kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Golvbrunnen fyller en viktig roll i våtrummet då den dels fungerar som ett avlopp när du till exempel duschar och dels fungerar som säkerhet mot vattenskador. Därför ska det finnas tillräckligt fall mot golvbrunnen i hela badrummet, så att vattnet leds dit om en läcka skulle uppstå. Den vanligaste orsaken till fuktskador i badrum är just kring golvbrunnen, så här är det viktigt att du är noggrann och följer montageanvisningar för just din typ av golvbrunn.
Vid planeringen av ett våtrum är golvbrunnen av central betydelse då placeringen av den styr dispositionen av rummet och dess funktioner. I ett badrum ska golvbrunnen vara placerad under badkaret eller i utrymmet för duschen, oavsett om du ska göra en duschhörna eller ha en duschkabin.
Vid placeringen av golvbrunnen är det viktigt att tänka på att det ska vara fall på golvet mot golvbrunnen i hela våtrummet. Detta beror på att om det skulle uppstå ett läckage på till exempel vattenröret till toaletten, ska vattnet rinna ner i golvbrunnen och inte ut ur rummet och orsaka fuktskador. Därför är det viktigt att du inte installerar en duschdörr med tätslutande gummilist mot golvet eller har en tröskel in till duschen. Av samma skäl ska tröskeln ut ur rummet vara tillräckligt hög för att vattnet inte ska kunna rinna ur rummet.
När det kommer till själva golvbrunnen finns det olika modeller att välja mellan, men den i särklass vanligaste är den runda. Denna kan antingen monteras i ett träbjälklag eller gjutas in om du har ett betonggolv. Består ytskiktet av klinker så monteras en klinkerram av metall i höjd med klinkerplattorna.
En vanlig golvbrunn brukar vara tillverkad i plast, vara rund med en diameter på 150 mm, och ha ett utlopp på sidan eller undertill. I golvbrunnen sitter det även ett vattenlås för att förhindra avloppslukt och detta behöver rensas med jämna mellanrum. Det finns även golvbrunnar utan vattenlås och dessa kallas spygatt, vilka vanligen används i dagvattensystem.
Vid en renovering av våtrummet kan du behöva förhöja golvbrunnen om det är så att golvet ska höjas, som exempelvis vid installation av golvvärme. Då används en förhöjningsring som monteras i höjd med golvet som tätskiktet ska appliceras på. Tätskiktet på golvet ska ansluta tätt mot golvbrunnen och här är det extra viktigt att vara noga. Läs på innan och planera arbetet väl och använd den speciella kniv som är avsedd att skära tätskiktet perfekt. Sist monteras klämringen som säkerställer att anslutningen mellan tätskikt och golvbrunn blir tät.
En golvbrunn innehåller ett vattenlås som ska förhindra att dålig lukt från ditt avlopp sprider sig i huset. Detta gör också att en hel del smuts fastnar här som du måste rensa med jämna mellanrum. Det är sällan någon favoritsyssla, med det brukar gå på några minuter att lyfta upp vattenlåset, dela på det och rensa ur. Sedan är det bara att återmontera i omvänd ordning.
För att få en lång hållbarhet och en välfungerande golvbrunn så gäller det att vara noggrann vid installationen. Dessutom gäller det att se till att anslutningen mellan golvbrunn och tätskikt är korrekt utförd, då detta är en av de vanligaste ställena för just fuktskador. Därför är det en god idé att kontrollera att klämringen sitter som den ska i samband med att du ändå rensar vattenlåset. Smörj även O-ringen med lite silikonsmörjmedel innan du återmonterar vattenlåset, så minskar risken för att du skadar tätningen.
Läs igenom installationsmanualerna för de produkter du ska använda och planera arbetet väl innan du börjar.
När brunnen är monterad är det en god idé att täcka över den för att undvika att smuts hamnar i avloppet under byggtiden. På så vis slipper du rensa avloppet det första du gör!
Använd puruskniven för att säkerställa att anslutningen mellan tätskikt och golvbrunn blir perfekt och tät.
Använd vanlig klinkerfog mellan klinkerram och angränsande klinkerplattor istället för silikon.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig att lyckas med projektet installera golvbrunn.
Börja med att bestämma var du vill ha din golvbrunn och anpassa golvbjälklaget för detta samt avloppsröret från golvbrunnen.
Träbjälklag som är förberett för att senare lägga klinker som ytskikt brukar vara uppreglat med ett C/C-mått på 30 cm.
Golvbrunnen monteras i en monteringsplatta som kräver golvreglar på alla sidor runt med ett C/C-mått på 30 cm. Stämmer inte detta med golvbjälklaget monteras kortlingar för att uppnå rätt mått.
Golvbrunnen ska alltid vara lägsta punkten i våtrummet och golvet ska ha tillräckligt fall mot denna. Monteringsplattans höjd är anpassad för 22 mm golvspånskiva med plastmatta som ytskikt. Har du istället valt klinker måste monteringsplattan höjas med hjälp av de medföljande klossarna, beroende på spackelskiktets tjocklek.
Monteringsplattan, och klossarna om dessa ska användas, skruvas fast i golvbjälklaget med 4,0 x 50 mm skruv i varje hörn.
När monteringsplattan sitter fast trycker du dit täckbrickorna som täcker skruvarna och ger en slät yta.
Lägg distansringen på plats enligt montageanvisningen, exakt hur detta ska göras skiljer lite beroende på vilken typ av golvbrunn du har valt.
Montera sedan golvbrunnen i monteringsplattan med de medföljande skruvarna.
Med golvbrunnen på plats trycker du fast även montageplattans låsring och kontrollerar att inga skruvskallar sticker upp.
Anslutningen till avloppet görs med gråa 75 mm avloppsrör och rördelar, beroende på hur dragningen av avloppet är planerat. Smörj gummipackningen i rörets muff med silikonsmörjmedel innan montage.
När golvbrunnen är fastsatt och inkopplad kan det vara bra att täcka den för att undvika att smuts kommer ner i golvbrunnen vid det fortsatta arbetet.
Efter att golvläggning och eventuell spackling är gjord är det så dags för tätskiktet, vilket antingen är ett foliesystem bakom klinker eller plastmatta.
Börja med att placera hålskärningsknivens fot i brunnen och lägg sedan på önskat tätskikt med ett hål för tappen i hålskärningsknivens bas.
Med tätskiktet monterat över brunnen placerar du hålskärningskniven på den uppstickande tappen och skär varvet runt.
Ta bort den bortskurna delen och hela hålskärningsverktyget inklusive dess bas.
Hålet som skurits ut lämnar precis så mycket kvar av tätskiktet att detta sedan kommer att fästas korrekt med klämringen.
För att skapa en tät anslutning för det tätande skiktet mot golvbrunnen monterar du klämringen enligt montageanvisningarna. Se till att texten på ringen är vänd uppåt.
Har du valt plastmatta är det nu bara att lägga på gallret och känna dig klar! Ska du däremot ha klinker på golvet återstår några moment.
För att få en snygg anslutning mot klinker använder du en klinkerram som ska monteras över golvbrunnen. Den behöver inte vara centrerad över golvbrunnen men kontrollera att vattenlåset går att få upp innan du fäster ramen.
Klinkerramen av metall fäster du med samma fix som du använder för att fästa klinkerplattorna.
På samma sätt som mellan klinkerplattor blir det en fog mellan klinkerramen och de intilliggande plattorna. Denna fog ska fogas på samma sätt som resten av golvet. Använd inte silikon till denna fog, då vatten som kan finnas under klinkerplattorna inte kan nå avloppet.