Golvgipsskivan uppfyller svensk standard.
Gips lämpar sig väl till golvläggning eftersom det varken krymper eller sväller som trä. Golvgipsskivorna har ytskikt av kartong och en kärna av glasfiberarmerad gips för att klara ökad belastning. Gips påverkas väldigt lite av fukt och temperaturförändringar, den omgärdande kartongbeklädnaden är dock känslig och ska skyddas mot såväl fukt som väta under byggtiden.
Skivorna är formstabila och enkla att hantera. Dessutom är gips är ett rent naturmaterial som bidrar till en god innemiljö.
Användningsområde
Golvgipsskivan lämpar sig som underlag till golvläggning som till exempel parkett, golvplattor, linoleumgolv,
heltäckningsmattor med mera. Passar vid både nybygge och renovering, förbättrande av brandskydd samt för att dämpa stegljud. Är extra ljudisolering önskvärd rekommenderas två lag skivor. Vidare fungerar skivan utmärkt vid renovering av gamla bjälklag.
Vid ytbeklädnad av klinker skall tillverkarens rekommendationer rörande tätskikt, vidhäftare och fix följas.
Förvaring och förflyttning
Vi rekommenderar dig att förvara gipsskivorna inomhus skyddade från fukt. Placera skivorna plant på golvet. Om pallyft eller truck ska användas, placeras skivorna på strö med max 600 millimeters mellanrum, är avståndet längre riskerar skivorna att skadas. Var aktsam om skivornas hörn och undvik att de ställs hårt mot underlaget. Skivorna bärs alltid stående på högkant.
OBSERVERA!
Vid förvaring utomhus under presenning och på hårdgjord yta rekommenderas max två dagar, är gipspaketen plastemballerade kan de förvaras längre på detta sätt. Se dock till att inget regnvatten samlas under paketen.
Tillpassning
Golvgipsskivor tillpassas bäst med hjälp av en fintandad såg.
Generella monteringsanvisningar av undergolv
Vid invändig montering är det viktigt att byggnaden är tät och torr, det vill säga: inget vatten stående på golvet, inga läckor uppifrån genom bjälklag samt att det inte regnar in genom fönster eller andra fasadöppningar.
Se till att underlaget för gipsskivorna är rent, plant och jämt. Vid ojämnt underlag används golvspackel. Befintlig beläggning och lister tas bort, om golvet inte ska isoleras kan listerna sitta kvar. Det är viktigt att det blir minst 10 millimeters avstånd mellan underkant på dörrar till överkant på befintligt golv, i annat fall måste dörrarna höjas. Skall tunn beläggning läggas måste skarvarna spacklas och slipas samt allt slipdamm avlägsnas. Vid läggning av parkett eller mattor räcker det med att spackla eventuella ojämnheter.
Tänk på att golvgips är hårdare än vänligt gips och behöver speciell skruv. Använd
skruvdragare med reducerat varvtal. Skruvarna fästs med 200 millimeters avstånd längs skivkanterna samt inne på skivan. Avstånd från in från kant bör vara minst 10 millimeter.