Cellplasten kan precis som mineralull användas till att isolera ett hus från grund till tak. Den kan med fördel gjutas in under en betonggrund eller användas som
isolering till garageuppfarter. Skivorna har låg egenvikt, stark bärförmåga och går snabbt att lägga ut, dessutom kan materialet energiåtervinnas.
EPS-typ
Cellplast med beteckningen EPS kallas expanderad cellplast, den består av små kulor av materialet polystyren som expanderas med hjälp av vattenånga. Därefter pressas de samman under värme och tryck till block. Expanderad cellplast har god isoleringsförmåga då den består till 98 procent av innesluten luft, det är den stillastående luften i ett isoleringsmaterial som står för den isolerande effekten. Cellplasten har även hög fukttålighet och ger ett bra skydd mot, kyla, vind, fukt och mögel.
Tryckhållfasthet
Tryckhållfastheten är ett värde på den tyngd som maximalt kan appliceras på skivorna vid korttidsbelastning. Cellplastskiva EPS S80 har till exempel en tryckhållfasthet på 80 kpa (Kilopascal) vilket är ungefär detsamma som 8 ton per kvadratmeter eller 0,8 kilo per kvadratcentimeter. Det är viktigt att veta hur mycket cellplasten kommer att belastas av den färdiga byggnaden innan den används till grundisolering.
Värmekonduktivitet: 0,038 W/mK
Tryckhållfasthet (kpa): Kortidslast 80 Långtidslast 24