kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Det är svårt att helt skydda sig från inbrott, men du kan göra mycket för att försvåra för tjuvarna. Till stor del handlar det om att göra ditt hus oattraktivt för inbrott. Det ska kosta mer än det smakar för en ovälkommen gäst. Gå gärna ihop med grannarna och starta en grannsamverkan och sätt upp skyltar i området om att det finns en aktiv grannsamverkan. Här är fler exempel på hur du kan inbrottssäkra ditt hus.
Tvärtemot vad många tror sker de flesta inbrott på dagtid när de flesta är på jobbet eller under storhelger när många är bortresta. Dessutom används också husägarens egna verktyg till själva inbrottet, så lås in dina redskap. Har du stegar så förvara dem i ett låst utrymme - till exempel i garaget eller ett förråd. Har du inte möjlighet att låsa in dina stegar? Montera och låsa fast dem i ett väggfäste så blir det ännu svårare för tjyven att använda stegen.
Se även till att ha dörrlås av bra kvalitet på dina ytterdörrar och ha koll på alla nycklarna som finns till dina lås. Har du nycklar som är på vift kan vara värt att fundera över att byta ut låsen. Att välja ett nyckellöst lås är ett alternativ. Då kan du lätt byta kod med jämna mellanrum och även dela ut tillfälliga koder till exempelvis gäster eller hantverkare. Den här typen av lås går ofta att koppla samman med ett larm som kan styras via en app i mobiltelefonen.
Förutom låsen är det också viktigt att både dörren och karmen är stadiga och kan stå emot brytförsök vid ett eventuellt inbrott. Har du källar- och altandörrar så se gärna över dem. De sitter ofta på mer skyddade ställen och kan vara mer lockande för en inbrottstjuv. Är dina dörrar och lås i bra skick så är ett brytskydd ett bra komplement som försvårar intrång via dörren.
En annan vanlig väg in är via fönstren. Har du källarfönster kan du montera galler men för husets övriga fönster är det kanske inte så estetiskt lockande. Där kan du istället montera säkerhetsfilm på glasens insida som gör dem väldigt svårforcerade. Komplettera gärna med fönsterlås. Då blir fönsterna svåra att öppna även om tjyven skulle få hål på rutan. Ett annat bra sätt att försvåra intrång via fönster är att plantera taggbuskar nedanför fönstren, till exempel en häckberberis. De är både vackra och väldigt taggiga. På så sätt gör du det svårt för inbrottstjuven att ens komma nära dina fönster.
Med bra och ordentlig ytterbelysning runt hela huset ser du till att eventuella tjuvar inte kan arbeta ostört. Komplettera gärna med rörelsesensorer som tänder upp om någon rör sig på tomten även om du har släckt. Se också till att skapa god insyn både från vägen och från kringliggande grannar, då blir det svårare att undgå att bli upptäckt.
Med ett bra fysiskt skalskydd och god insyn har du försämrat förutsättningarna rejält för eventuella inbrottstjuvar. Ett effektivt komplement är ett bra larm. Sätt gärna upp tydliga skyltar om att huset är larmat så avskräcker du än mer. Välj gärna ett larm med en kraftig siren inomhus eller koppla till extra kraftiga sirener. Ljudet är outhärdligt och kan avbryta inbrottet. Även sirener och blixtljus utomhus hjälper till att väcka uppmärksamhet som får tjyvarna på flykt.
Sist men absolut inte minst - ha en bra kontakt med sina grannar och hjälps åt att skydda ert område. Vi har alla olika rutiner och tider på dygnet vi är extra uppmärksamma, så hjälps åt och starta en grannsamverkan. Sätt gärna upp skyltar i området som visar att ni har grannsamverkan. Ska du inte vara hemma på några dagar - be dina grannarn om hjälp att skapa illusionen av du är hemma. Det kan vara att tömma brevlådan, skotta snö, parkera bilen på din uppfart eller slänga skräp i din soptunna. Sätter du även timers till belysningen inomhus så bidrar du till illusionen av att någon är hemma.
