kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Här går vi igenom vad du bör tänka på när du fogar klinker.
Att foga klinker är den sista pusselbiten i en klinkerläggning. Att foga innebär att man kopplar samman ytorna (klinkerplattorna) med varandra. Fogmassa går idag att få tag i massa olika färger, de vanligaste är vit, svart och grå. Vilken färg du väljer påverkar helhetsintrycket och slutresultatet av din plattsättning. Antingen kan du välja en fog som smälter samman med ditt valda klinker eller så väljer du en fog som står ut och skapar mönster och kontrast, en smaksak helt enkelt.
Hur stor fogningen ska vara beror på vilket klinker du använder dig av. 3–6 mm gäller för torrpressade klinkerplattor och 5–9 mm gäller för våtpressade. Den smalaste fogbredden får du med rektifierade klinkerplattor, då kan du komma undan med en bredd på 1,5–2 mm. Rektifierade klinkerplattor är kantskurna vilket innebär att alla plattor är exakt lika stora, detta möjliggör en så pass smal fog.
När du ska foga klinker är steg 1 att se till att fästmassan under har torkat ordentligt och att ytan är helt torr innan du börjar. Detta brukar ta ungefär 2-3 dagar men kan skilja sig från material till material, läs därför alltid på produktförpackningen vad som gäller för just din produkt. Efter att du kontrollerat att underlaget är helt torrt är det dags att kontrollera att det även är rent från fästmassarester och annan smuts som kan påverka fogningen.
Fördela sedan fogmassan med hjälp av en fogspackel/fogbräda/fogskrapa, spackeln ska dras diagonalt över ytan och det är viktigt att se till att fogen verkligen kommer in överallt. Optimalt är att man håller fogspackeln ca 45 grader över underlaget för att få en så jämn fördelning som möjligt. Renskrapa sedan fogarna utan att göra hål eller gropar.
Nu är det dags att tvätta rent, kontrollera först att fogarna är tillräckligt torra för detta steg. Fogen ska inte kladda av sig om man tar på den med fingret. Exakt tid innan man kan börja med tvättningen kan variera från material till material, även faktorer som temperatur och ventilation spelar in. Så även här kan det vara bra att läsa på vad som gäller för just den fog du använder dig av, men ungefär torktid brukar variera mellan 20-60 minuter.
När fogen väl har torkat är det dags att rengöra plattorna med en fuktig svamp, även detta görs med fördel i diagonala drag med hjälp av en rengöringsplatta. Med en rengöringsplatta får du ett jämnt tryck över hela underlaget. Se till att svampen inte är för blöt, detta kan förstöra och lösa upp fogen. Det är även viktigt att hålla svampen ren, skölj därför svampen många gånger under arbetets gång för att slutresultatet ska bli så bra och rent som möjligt.
När det har gått några timmar kan du rengöra en andra gång med en fuktig trasa om det inte blivit helt rent under första tvätten. När du är klar med rengöringen bör fogarna ”vattnas” under ett par dagar för att uppnå maximal styrka och hållbarhet, detta innebära att du sprayar/duschar/fuktar fogarna med vatten.