetsmål
Utgångspunkten för hela Moelvens hållbarhetsarbete är FN:s hållbarhetsmål. För att säkerställa att våra interna mål bidrar till en hållbar framtid i ett globalt perspektiv har vi valt att fokusera på de fem mål som vi menar har störst effekt. Det är livet på land, stoppa klimatförändringen, god hälsa, god utbildning och anständigt arbete och ekonomisk tillväxt. Vi har valt att placera dessa fem hållbarhetsmål inom fyra huvudområden: skydda naturresurser, människor i fokus, lokala värderingar och klimatsmarta produkter och tjänster.

Våra fyra fokusområden:
Klimatsmarta produkter och tjänster - För att Moelven och de material vi producerar ska vara klimatpositiva arbetar vi kontinuerligt med att minska CO2-utsläppen, effektivisera energianvändningen i produktionen och optimera användningen av råvaror. Ju högre andel av vår produktion som blir produkter som ingår i hållbara byggnader och konstruktioner, desto mer CO2 hjälper vi till att hålla borta från atmosfären.

Tar vara på naturresurserna - För att säkerställa att vår verksamhet bidrar till att skydda naturresurserna måste vi se till att vi använder förnybara resurser och utnyttjar dem fullt ut. Att ta tillvara naturresurserna innebär också att ta hänsyn till den biologiska mångfalden. Det gör vi genom att säkerställa certifiering och kvalitetssäkring av leverantörskedjan hela vägen från skogen till marknaden. Genom det dokumentationsarbete som certifieringarna kräver och rapportering av miljödata säkerställer vi att vi kan prioritera arbetet och rikta våra insatser till rätt områden. Vi vill att våra kunder och omvärlden i stort ska kunna veta vad dom köper, och vad det att använda produkter och tjänster från Moelven innebär för klimatet och miljön. Förutom att optimera produktionen med hänsyn till effektivitet och råvaruutnyttjande, ska även restråvara och avfall sorteras och tas om hand på ett sådant sätt att återanvändning och återvinning underlättas.

Människan i fokus - Våra medarbetare är Moelvens viktigaste resurs. Vi ska vara en attraktiv och säker arbetsplats, och se till att vår verksamhet och våra produkter inte skadar vare sig människor, biologisk mångfald eller något ekosystem.

Lokala värden - Vi ska skapa fler gröna jobb. Det gör vi inte bara genom att säkerställa ett långsiktigt och grönt värdeskapande i vår egen verksamhet. Vi bidrar också till det gröna skiftet genom vårt bidrag till samhället i form av betalda skatter och avgifter, och de ringeffekter som skapas i lokalsamhällen genom att använda lokala underleverantörer.

Hållbar framtid med trä
Trä är ett förnyelsebart material som passar perfekt i både stora och små byggprojekt. Dessutom mår den svenska skogen utmärkt och växer så det knakar. Vi har bestämt oss för att bygga en hållbar framtid med trä. Det börjar med ansvarsfullt skogsbruk och fortsätter hela vägen till ditt hem.

Visste du att...

  • Att Moelvenkoncernen täcker hela behovet från ansvarsfullt skogsbruk och trygg försörjning av timmer till klimatsmart byggande och färdiga, hälsosamma och trivsamma hem.
  • Forskning visar att vi människor mår bättre i miljöer med mycket trä.
  • Klimatpåverkan under byggprocessen är hälften så stor för en träbyggnad som för motsvarande byggnad i betong.
  • Träd och träprodukter lagrar koldioxid och att träbyggande därför bidrar till att minska CO2-utsläppen i atmosfären.
  • Sverige 1903 var det första landet i världen som fick en skogsvårdslag.
  • Den svenska skogen växer snabbare än vad vi avverkar och att vi i dag har mer skog än någonsin i Sverige.

