kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Att inreda ett förråd eller garage verkar kanske inte så svårt, men det är lätt att inredningen byggs sporadiskt ju fler prylar du samlar på dig. Det är en god idé att skapa en grundlösning som kan anpassas efter såväl nuvarande som framtida behov. I denna guide hjälper vi dig med de nödvändigaste lösningarna så du får ett genomtänkt, välbelyst och brandsäkert utrymme.
Om du har byggt ditt garage eller förråd med en byggsats ingår oftast inte material för att färdigställa insidan. Utgångsläget är då invändigt synliga regelfack som du kan välja att isolera och klä med OSB-skivor samt gips. Genom att montera OSB-skivor bakom gipsen underlättar montage av saker på väggarna då infästning kan ske överallt på väggen utan att använda plugg eller gipsexpander. Om du vet att utrymmet inte kommer värmas upp kan du låta regelfacken vara precis som de är men var då helt säker på att du inte behöver arbeta i utrymmet en längre tid eller förvara målarfärg eller andra vätskor vintertid. Att isolera bidrar också med att stänga värmen ute sommartid vilket gör utrymmet behagligare att vara i.
Om du väljer att isolera regelfacken ska normalt sett inte ångspärr användas då garage ofta har varierande innetemperatur under året. En ångspärr ger självklart ett bättre fuktskydd men är beroende av mekaniskt styrd ventilation och stabila innetemperaturer för att fungera som tänkt, vilket ett garage eller förråd vanligen inte har. Om garaget eller förrådet är isolerat, uppvärmt samt mekaniskt ventilerat är utrymmet mer eller mindre byggt som en permanentbostad och då ska en ångspärr sättas in. Om ångspärr sätts in bör ett installationsskikt byggas med 45 x 45 mm reglar som monteras efter ångspärren, vilka sedan OSB-skivorna och gipsen monteras på för att minimera hål i ångspärren.
Oavsett vilken metod du väljer är det alltid klokt att montera isolering och gipsskivor då de bidrar med ett brandskydd. Det är en billig investering för byggnadens och din säkerhet, speciellt om du kommer använda vinkelslip, svets eller något annat som skapar höga temperaturer. Samtidigt ger isoleringen också möjligheten att underhållsvärma utrymmet vintertid. Investera gärna i en enklare luft/luftvärmepump så gör du både miljön och plånboken en tjänst, dessutom har de ofta en underhållsvärmefunktion som kan hålla utrymmet runt 10 °C.
Belysning är en viktig del i ett förråd eller garage. För att uppnå en bra arbetsbelysning rekommenderas ca 800 lumen per m2. Lumen anger belysningsintensiteten och har blivit det vanligaste sättet idag för att ange hur starkt en lampa lyser. Fördelen med lumen är att värdet kan tillämpas på alla ljuskällor oberoende av dess belysningsteknik (LED, lågenergi, halogen eller glödtråd). En lysrörsarmatur med LED-lysrör är en kostnadseffektiv lösning som vanligtvis ger mellan 4000–5000 lumen per armatur, vilket betyder att en armatur är lämplig för ca 6 m2.
Inredningen i ett extrautrymme som ett förråd eller garage spelar stor roll för hur väl du kommer att kunna använda utrymmet. Tänker du till och isolerar samt monterar gips innan du börjar fästa upp förvaringslösningar så kan du ofta fortsätta att bygga på med bättre och bättre lösningar allteftersom behoven ändras utan att göra större ändringar. Tänk gärna i termer av volym istället för bara golvyta, så ökar användningsområdet enormt och gör att platsen räcker längre.
Saker du använder ofta förvaras med fördel synligt som ger en bra överblick utan att behöva öppna lådor eller skåp.
Utnyttja undersidorna av hyllplanen för att fästa takkrokar för ytterligare förvaring.
Olika typer av redskapshållare är en bra lösning för att förvara saker med skaft såsom krattor och spadar.
Placera eventuell arbetsbänk längst bort i garaget om du vill maximera sidoutrymmet när du kör in din bil i garaget.
Gör din arbetsbänk eller hylla flyttbar med låsbara länkhjul så kan du anpassa placeringen efter behov.
Kontakta byggsatstillverkaren eller en sakkunnig person om du känner dig osäker på om ångspärr ska monteras eller inte.
