kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Den fuktiga och kvava källaren är ett utrymme som nog många skulle vilja använda till mer än förvaring. Att gräva ut det oisolerade gamla källargolvet är ett stort steg i rätt riktning för att få en trevlig miljö i källaren. En bonus när arbetet är klart blir att det nya golvet även visar sig på uppvärmningskostnaderna då man bryter en stor köldbrygga som tidigare drog in kall luft i huset.
Det är väldigt vanligt att de som har hus byggda före 70-talet vill tilläggsisolera källargolvet. Tekniken som användes på den tiden var att endast gjuta en betongplatta direkt mot marken, vilket skapar problem då fukten i marken kan vandra kapillärt upp genom plattan. Genom att dränera och isolera golvet underifrån skapas en kapillärbrytande barriär som hindrar fukten från att nå plattan.
Eftersom du behöver komma åt under golvet betyder det tyvärr att du måste byta ut din befintliga betongplatta. Men som tur är kan du göra jobbet själv och det är i många fall ganska okomplicerat med hjälp av en bilmaskin. Har huset en tunn oarmerad platta är arbetet mycket enklare än med en armerad platta.
En betongplatta på mark är uppbyggd med ett kapillärbrytande skikt, vanligen makadam, och sedan cellplastisolering före själva betongplattan. Vid en tilläggsisolering av en befintlig betongplatta vill man ofta inte gräva djupare än nödvändigt. Det kapillärbrytande skiktet kan då istället lösas med pordränskivor, som kombinerar makadamens kapillärbrytande egenskaper med cellplastens isolerande effekt. På så sätt sparar du grävdjup utan att tumma på resultatet.
Beroende på när ditt hus är byggt kan källargolvet utgöra en bärande del av stommen. Kontakta därför alltid en konstruktör för att säkerställa att husets hållfasthet inte påverkas innan planerna sätts i verket. Du bör även kontakta en sakkunnig vid själva utgrävandet av golvet, som kan komma dit och kontrollera situationen på plats.
Att använda pordränskivor gör att du inte behöver gräva ur så djupt, vilket har många fördelar. Inte minst så minskar mängden massor som måste hanteras och transporteras, både de som grävs ur och alla makadam som måste fyllas på. Samtidigt så får du ett välisolerat golv utan risk för att fukt trycker på underifrån och riskerar att skada huset. Gjuter du även in golvvärmeslang har du möjlighet att kunna konvertera till ett lågtemperatur system för värmen, vilket ger dig fler möjligheter till energieffektiv uppvärmning.
Ta gärna hjälp av en bekant under projektet, speciellt under grävandet och gjutningen för att underlätta arbetet.
När man ändå ska gjuta en ny platta kan det vara en bra idé att installera vattenburen golvvärme som gjuts in i plattan. Den behöver inte kopplas på med en gång utan slangarna kan gjutas in som förberedelse för framtiden.
Välj ett armeringsnät som går in genom dörren till källaren så slipper du kapa ner varje bit i rätt storlek.
Ta reda på grundvattennivån innan arbetet påbörjas. Nivån förändras med tiden så det är bättre att ligga steget före än att källaren plötsligt blir till en inomhuspool.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet isolera källargolv.
Använd en bilmaskin för att bila upp betonggolvet och säkerställ att källarväggarna inte skadas. Har huset en väldigt tunn betongplatta kan en slägga räcka för att slå sönder den.
Gräv ut marken till ett djup på 300 mm räknat från överkant av det föregående golvet så att den nya golvnivån blir densamma.
Använd grova säckar för att transportera ut jorden och den gamla betongen ur källaren.
Jämna ut underlaget och placera ut två lager med pordränskivor. Kapa skivorna med en fogsvans och placera dem så skarvarna förskjuts, fäst sedan skivorna med hullingar.
Kontrollera att skivorna ligger plant med hjälp av ett vattenpass.
Rulla ut en fiberduk och se till att skarvarna överlappar varandra med 300 mm.
Använd armeringsdistans 40/50 och placera ut fyra distanser per kvadratmeter.
Lägg ut armeringsnäten på distanserna, överlappa med två rutor av näten i skarvarna och fixera med najtråd.
Mät 100 mm från pordränskivan rakt upp på väggen och markera med ett streck. Upprepa i hörnet på alla väggar och slå in en liten spik på varje streck som du sedan fäster ett murarsnöre i. Detta är nivån för gjutningen som betongen ska fyllas till för att tjockleken på plattan ska bli 100 mm.
Blanda betongen i betongblandaren och sprid ut den över armeringen. Var gärna minst två personer vid gjutningen då det är både tungt och mycket som ska göras på en gång. För större projekt är det lämpligt att beställa hem en betongbil.
Jämna till betongen med hjälp av skyffel eller anläggningsraka så att ytan blir någorlunda jämn och i rätt höjd.
Använd därefter en sloda för att jämna till betongytan. En sloda kan du antingen hyra eller tillverka själv av ett 75 mm avloppsrör och ett skaft.
Vattna betongplattan under tre dygn och låt den torka upp till en månad beroende på storlek av plattan.
Avsluta golvet med klinker, flytande golv eller ett annat diffusionsöppet alternativ.