kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Vill du varken ha tapet eller färg på väggen kanske panel kan vara ett intressant val för dig. Panelen kan vara alltifrån den nätta pärlsponten till en mer ruffig ytterpanel som har en sågad yta. Välj själv om du vill ha stående eller liggande panel och om du kanske bara vill ha en fondvägg som kontrast. Valet är ditt och det är varken speciellt svårt att göra eller kräver mängder med verktyg.
Heminredning går i cykler precis som mycket annat och förr var det vanligt att man ville dölja plankväggarna med målade skivor, paneler och tapeter. Numer är det en mer varierad flora av väggtäckningar och dekoration som gäller, allt för att spegla just din personliga stil. En panelvägg kan utgöra en fin kontrast till andra väggmaterial och kan varieras både utifrån val av panel och hur den sätts upp.
Vanligen sätts panelen antingen stående eller liggande över hela väggen, men det hindrar inte dig från att blanda med olika sektioner. Eller varför inte prova ett fiskbensmönster över hela eller delar av väggen. Ytterligare en vanlig och klassisk metod är den så kallade bröstpanelen, där man låter panelen sluta en bit upp på väggen. Ovanför kan man sedan ha tapet eller bara måla.
Väljer du någon form av spontat virke, vilket innebär att de har frästa kanter med not och fjäder som passar i varandra, så kommer dessa att täcka väggen. Väljer du däremot virke utan not och fjäder kommer bakomliggande vägg att eventuellt synas igenom. I de fallen är det oftast snyggast att måla väggen och eventuella spikläkt svarta innan du monterar panelen.
En kap- & gersåg underlättar väldigt mycket, framförallt om det är många kapningar som ska göras.
Måla bakom panelen om du inte väljer spontad panel.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet klä in en vägg med panel
Riv bort tapet, spackla och slipa. Alternativt spackla på befintlig tapet.
Sätt upp vindpappen, fäst med häftpistol. Vindpappen satte vi upp för att skapa "skugga" bakom brädorna.
OBS! Vindpappen ha en stark lukt av tjära och det kan ta en tid innan det förvinner.
Mät väggen, både bredd och längd. För en vägg med höjd 2,40 krävdes 19 brädor.
Mät brädorna, såga av alla brädor till exakt samma längd. Använd gärna gersåg. Använd regeldetektor för att finns regel att fästa brädorna i.
Skruva upp brädorna. Vi började med en skruv i mitten av brädan, och då var det helt klart smidigt att vara två om bygget. En av oss kunde då balansera brädan, medan den andra kunde använda vattenpasset för att säkerställa att brädorna sätts horisontellt.
Efter att du satt mitt-skruven, skruva i skruv längre ut mot sidan av brädan. Vi lämnade glipor/mellanrum mellan brädorna på c:a 5mm för att vi tyckte att det var snyggt. Att också ha utrymme mellan brädor och sidovägg är valfritt, även där skapade ett utrymme på c:a 5 mm på varje sida.
När allt är uppskruvat, spackla lätt på kvistar, låt torka.
Måla med valfri färg i minst 2 omgångar, roller går utmärkt att använda. Vi använde Latex matt ekonomi-färg på vår vägg.