Så påverkas vi
Vi tillbringar cirka 90 procent av livet inomhus. Se till att omge dig med material som gör att du mår så bra som möjligt. - Inomhusklimatet betyder mycket för människor. Det påverkar hur vi mår och måste tas på allvar, säger Anders Q. Nyrud, professor vid fakulteten för miljövetenskap och naturförvaltning vid Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). När du bygger och inreder med trä får du flera hälsofördelar på köpet. Trä är ett förnybart och levande material som kan påverka både den fysiska inomhusmiljön och hur vi upplever den. Användning av trä påverkar inte bara inomhustemperaturen, luftfuktigheten och akustiken i rummet. Det har också många psykologiska effekter. Studier visar att när vi ser eller omger oss med natur och naturliga element kan vi känna välbefinnande, vi fokuserar bättre, är mer produktiva, mer kreativa och mindre stressade. Under längre tid kan stress öka risken för sjukdomar och krämpor, som hjärt- och kärlsjukdom, smärtor i nacke, axlar och rygg, ångest och depressioner.

Att tycka om naturen ligger i vårt DNA
Olika studier visar också att patienter på sjukvårdsinstitutioner kan bli friska snabbare och upplever mindre smärta när de ser eller omger sig med naturliga element – som träytor, bilder av skog eller vatten, växter och naturligt ljus. Enligt Nyrud finns det flera teorier om detta, bl.a. kan det förklaras med evolutionen. - Vi människor har levt länge i naturen och är predisponerade för att både tycka om den och klara att tolka den. Det talas också om hur vi uppfattar naturliga element. Det är specielt fördelaktigt med element som ger oss sinnesintryck som är tillräckligt komplexa för att vi ska lägga tid på att studera dem, men inte så utmanande att vi blir trötta. Naturen ger oss en positiv distraktion som är behaglig att titta på och omge sig med, säger han.

Därför kan trä göra dig mindre stressad
Stress kan få oss att tappa koncentrationen, bli mindre produktiva och till och med göra oss sjuka. Genom att omge oss med naturliga element hjälper vi kroppen att slappna av. I en allt mer hektisk vardag är det lätt att känna sig stressad. När arbetsuppgifterna hopar sig, e-posten ramlar in, familjelivet måste fungera, trafiken står stilla och svårhanterliga situationer uppstår kan det snabbt börja koka i huvudet. Då är det viktigt att omgivningen bidrar till vårt välmående och inte bygger på stressen ytterligare. - Inomhusklimatet betyder mycket för människor. Det påverkar hur vi mår och måste därför tas på allvar, säger Anders Q. Nyrud, professor vid fakulteten för miljövetenskap och naturförvaltning vid Norges miljö- och biotekniska universitet (NMBU).

Omgivningen kan ge hälsofördelar
När vi bygger och inreder med trä får vi en mängd hälsofördelar på köpet. Träet påverkar inte bara inomhustemperaturen, luftfuktigheten och akustiken i rummet. Det har också flera psykologiska effekter. Undersökningar har visat att vi upplever högre välbefinnande och mindre smärta när vi vistas i naturen eller omger oss med naturliga element. Vi kan också få lägre blodtryck och bli mindre stressade. Stress är inte bara negativt i sig självt, utan är också en bidragande orsak till många andra hälsoproblem som depression, nedsatt immunförsvar och sämre allmäntillstånd. Arbetsplatsens utformning kan ha stor inverkan på hur produktiva och effektiva vi är, samt för hur ofta vi är sjuka. I skolan betyder klassrummet mycket för elevernas koncentration och inlärning. Sovrummet kan avgöra hur bra vi sover, och vårdinrättningens utformning kan påverka vårt tillfrisknande. Vår omgivning påverkar oss hela dygnet, och genom att omge oss med naturinslag som växter och trämaterial samt naturligt ljus och utsikt mot naturen kan vi må bättre.

Hjälper oss att koppla av
Vi tillbringar cirka 90 procent av livet inomhus. Genom att ta med oss naturen in får vi en rad hälsofördelar. Men varför har naturen en sådan effekt på oss? - Människan har levt länge i naturen och är inställd för att både tycka om den och tolka den. Trä gör miljön runtomkring oss mer naturlig, säger Anders Q. Nyrud, professor vid fakulteten för miljövetenskap och naturförvaltning vid Norges miljö- och biotekniska universitet (NMBU). Han säger att trämaterial kan ge oss en positiv distraktion. - Trästrukturens mönster är så komplext att vi kan ägna tid åt att studera det, men inte så utmanande att vi blir trötta. Det ger oss möjlighet att koppla bort smärtan eller glömma att vi är stressade. Dessutom uppfattar vi ofta träytornas färger som varma och positiva, säger Nyrud.

