Våra bästa tips för att rengöra kakel och kakelfogar | ByggmaxVåra bästa tips för att rengöra kakel och kakelfogar | Byggmax

Kakelrengöring

Här kan du läsa om våra bästa tips och produkter för att rengöra kakel och kakelfogar.

Både kök och badrum används flitigt i vår vardag. Därför är det viktigt med kakelrengöring emellanåt så att köket och badrummet både är trevliga och hygieniska. I köket behöver du få bort fettfläckar och matrester, medan i badrummet är det främst tvålrester, kalk och hudavlagringar som lätt fastnar på kaklet. Att rengöra kakel behöver dock inte vara krångligt utan med enkla städrutiner tar det inte så lång tid. Ha som tumregel att rengöra kaklet i badrummet en gång i veckan, och att torka av kaklet i köket varje dag.

Här ger vi våra bästa tips för hur du på ett lätt sätt kan hålla ditt kakel rent.

Våra bästa tips för att rengöra kakel och kakelfogar | ByggmaxVåra bästa tips för att rengöra kakel och kakelfogar | Byggmax

Tips för att rengöra kakel

För enklare kakelrengöring kan du både använda sådant du har hemma eller specialanpassade produkter. En klassiker är att blanda vatten och ättika 50/50 i en sprayflaska. Det blir ett effektivt rengöringsmedel som du kan spraya och torka av från kaklet. Kalkrester kan du behöva gnugga lite extra. Du kan även använda citronsaft i en sprayflaska eller på en rengöringssvamp. Gnid in citronen, låt verka och tvätta sedan av med varmt vatten. Ett annat alternativ är att använda rengöringsprodukter för badrum. Använd gärna produkter som är skonsamma mot miljön och kan lösa upp kalk.

För grov rengöring av kaklet kan du ta hjälp av en ångmaskin som kan användas på större ytor. Den löser upp och tar bort kalk effektivt och skonsamt från golv och väggar. I köket däremot behöver du ett rengöringsmedel som löser upp fett. Tänk på att inte använda stålull eller liknande eftersom det riskerar att repa kaklet.

Glöm inte att göra rent kakelfogar 

När kakelplattorna är rena behöver du även göra rent kakelfogarna. Att rengöra fogar i badrum är nödvändigt eftersom de suger åt sig fukt, fett och tvålrester. Ett enkelt och miljövänligt sätt är att blanda lika delar bakpulver och vatten till en slags pasta. Smeta detta på fogen och låt verka ett par minuter. Skrubba sedan med en tandborste för att rengöra fogen.

Det hör inte till vanligheterna att det är mögel i fogarna, men skulle det hända kan du använda ett mögelborttagningsmedel. Har fogen blivit missfärgad kan du relativt enkelt foga om en vägg. Skrapa ner fogen ett par millimeter med en fogkrats och foga sedan kaklet på nytt. Följer du däremot dessa tips kan du vara säker på att kakel och kakelfogar håller sig skinande rena. 

Inspireras av våra gör det själv-guider