Grovbetong 25kg

C32/40
ART.NR: 0103
Recensioner
Ett torrbruk bestående av cement, sand (0-12 millimeter kornstorlek) och tillsatsmedel.
st
stock
Saldo i butik Välj butik
Välj butik för att se lagerstatus
delivery-truck
Köp online
Ange postnummer för leverans och lagerinformation.
close
Sök efter postnummer

Grovbetong 25kg

Ett torrbruk bestående av cement, sand (0-12 millimeter kornstorlek) och tillsatsmedel. Det blandas endast med vatten till en användbar betongmassa.

Användningsområde

Grovbetong används till gjutningsarbeten både inom och utomhus där skikttjockleken överstiger 50 millimeter och god vatten- samt frostbeständighet behövs. Produkten armerar bättre än finbetong och passar exempelvis till plintar, trappor, balkonger, golv och stödmurar. Den kan även användas till lagning och pågjutning på betongunderlag. Grovbetong ger en grövre yta än finbetong.

Materialåtgång

En säck med grovbetong ger cirka 13 liter färdigt bruk.

Förvara säckarna

Säckarna ska förvaras torrt. Lagringstiden är minst sex månader i oöppnad originalförpackning.

Blandning

Blanda en säck med tre liter vatten i planblandare. Vid långsamgående blandning är blandningstiden minst 10 minuter. Blandas betongen manuellt tar det längre tid. Se till att blanda betongen väl.

Efter gjutning

Betongen bör skyddas från regn det första dygnet genom att täckas av en plastfolie. Därefter ska betongen vattnas två till tre gånger per dygn i tre till fem dygn, detta för att värme påskyndar härdningen med risk för sprickbildning och försämrad hållfasthet. Hur ofta och hur länge du vattnar avgörs av hur varmt och soligt det är.

Gjuta vid kyla

Att gjuta i kyla medför ökad svårighetsgrad, därför rekommenderar vi dig att kontakta fackman om temperaturen understiger +5 grader.

För dig som har erfarenhet av denna typ av betongarbete gäller följande riktlinjer vid gjutning i låg temperatur: Du bör använda varmt vatten till betongblandningen (30-40 max 60 grader) samt värma upp kalla underlag innan arbetets start så att den färdiga betongen blir cirka 20-30 grader varm. Vid avslutad gjutning ska konstruktionen täckas med isoleringsmattor under 3-4 dygn.
Märkning
GHS07
Skadlig
GHS05
Frätande
Faroangivelser
H315
Irriterar huden.
H335
Kan orsaka irritation i luftvägarna.
H318
Orsakar allvarliga ögonskador.
Skyddsangivelser
P102
Förvaras oåtkomligt för barn.
P261
Undvik att inandas damm/rök/gaser/dimma/ångor/sprej.
P280
Använd skyddshandskar/skyddskläder/ögonskydd/ansiktsskydd.
P302
VID HUDKONTAKT:
P305
VID KONTAKT MED ÖGONEN:
P310
Kontakta genast GIFTINFORMATIONSCENTRAL eller läkare.
P338
Ta ur eventuella kontaktlinser om det går lätt. Fortsätt att skölja.
P351
Skölj försiktigt med vatten i flera minuter.
P352
Tvätta med mycket tvål och vatten.
Leverantörens artikelnummer 551111

Inspireras av våra gör-det-själv guider

  • All betong blandas till av cement, vatten och ballast av olika grovlek beroende på vilken typ av betong som önskas. I finbetong består ballasten av finare sand och används framförallt till mindre gjutningar som bänkskivor, figurer eller fågelbad. Med grövre ballast som singel kallas betongen istället logiskt nog för grovbetong och används till tyngre gjutningar som plintar och fundament. Förutom grundingredienserna kan du även tillsätta fiber för armering, frostskydd för gjutning vid kall väderlek eller färgämne för att ändra kulör.
  • Plintar har ett mycket brett användningsområde och är ett av de lämpligare materialen att montera direkt i eller mot mark. Om du är ute efter en riktigt stabil lösning till ditt staket, spaljé, friggebod eller altan är betongplinten oslagbar. I vår guide får du veta det viktigaste om gjutning, dimensionering och grävning - allt för ett lyckat resultat!
  • Oavsett om du ska gjuta en stödmur, plint, trappa eller bänkskiva är betong ett utmärkt material för både inomhus- och utomhusbruk. En stödmur separerar två ytor och gör att du får ett snyggt och stabilt avslut vid exempelvis en uppfart eller en slänt. I den här guiden visar vi hur en du kan gjuta en stödmur, men mycket av informationen kan du även tillämpa till andra gjutningsprojekt.
  • Oavsett om du ska gjuta en blomlåda, sittbänk, trappa eller bänkskiva är betong ett utmärkt material för både inomhus- och utomhusbruk. I de allra flesta fall byggs någon typ av form och det är formens konstruktion som kommer att avgöra om slutresultatet blir bra. I den här guiden kommer vi att visa vad du ska tänka på vid formbygge och under gjutningsprocessen.
  • Planerar du att bygga ett badrum där golvet är en ouppvärmd betongplatta? Med största sannolikhet vill du ha golvvärme i ditt badrum, något som kan vara svårt att lösa så att värmen inte försvinner ned i plattan. Men misströsta inte. I den här guiden visar vi hur du gjuter EPS-betong ovanpå betongplattan, för att isolera golvvärmen från betongen och leda värmen dit du vill ha den.
  • Om du har ett betonggolv inomhus är det högst troligt att konstruktionen är en platta på mark, vilket är en av de vanligare grundtyperna idag. Denna är både energieffektiv och fukttålig. Har du däremot en krypgrundslösning med träbjälklag som är dåligt, kan du välja att konvertera till en gjuten platta. På så sätt kan du både få bukt med eventuell fukt samtidigt som du får välisolerade golv med golvvärme.
  • Oavsett om det är en mur till en husgrund eller i trädgården – muren behöver en stadig grund att stå på för att inte röra sig och spricka över tid behöver. Grunden, som du lätt gör genom att gjuta en armerad sula av betong, fördelar sedan trycket ner i marken och ser till att hela konstruktionen blir till en enhet. Eftersom fukten i marken kan skapa stora problem, till att grunden är väldränerad.  
  • Med en platta på mark slipper du hålla på med plintar, trossbotten, träreglar, isolering, sockelbeklädnad och golvspån. Med en platta som är byggd av färdiga element får du isolering, bärighet, grundsockel och ett färdigt golv att direkt lägga parkett på i en enhet. Dessutom kan du gjuta in golvvärmeslingor och få en värmekrets på köpet som du kan koppla till ditt vattenburna uppvärmningssystem.