Så får du en bra inomhusmiljö – helt naturligt
Trä kan fungera som en naturlig ventilationsanläggning genom att reglera luftfuktigheten och inomhustemperaturen. Det sparar energi.

Trä reglerar temperatur och fukt
Trä är ett levande material som andas och kan påverka den fysiska inomhusmiljön samt vår upplevelse. När vi omger oss med trä, i likhet med andra levande material, kan vi känna välbefinnande, mindre stress och mindre smärta. Användning av trä i inomhusmiljön kan också påverka ljuset och akustiken i rummet, liksom temperaturen och luftfuktigheten. - Ett träd är skapat för att transportera fukt. När vi hugger ner det behåller träet samma fukttransportegenskaper som när det var i skogen, förklarar Nyrud. Det innebär att när vi bygger eller inreder med trä kan materialet bidra till att reglera luftfuktigheten och därmed också inomhustemperaturen. Med växlande årstider och väderförhållanden varierar inomhusklimatet i din bostad. När träet absorberar fukt, frigörs energi och sålunda höjs inomhustemperaturen, medan temperaturen sjunker när fukten avdunstar från träet.

Kan spara energi
Eftersom trä reglerar luftfuktigheten och inomhustemperaturen kan det påverka hur mycket energi ditt hus förbrukar. - Vi använder mycket energi för att transportera fukt ut från byggnader. Genom att utnyttja träets inneboende egenskaper som gör det till en naturlig ”ventilationsanläggning” kan man spara energi, säger Nyrud. Han påpekar också att trämaterial känns varmt när man vidrör det. Trä leder inte värme på samma sätt som t.ex. metall gör. När vi tar på metall kommer materialet snabbt att transportera bort värmen från handen, medan samma process sker långsammare när vi är i kontakt med trä. - När vi omger oss med ytor av trä klarar vi lite lägre inomhustemperatur än vad vi gör med andra material, säger Nyrud.

Människor föredrar träytor
Trä har en bra isolerande förmåga tack vare den luftiga strukturen och leder därmed inte bort värme lika lätt som vissa andra material. Det kan vara en av orsakerna till resultatet i dr Shida Satoshis studie. Under en längre tid observerade och studerade professorn vid University of Tokyo var människor valde att sätta sig. Det visade sig att de oftare satte sig på ytor av trä än på plast-, metall- eller cementytor. Det gällde under alla årstider, men särskilt på vintern.


Specifikationer

  • Bredd: 69 mm
  • Material: MDF
  • Längd: 2200 mm
  • Tjocklek: 15 mm
  • Virkeskvalitet: MDF
  • Fuktkvot: 7-8%
  • NCS Färgkod: S 0502-Y
  • Certifiering PEFC: Ja
  • Certifiering FSC: Ja
  • Ytbehandling: Målad
  • Färgnamn: Vit
  • Yta: Hyvlad
Läs mer
Varumärke Moelven

Inspireras av våra gör-det-själv guider

  • Att montera foder är det moment som ger fönstret eller dörren sitt slutgiltiga utseende och täcker springan mellan vägg och dörr/fönster. Foder finns i olika former, storlekar, material och färger och det är bara du som sätter gränserna för slutresultatet. I vår guide visar vi de vanligaste monteringssätten samt vad som är bra att tänka på när du planerar ditt fodermontage!
  • Pricken över i under en renovering är att få listerna på plats. Listerna ramar in rummet, förstärker helhetsintrycket och täcker övergångarna mellan olika material på ett snyggt sätt. När du väl fått upp lister kommer ditt nyrenoverade hus att kännas mer komplett. Gör därför inte som majoriteten av husägare och vänta med listerna tills det är dags att sälja huset. Följ vår guide och gör det redan idag!