kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
De områden i huset vars funktioner vi använder varje dag, flera gånger om dagen förtjänar också en uppgradering. En modern blandare i badrummet kan göra livet enklare med sina smarta funktioner, samtidigt som du sparar på miljön. En elegant och klassisk blandare i köket gör matlagningen och den efterföljande disken så mycket trevligare.
Duschblandaren har antingen ett avtagbart duschhandtag, en takdusch eller en kombination av båda. Själva munstycket går att byta ut mellan de olika modellerna för att få en specifik look eller en eftersökt funktion. Det finns även modeller med inbyggda termostat och behandlingsprogram. Säkerställ bara att blandaren passar till duschkabinen och rören du har hemma.
När du ska installera tvättställsblandare i badrummet finns den populära engreppsblandaren samt den äldre tvågreppsblandaren att få i många olika utföranden och material. Allt från den klassiska med vred, till den beröringsfria blandaren med vattensparande funktioner och bluetooth. Alla blandare med flexibla anslutningar är lätta att installera och passar till de flesta badrum.
Vid val av köksblandare bör du utöver de ovan nämnda funktionerna även ta hänsyn till hur du vill att vattnet ska strömma. En blandare med högpip och avtagbart munstycke är ett självklart val för den som lagar mycket mat och diskar större redskap i diskhon medan den konventionella blandaren lämpar sig bättre för den som inte använder köket i samma utsträckning. Den som behöver ta vatten under matlagningen med kladdiga händer kan glädjas av en beröringsfri köksblandare, eller en blandare som är en kombination av båda två.
I köket kan blandaren utrustas med diskmaskinsavstängning, antingen i form av ett manuellt vred eller som en smart timer. Har du diskmaskin så är det ett krav enligt branschreglerna att det finns ett reglage för avstängning av vattnet lättåtkomlig ovan köksbänken. Detta krav gäller även för tvättmaskiner i en tvättstuga. Precis som i badrummet kommer de flesta köksblandare med flexibla rör vilket medför en enkel installation.
Torka av blandaren med såpa och varmvatten om den bli fläckig och använd inte starka tvättmedel.
Skulle det uppstå problem i framtiden som att blandaren droppar, har försämrat flöde, läcker vid pipen eller liknande kan detta oftast lösas genom att man skruvar isär påverkad del enligt tillverkarens bruksanvisning och rensar ut smuts.
Tänk igenom vilken typ av blandare du vill ha, både ur funktion och dess estetiska värden. Ofta byts blandare ut långt innan deras tekniska livslängd har nåtts, vilket kan tyckas vara ett resursslöseri. Köper du en kvalitetsblandare från ett erkänt fabrikat så finns det normalt reservdelar att tillgå under lång tid framöver. Rensar du silen vid behov så är det i stort sett bara packningarna kvar som kan behöva åtgärdas.
Kontrollera vilka kopplingar du behöver för att kunna ansluta blandaren innan du påbörjar arbetet, så att du kan ha alla delar hemma som du behöver. Framförallt om du måste stänga vattnet till hela huset.
Vid användning av PEX-rör som i denna guide måste ledningarnas anslutningskoppling vara fixerad i väggen med klamring eller liknande.
Om det saknas avstängningsventiler under diskhon rekommenderas det att du köper några och installerar dem i samband med att du byter blandaren för att ha möjlighet att stänga av vattnet lokalt vid behov.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet installera blandare.
För att ta hål i bänkskivan börja med att märka ut placeringen av din blandare genom att först fästa maskeringstejp och markera på denna. Blir det fel är det bara att riva bort tejpen och börja om.
Borra därefter ett hål i bänkskivan i lämplig storlek utifrån den blandare du valt, använd borr eller hålsåg. Se till att hålet blir rakt så slipper du göra justeringar senare.
Snittytan i hålet bör tätas med silikon genom att lägga ut en sträng runt hålet.
Väljer du att istället montera blandare i diskbänksplåten markerar du placeringen enligt ovan och borrar ett 10 mm hål i centrum. Använd sedan en hålstans för att ta upp hålet.
Ska du byta ut en befintlig blandare börjar du med att stänga av vattnet till den befintliga blandaren. Ofta finns ventiler under diskbänken, saknas dessa behöver vattnet stängas av från en central enhet i huset.
Säkerställ att vattnet är avstängt genom att öppna kranen för både varm- och kallvatten. Ställ dit en balja under diskhon för att fånga upp eventuellt vatten när du tar bort den gamla kranen.
Montera bort anslutningarna till den gamla kranen på rören och sedan fästet som håller fast kranen från undersidan. Lyft den gamla kranen rakt upp och lägg den åt sidan.
Ofta behöver du förbereda den nya blandaren innan montage – kolla instruktionen. Slangarna för varmt och kallt vatten ska monteras, samt eventuell slang till diskmaskinen. Fästskruven till blandaren ska också denna monteras i blandaren innan denna sätts på plats.
Rengör området runt hålet i vasken och sätt den nya blandaren på plats genom att trä i slangarna först. Kontrollera att bottenpackningen som ska ligga mot vasken sitter rätt.
När blandaren är placerad över hålet kan du placera dig under diskhon. Är blandaren monterad direkt i plåten trär du först på stödskivan så att den hamnar ända upp mot vasken och håller kvar den.
Trä på metallbrickan som är formad som en halvmåne så att den hamnar mot stödskivan.
Skruva fast metallbrickan genom att spänna muttern på gängstången med en hylsmejsel tills alla delarna hålls ihop.
Gör de sista justeringen av blandaren på ovansidan av diskhon så den hamnar rakt och dra sedan åt gängstången en sista gång.
Koppla in rören till varm- och kallvattnet samt till eventuell diskmaskin för avstängningsfunktion i blandaren. Säkerställ att rören kopplas till rätt rör för varmt respektive kallt vatten. Dra åt kopplingarna för hand och använd sedan fasta nycklar alternativt skiftnycklar eller muttertång för att spänna till lite. Kopplingarna är känsliga och ska inte överdras, det är bättre att spänna lite till senare om du ser att det droppar.
Kontrollera svängradien på blandarens pip och byt ut plastbrickan som sitter på baksidan till en vinkel som gör att pipen ej kan vridas utanför diskhon.
När alla rören är monterade kan du släppa på vattnet igen, släpp på lite i taget för att se att allt är tätt. Kontrollera blandarens funktioner och testa både kallt och varmt vatten.