kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Vad vore livet utan ett välfungerande avlopp i huset? Just avloppet är nog en av alla de saker vi aldrig tänker på förrän det inte fungerar. Då är plötsligt avloppet kanske det enda vi tänker på. Hanteras det på rätt sätt kräver avloppssystemet i ett hus minimalt med underhåll och håller i många år utan att du behöver bekymra dig.
Står du i startgroparna för att dra nytt avlopp i huset kan det vara bra att känna till att detta ofta kräver bygganmälan till din kommun. Börja därför med att kontakta kommunen för att ta reda på vilka regler som gäller för just ditt hus. Oavsett om du har kommunalt- eller enskilt avlopp så ser husets avlopp likadant ut och ska uppfylla samma krav.
Avloppet lämnar vanligtvis huset via en avloppsstamledning, som har till uppgift att samla allt avlopp från husets alla handfat, toaletter etcetera. Denna ledning brukar bestå av ett 110 mm plaströr förlagt under golvet och grenar sedan ut sig till de ställen som ska vara anslutna. Vilken dimension som respektive gren ska ha bestäms av vad avloppet ska användas till och vilka möjligheter som finns till förläggning. Det är rekommenderat att toaletter har full dimension hela vägen, det vill säga 110 mm rör ända fram. För golvbrunnar och handfat räcker det normal med 75 mm men i vissa fall kan det vara acceptabel med 50 mm rör.
Viktigt att poängtera är att alltid ansluta ett mindre rör till ett större, i vattnets riktning, och aldrig tvärtom. Då blir det lätt stopp i förminskningen. Alla avloppsrör inomhus ska ha ett fall på minst 1 cm/m i hela sin längd. Detta gäller också lokalt för samtliga rördelar för att inte riskera bakfall eller att det kan bli stopp. I slutet på ditt inomhusavlopp ska du montera en avluftning som kan suga in luft utifrån vid till exempel spolning. Har du många långa förgreningar kan det även krävas flera avluftningar. Dessa kan antingen gå upp genom tak eller så monterar du en avluftningsventil i ett vaskskåp.
När det kommer till olika rördelar så är det grå rör som gäller för inomhusavlopp och dessa skarvas med gummitätade skarvmuffar. Gummitätningen smörjs med silikonglidmedel på tub eller silikonspray innan montaget. Förgreningar bör vara av typen med 45° avstick för att avloppsvattnet naturligt ska ledas i rätt riktning. Böjar finns i 15°, 30°, 45° och 90° där den senare även finns som långböj, vilket motsvarar två 45° böjar. Långböjen är oftast att föredra då risken för stopp minimeras.
I vissa fall finns även golvbrunn i garage anslutet till avloppssystemet men då krävs oftast en oljeavskiljare, om det ens är tillåtet. Reglerna för detta kan byggnadskontoret i din kommun hjälpa dig med. De kan även hjälpa dig med reglerna för avfallskvarn, vilket är tillåtet i en del kommuner. Denna installeras under diskhon i köket och kan mala ner matrester som sedan spolas ned via avloppsnätet.
Avloppsnätet ska hantera mat som har passerat kroppen samt toalettpapper och ingenting annat. Tyvärr hittar personalen i kommunala reningsverk mycket annat som spolats ned i avloppen och kan skapa problem. Till exempel kan hushållspapper snabbt orsaka stopp då detta inte är gjort för att lösas upp, till skillnad från toalettpapper.
Ett avloppssystem ska normalt inte behöva något underhåll om det är korrekt utfört och det inte spolas ned något som inte borde spolas ned. Blir det stopp kan det avhjälpas genom spolning eller med en avloppsrensare.
Rensa vattenlås och silar regelbundet.