En del av åtgärderna du gör för att stärka ditt inbrottsskydd kräver underhåll. Det kan vara alltifrån att klippa buskar och träd för att behålla insynen eller till något så enkelt som att byta kod på dina dörrlås med jämna mellanrum.
Att göra åtgärder för att bättra på skyddet mot inbrott kan även har andra positiva effekter. Till exempel så kan en belysning med timer och rörelsesensorer innebära en ökad bekvämlighet samtidigt som du spar energi – något som är bra både för plånboken och miljön. Dessutom kan bytet till en kraftigare dörr bidra till ett bättre isolerat hus, då dessa ofta har bättre isolerande egenskaper.
Tillämpa delar i den hör guiden som passar i ditt hem och inför dem bit för bit när det passar dig. Börja med de enklaste åtgärderna och ta resten allteftersom. Då blir det inte så jobbigt för varje steg i rätt riktning kommer i alla fall att öka skyddet mot inbrott.
Åtgärderna du gör ska underlätta din vardag – till exempel att skaffa automatiserad belysning eller nyckellösa låssystem. Krångla inte till din vardag. Skaffa inget du aldrig kommer att använda.
Börja med att prata med grannarna i området och föreslå att ni ska samverkar mot inbrott. Passa även på att tipsa varandra om lämpliga åtgärder och ni kanske även kan hjälpas åt med att införa några av dem.
Se till att skapa bra insyn mot dina entréer och fönster genom att klippa eller gallra bland buskar och träd. Har du täta och höga plank kan du såga upp dekorativa öppningar i dessa i stället för att riva hela planket.
När du ändå är i trädgården och påtar - passa på att plantera taggbuskar nedanför fönstren. Då minskar du risken för inbrottsförsök.
Passa på när det är mörkt att se om du behöver komplettera din ytterbelysning och var en eller flera rörelsesensorer skulle kunna placeras. Kontakta därefter en elektriker för att rådgöra hur du bäst löser belysningen, det krävs ändå en elektriker för att koppla in fasta installationer. Kontrollera dina dörrar så att de är stadiga nog för att bra stå emot brytförsök. Är dörren eller karmen inte kraftig nog och inte går att förstärka kan det vara läge att byta ut den.
Kontrollera dina dörrar så att de är stadiga nog för att bra stå emot brytförsök. Är dörren eller karmen inte kraftig nog och inte går att förstärka kan det vara läge att byta ut den. Här hittar du en guide hur du monterar en ny ytterdörr.
Kontrollera även att dörrkarmen är stabil, framförallt vid slutblecket där dörrlåsets låsregel går in. Du kan lossa på dörrens foder och förstärka med två plastkilar mellan karmen och husets stomme om detta inte redan är gjort.
Kontrollera även dörrlåset så att detta är av godkänd typ och att du har koll på var alla passande nycklar finns. I annat fall är det bra att överväga ett byte, antingen av bara låscylindern eller hela låset. Här hittar du en guide hur du monterar nytt lås på din ytterdörr.
För att förstärka upp en befintlig dörr kan du montera dörrstift i bakkant vid gångjärnsidan. Borra två hål mitt för varandra i både dörrblad och karm när det övre och nedre gångjärnet. Skruva sedan in dörrstiften i karmen med ett utstick som går in i dörrbladet när dörren är stängd. Detta förhindrar att dörren kan öppnas även om gångjärnen manipuleras.
För att försvåra brytning vid låset kan du montera brytskydd på dörren. Dessa fästs i dörrbladet i höjd med låset så att skyddet täcker springan mellan dörr och karm, där låsregeln går in i slutblecket.
Montera även fönsterlås på dina fönster. Det hindrar att någon enkelt kan öppna fönstret genom att krossa rutan. Låsen monterar du med envägsskruv på karmen för utåtgående fönster och i fönsterbågen för inåtgående fönster.
Det finns en uppsjö av larm att välja mellan som du enkelt kan koppla in själv och skickar larm direkt till din mobil. Välj gärna ett larm som även inkluderar brandvarnare. Placera ut rörelsesensorer som övervakar ytorna där troligast en inbrottstjuv kan tänkas röra sig på. Komplettera med magnetkontakter på dörrarna och en eller flera extra sirener.