Guide utomhusfärg | ByggmaxGuide utomhusfärg | Byggmax

Guide utomhusfärg

Välj rätt färg och behandling till dina utomhusytor genom att läsa vår guide för utomhusfärger.

Ska du måla fasaden? Eller vill du kanske fräscha upp dina fönster, dörrar och utemöbler? Då behöver du välja rätt utomhusfärg. Det finns nämligen en rad varierande utomhusfärger med olika egenskaper för olika underlag. Har du till exempel en omålad träfasad finns det olika färgtyper i olika kulörer som kan förstärka stilen på huset. Vill du i stället lyfta fram träets struktur på altanen kan du använda olja eller lasyr. Är det i stället ett möbel-set i metall som ska målas så krävs en metallfärg. Oavsett vad du ska måla så ger rätt utomhusfärg en snygg yta som samtidigt skyddar mot sol, regn, kyla och blåst.

Det kan dock kännas knepigt att hitta och välja rätt bland olika utomhusfärger. Här har vi därför en guide för utomhusfärger som hjälper dig att göra rätt val. Guiden ger en bred överblick över de vanligaste utomhusfärgerna, deras användningsområden och unika egenskaper. Ta hjälp av vår guide för utomhusfärg och var säker på att få ett lyckat målningsresultat.  

Guide utomhusfärg | ByggmaxGuide utomhusfärg | Byggmax

Grundolja och grundfärg

För att skapa de bästa förutsättningarna för omålat och obehandlat trä är en stark rekommendation att använda grundolja och grundfärg. Grundolja tränger bra in i trät och hämmar tillväxt av mögel och alger, gör att efterföljande täckfärg fäster bättre och motverkar fuktupptagning. Med grundolja ser du därmed till att täckfärgen håller så länge som möjligt. Det är särskilt viktigt med grundolja på ändträ, skarvar och spikställen som lätt suger upp vatten. Grundfärgen skyddar också mot fukt och ger bättre fäste för täckfärgen. Grunda helt enkelt med grundolja och grundfärg för att få en fin målad yta med lång livslängd.

Måla trä

Akrylatfärg

Den i särklass vanligaste färgen att använda för att måla träfasaden är akrylatfärg. Akrylatfärg ger utmärkt täckning och är elastisk, vilket innebär att den kan följa förändringarna i trät utan att risk för sprickbildning. Dessutom har akrylatfärg extremt bra skydd mot sol, snö och regn. Akrylatfärg är därmed en prisvärd färg som är lätt att måla med och har lång livslängd. Givetvis finns akrylatfärg att använda till andra träföremål såsom fönster, utemöbler och staket.  

Alkydfärg

Alkydfärg kallas även alkydoljefärg just för att den har alkydolja som bindemedel. Alkyd består av vegetabiliska oljor, alkohol och flervärdig syra. En mångsidig färg du kan använda till trä såsom fasad, fönster, utemöbler och staket. Till en början är färgen glansig men mattas sedan av med tiden. Färgen ger en tät och vattenavvisande yta, men tenderar dock att krita och spricka efter några år.

Måla trä

Slamfärg

I Sverige har vi använt slamfärg till träfasader sedan 1500-talet. Slamfärg består bland annat av järnvitriol, såpa, vetemjöl och lite linolja samt pigment för att färgsätta färgen. Den mest kända slamfärgen är falurödfärg med mineraler från falugruvan som ger den klassiska röda kulören. Idag finns slamfärg även i andra kulörer och ger en snygg, helmatt yta med enkelt underhåll. Du kan använda slamfärg till obehandlat trä och träytor tidigare målade med slamfärg. Slamfärg är däremot något känsligt för solljus och hårt väder, och behöver därför målas om oftare än andra färger.

Lasyr

Lasyr är en tunnare typ av alkydoljefärg med mindre pigment och låg täckning. Detta innebär att lasyr har ett genomskinligt utseende där träets yta och struktur syns tydligt. Det finns så kallad täcklasyr med mer pigment som täcker träytan, men även den visar träets struktur. Med lasyr bevarar du träets naturliga lyser och får ett skyddande ytskikt mot väder och vind. Lasyr kan målas på obehandlat, tryckimpregnerat och tidigare laserat trä och används ofta till fasader och altaner.  

Olja trä

Slipersolja

Slipersolja används för att behandla och fräscha upp slipers och annat trävirke som har kontakt med marken. Behandling med slipersolja ger en mörkbrun kulör och en yta som motverkar sprickbildning och vattenupptagning. Du kan inte måla över slipersolja och bör inte använda det till sittytor. Vanligtvis används slipersolja till staket och stolpar.

Teakolja

En populär olja för utomhusbruk är teakolja. Teakolja tränger in bra i träet, ger ett bra skydd och förstärker lystern i ädelträ såsom teak, mahogny eller ek. Passar perfekt för användning på utemöbler, dörrar och utvändigt trä på båtar.

Träolja

En klassisker för obehandlat eller tryckimpregnerat trä såsom uteplatsen eller altanen är träolja. Träolja har därmed mängder av användningsområden och är utmärkt att använda för att ge lystern tillbaka till trät. Träolja ger dessutom dina träprodukter skydd mot fukt, röta och mögelangrepp vilket ger en längre livslängd. För ett effektivt skydd krävs dock att du oljar in trät med träolja en gång per år. Detta gör att träolja inte lämplig för fasaden. 

Måla metall

Till dina fönsterbleck, möbler och räcken av metall finns det speciell metallfärg för ett lyckat resultat. Metallfärg kan du använda till både tidigare behandlad och omålad yta. En metallfärg är helt tät och ska inte släppa in eller släppa ut fukt. Genom att måla med metallfärg får du en hård, tät och skyddande yta som också ger ett förfinat utseende.

Måla betong

Har du en fasad av betong och andra puts- eller betongkonstruktioner krävs särskild betongfärg. Betongfärg skyddar mot fukt och karbonatisering som skulle kunna försämra betongens hållbarhet. För ett omålat betongunderlag bör du även använda en betongprimer först för att få bättre fäste av betongfärgen. Du kan sedan välja bland flera olika kulörer och hitta en betongfärg som passar ditt projekt. 

Tänk på att...

- Inte slarva med förarbetet. Förarbetet är mer än halva jobbet och av största vikt för att målningen ska bli så bra som möjligt.

- Du måste måla med samma färgtyp som det var målat med innan för ett bra resultat.

- Inte använda grundolja eller grundfärg om du ska måla med slamfärg eller lasyr.

- Rengöra dina målarverktyg efteråt. Det sparar både på miljön och plånboken. Dessutom är du snabbare redo för ditt nästa målarprojekt.

- Inga färgrester ska spolas ned i avloppet. All överbliven färg lämnas in till miljöstation eller återvinningscentral.

Inspireras av våra gör det själv-guider