Alla kan nog utan alltför livlig fantasi inse vikten av ett avlopp som helt enkelt bara fungerar utan ständiga rensningar eller andra åtgärder. Grunden är att välja rätt komponenter och montera dessa korrekt, med rätt fall och så få samt mjuka böjar som möjligt. Se även till att ditt avlopp endast behöver hantera det som ska vara där, då undviks många stopp med efterföljande rensningar som följd. Skulle det ändå bli stopp så är det bästa att försöka rensa med vatten nerifrån och undvika kemikalier som kaustiksoda eller liknande, då dessa kan kristalliseras och blir till hårda beläggningar i rören.
Silikonspray är ofta lättare att handskas med än silikonsmörjmedel på tub.
För längre rördragningar kan du fästa en liten kloss under ena sidan på vattenpasset som motsvarar korrekt fall.
Låt gärna rördelar som ska gå upp ur golvet vara längre än minimåttet och kapa de senare till rätt mått.
Kapa rören helt rakt för att undvika onödiga kanter som det kan fastna i.
Det är en god idé att montera en spolbrunn på avloppsstammen där den lämnar huset om det i framtiden skulle bli problem, då är det lätt att komma åt för spolning och undersökning.
Har du långa förgreningar i ditt avlopp är det lämpligt att montera avluftning i änden på varje gren. Har du inte möjlighet att låta luftningen gå upp på taket kan du istället montera en vakuumventil i ett vaskskåp. Då kan luft sugas in till avloppet utan att lukt kommer ut.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig att lyckas med projektet att installera avlopp inomhus.
Börja med att bestämma placeringen av alla dina avlopp och gör sedan en enkel ritning över hur rördragningen lättast kan göras.
Montera 90° böjen till toalettstolen på 110 mm röret med silikonsmörjmedel och mät ut var förgreningen till duschen kommer. Tänk på att röret ska gå in i muffen ca 6 cm och täck även böjen med ett lock.
Kapa därefter röret till lämplig längd med hjälp av en fogsvans och grada av snittet med en kniv eller rasp.
Lägg röret på plats och kapa till en rörbit att sätta i rörböjens andra muff. Se till att den är lång nog att nå upp minst 10 cm genom färdigt golv. Här ska sedan toalettstolen ansluta, men nu sätter du dit ett lock för att inte få ned smuts i röret.
Montera sedan en förgrening med ett 75 mm avstick i 45° som ska gå till golvbrunnen.
Placera golvbrunnen och fäst denna i bjälklaget eller fixera på annat sätt om du ska gjuta fast den.
Mät ut för 75 mm röret och kapa till detta enligt ditt mått, så att grenen kommer på rätt plats.
Anslut 75 mm röret till golvbrunnen och grenen.
Mät sedan ut hur långt rör du behöver mellan de två grenarna. Använder du den avkapade biten så måste du även använda en skarvmuff i ena änden.
Anslut 110 mm röret till förgreningen för duschen och sedan ytterligare en förgrening som ska gå till handfatet. Denna förgrening ska ha ett 45° avstick i antingen 75 mm eller 50 mm.
Fortsätt därefter med röret för handfatet och anslut en lagom lång rörbit mellan förgreningen och en 90° böj där avloppsröret ska komma upp ur golvet.
I 90° böjen till handfatet monterar du sedan en rörbit som ska nå minst 10 cm upp genom färdigt golv och avsluta med ett lock.
När rören är ihopkopplade och dragna till sina rätta positioner är det dags att fästa upp rören med korrekt fall.
Golvbrunnen är redan fixerad och därför börjar du med röret till toalettstolen och fixerar böjen rätt i både position och höjd. Fäst den sedan i bjälklaget eller fixera på lämpligt sätt om du ska gjuta golvet.
Använd ett vattenpass för att få ett fall på rören om minst 1 cm/m och fixera rören i bjälklaget.
I träbjälklag används en kombination av hålband och träklossar för att på så sätt fixera rören. I frigolitisoleringen under en kommande gjutning kan du använda fogskum för att fixera rören på rätt plats.
När alla anslutningar och rör är fixerade kan du fortsätta med rördragningen av ditt 110 mm rör och ansluta det till avloppsstammens 110 mm rör. Är detta badrum en förgrening ansluter du med en 45° förgrening med ett 110 mm avstick.