Gipsskiva

ART.NR: 07031
Vindskyddsskivan består av en impregnerad kärna av gips och en yta av impregnerat papper för att få en hög motståndskraft mot fukt.
Läs mer
st
stock
Saldo i butik Välj butik
Välj butik för att se lagerstatus
delivery-truck
Köp online
Ange postnummer för leverans och lagerinformation.
close
Sök efter postnummer

Gipsskiva

Vindskyddsskivan består av en impregnerad kärna av gips och en yta av impregnerat papper för att få en hög motståndskraft mot fukt. Vindskyddsskiva, även kallad utegips eller utvändig gipsskiva, är vattenavvisande och diffusionsöppen. Skivan är avsedd att användas som vindstoppande skikt i ytterväggarnas fasad och kan under byggtiden sitta oskyddad på fasaden i upp till tre månader. Skivan har raka långsidor för jämna skarvar som tejpas för att bli täta. Skivan är ej avsedd för användning inomhus eller för att ytbehandlas.

Brandklass: A2

MIljö

Gips är ett rent naturmaterial. Gipskärnan är fullständigt återvinningsbar. Både spill och använda skivor kan återvinnas i nya gipsprodukter.

Förvaring och förflyttning

Vi rekommenderar att gipsskivor under byggtiden förvaras inomhus skyddade från fukt. Skivorna placeras plant på golvet. Om pallyft eller truck ska användas placeras skivorna på strö med max 600 millimeters mellanrum. Är avståndet längre riskerar skivorna att skadas. Var aktsam om skivornas hörn och undvik att de ställs hårt mot underlaget. Undvik även att dra skivorna mot varandra eftersom du då riskerar repor.
Skivorna bärs alltid stående på högkant.

Tillpassning

Kapa gipsskivor gör du enklast med hjälp av en stållinjal och en skarp kniv. Se till att skära genom hela kartongskiktet så att gipskärnan ritsas.
Därefter knäcker du skivan lätt mot en bordskant och avslutar med att skära genom kartongen på baksidan. Slipa till kanten med sandpapper eller gipsrasp vid behov.

Montering

Monteras med självborrande skruv med hög korrosionsklass mot stålregel eller träregel i fasaden.
Läs mer
Varumärke Gyproc
Leverantörens artikelnummer 660060

Inspireras av våra gör-det-själv guider

  • Att byta innertak ger hemmet ett lyft! Vår guide visar hur du går tillväga för att bygga innertak med gipsskivor.
  • När våra behov ändras behöver ibland huset anpassas för att följa med utvecklingen i hur vi vill använda vårt hus. Ett extra rum kanske ska tas bort, dörröppningen flyttats till ett nytt och bättre läge eller så behöver ett rum användas på ett annorlunda sätt. Oavsett anledning så vill du säkert täcka igen öppningen på ett sätt så det inte kan anas att den en gång var där.
  • Öppna ytor i all ära men ibland är det önskvärt eller till och med nödvändigt med ett extra rum i bostaden. Kanske har familjen växt, kanske behövs ett hemmakontor eller har någon i familjen tagit upp sitt intresse för fiol med mycket kvar att lära? Oavsett anledning visar vi i denna guide två varianter av icke-bärande innervägg som du enkelt kan bygga upp för att dela av ett rum till två.
  • Är det dags att byta eller montera ett nytt undergolv? Det enklaste sättet är att använda golvspånskivor som både är formstabila och enkla att lägga. Det går dessutom riktigt snabbt att montera när du har fått in tekniken. Trots att det är enkelt att lägga ett undergolv finns det några saker att tänka på för att få det så stabilt och knarrfritt som möjligt!
  • Om du ska bygga nytt eller renovera hemma är gips ett utmärkt val. Det är ett oorganiskt, tungt och stumt material som har goda egenskaper avseende mögel, ljudreduktion, brandspridning och rörelsebeständighet. I vår guide visar vi våra bästa knep som du kan använda vid montage samt vad du ska tänka på när du ska välja vilken typ av gipsskiva du ska använda.
  • Öppna ytor är trevligt men ibland är det önskvärt eller till och med nödvändigt med ett extra rum i bostaden. Kanske har familjen fått tillökning, du behöver ett hemmakontor eller så har någon i familjen tagit upp intresset för fiol med mycket kvar att lära. Oavsett anledning är din lösning att bygga en ny innervägg som delar av ett större rum till två.
  • Idag är gipsskivan det populäraste ytskiktet på en innervägg då den är brandtålig, ljudisolerande, billig och enkel att montera. Gips började användas i stor utsträckning på 60-talet och började sakta men säkert ersätta spånskivor och board. I den här guiden ska vi visa hur du kan förnya ditt ytskikt med gipsskivor och hur du enkelt reparerar skador.