Sträva efter en så modulär förvaring som möjligt så kan du enkelt ändra dina förvaringslösningar efter behov utan att använda ett enda verktyg.
Om du vill installera en luft/luftvärmepump måste du anlita en certifierad kyltekniker. Detta gäller även modeller med snabbkoppling.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet inreda förråd & garage.
Innan garaget eller förrådets insida stängs igen med isolering och skivmaterial är det klokt att förbereda fasadbelysning, vindbelysning och andra installationer som kan kräva åtkomst i väggen. I samråd med den elektriker du anlitar kan även utrymmets resterande el planeras så ni kan synkronisera ert arbete.
Isolera regelfacken med en isolering som är lika tjock som reglarnas djup, exempelvis 95 mm om stommen utgörs av 45 x 95 mm reglar. Isoleringen passar perfekt på bredden om regelfacken är C/C 600 mm. För att anpassa längden på isoleringen skärs den med en isolerkniv. Skär isoleringen 1 cm längre än uppmätt mått för att minimera köldbryggor.
Om ångspärr ska monteras häftas den på de stående reglarna. Alla skarvar ska överlappas minst 200 mm och tätas med avsedd skarvtejp. Lämna minst 200 mm ångspärr mot tak så att den sedan kan tejpas mot takets ångspärr, som monteras på samma sätt med klammer. Vid golv räcker det med 100 mm då den ändå skärs av senare.
Efter ångspärren monteras liggande 45 x 45 mm reglar på C/C 600 mm från golv till tak med 5,0 x 80 mm skruv. Kapa en regel till 555 mm som kan användas som distans för att skapa ett C/C avstånd på 600 mm. Skär därefter bort överflödig ångspärr i linje med den nedersta regeln vid golvet.
Montera OSB-skivor liggandes om 45 x 45 mm reglar är monterade med 4,2 x 35 mm boardskruv. Montera OSB-skivorna ståendes om de monteras direkt på de stående reglarna. Använd en kniv eller tumstock som distans mellan skivorna för att skapa en rörelsefog.
Montera gipsskivor med 3,9 x 30 mm gipsskruv. Om OSB-skivorna är monterade ståendes måste gipsskivornas skarv förskjutas så de inte hamnar på samma ställe. För att längdanpassa gipsskivor gör du först ett snitt med en gipskniv genom kartongskiktet och knäcker därefter skivan. Efter skivan är knäckt skär du av det bakre kartongskiktet med gipskniven.
I taket monteras 28 x 70 mm glespanel med 5,0 x 80 mm träskruv. Glespanelen monteras i motsatt riktning till takstolarna på ett C/C-avstånd på 300 mm. För att underlätta montaget kan en regel kapas till 230 mm och användas som distans för att få 300 mm C/C-avstånd. Därefter kan isoleringsskivor monteras från ovansidan via vindutrymmet.
Montera gipsskivor i taket i samma riktning som glespanelen med 3,9 x 30 mm gipsskruv.
Tänk ut placeringen av belysningsarmaturerna i taket. Se till att de kommer ut tillräckligt från väggen vid de ställen du tänker ha hyllor. Placeringen behöver nödvändigtvis inte vara symmetrisk utan kan justeras för att hamna ovanför arbetsytor. Om du har en takskjutport är det bra att tänka på att eventuell belysning som monteras vid den delen av taket kommer att blockeras när porten är öppen.
I ett förråd eller garage är det smart att bygga grunda förvaringslösningar för att maximera utrymmet, exempelvis är det skönt att ha tillräckligt med utrymme när du ska öppna bildörrarna. En lösning som både är enkel och går att variera i all oändlighet är att använda sig av en så kallad fransk upphängning. Metoden går ut på att klyva en bräda 45° på mitten och montera ena delen på väggen och den andra på det du vill hänga upp.
Väggskenor kombinerat med konsoler och hyllplan är ett bra system för förvaring och kan enkelt flyttas och placeras på valfri plats där väggskenorna finns monterade.
Det finns många varianter av tak- och väggkrokar som kan monteras. De är speciellt lämpliga för att hänga upp cyklar, skarvsladdar, rep, trädgårdsredskap med mera. De kan också monteras flera i rad för att förvara långa saker såsom skidor eller virke.