kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Ett klickgolv är lätt att lägga och kan förändra hela rummets känsla på en dag. Förarbetet är också minimalt då du kan lägga det direkt på befintligt underlag, oavsett om det är PVC, linoleum, klinker eller trä. Ett klickgolv kan antingen vara ett parkettgolv eller ett laminatgolv och med vår guide berättar vi vad du ska tänka på när du väljer typ av golv samt hur du lägger det på bästa sätt!
Förvara klickgolvet i det rum det ska monteras i cirka två dygn så det hinner anpassa sig till rumsmiljön. Lägg paketen så du inte behöver flytta runt dom under läggningen.
Olika golvtillverkare kan ha andra rekommendationer och läggningssätt. Kolla alltid tillverkarens instruktioner för just ditt golv.
Ett flytande golv innebär att golvet inte är limmat eller skruvat i underlaget. Parkettgolv är tillverkat av riktigt träytskikt och ger en gedigen känsla. Som med allt trä måste det skötas om, och får då en lång livslängd. Med jämna mellanrum måste ett parkettgolv slipas beroende på hur det slits och rengöring ska ske med minimal vattenmängd och pH-neutralt rengöringsmedel. Fördelen med parkett är också att små defekter försvinner när det slipas, till skillnad från ett golv av laminat.
Ett laminatgolv har en kärna av spånskiva, MDF eller HDF och ett ytskikt av melamin. Golven delas in i olika slitageklasser som betecknas exempelvis AC32, där ett högre siffervärde innebär ett mer slitagetåligt golv. AC21, AC22 och AC23 är vanliga klassificeringar för bostadsutrymmen där AC21 är för lätt slitage såsom sovrum, AC22 för måttligt slitage såsom matsal och AC23 är för högt slitage såsom kök. AC31, AC32 samt AC33 är klassificeringar för kommersiella utrymmen men är vanligt förekommande även på golv som säljs till konsumenter.
Välj ett laminatgolv om ett slitstarkt och underhållsfritt golv önskas och ett parkettgolv om du är ute efter den riktiga träkänslan trots det lite större underhållsbehovet.
Oavsett golvtyp blir det snyggast om du lägger golvet i samma riktning som ljuset faller in från närliggande fönster då skarvarna syns mindre. Är rummet avlångt lägger du det i samma riktning som rummet. Vid stumma underlag kan du lägga lumppapp eller underlagsfoam under golvet. Lumppappen ger en något hårdare känsla men behåller sin tjocklek med tiden. Underlagsfoam ger en något mjukare känsla men kan skapa springor mellan golvsockel och golv då den kompakteras mer än lumppapp. Om underlaget är sviktande, exempelvis linoleum, bör lumppapp alltid användas.
Laminatgolv kan rengöras med vanliga golvrengöringsprodukter. Parkettgolv ska rengöras med ett pH-neutralt rengöringsmedel och med minimal mängd vatten. Ett parkettgolv är ofta slipbart 2–5 gånger beroende på träytans tjocklek.
Det finns många olika sorters klickgolv som är hållbara ur både ett miljöperspektiv och slitagemässigt. Välj ett golv med tillräckligt hög klassning som är anpassat till den typ av utrymme det ska ligga i, så får du ett golv som håller sig snyggt länge. Var noga med läggningen så att underlaget är rätt och att du har tillräckligt med expansionsutrymme runt golvet. Då vet du att ditt golv har fått de bästa förutsättningar för ett långt liv med minimal påverkan på både miljö och plånbok.
Ett multiverktyg underlättar kapning av foder och andra svåråtkomliga ställen.
En kap- och gersåg underlättar arbetet och ger raka snitt.
Om golvet blir mer än 12 meter långt eller 8 meter brett måste golvytan delas upp med en T-list för att skapa expansionsutrymme.
Se till att läggningsytan är fri från smuts vartefter du lägger golvet.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig att lyckas med projektet att lägga laminat och parkettgolv.
Ta bort golvsocklar om du inte vill använda extra lister för att täcka skarven mellan golv och vägg.
Avlägsna befintlig golvbeläggning om den består av heltäckningsmatta eller annat fuktsugande material.
Kontrollera att underlaget är plant med en rätskiva. Differensen får högst vara 1,5 mm/m. Korrigera differensen med tillskurna bitar av lumppapp eller med en slip om det finns upphöjningar.
Om underlaget är gjutet i källarplan eller markplan så måste PE-film (ångspärrsplast) läggas mot den gjutna ytan. Det gäller även om du har golvvärme. Fuktspärra också bjälklag över ventilerad krypgrund och lättbetongbjälklag. Skarva plasten med 500 mm överlapp och ha ett uppvik på 50 mm mot vägg. Uppviket täcks senare av golvsockel. Använd alltid flextejp vid alla skarvar och avslut.
Rulla ut stegljudsdämpningen över golvytan. Lägg våderna kant i kant och tejpa med t.ex. maskeringstejp för att senare underlätta läggningen.
Såga av foder genom att lägga en upp- och nedvänd golvbräda mot underlaget. Använd en fogsvans eller ett multiverktyg.
Beräkna hur många skift av golvbrädor som krävs för att täcka rummet. Om den sista raden blir smalare än 40 mm längdkapas både första och sista raden så att de blir ungefär lika breda.
Börja lägga golvet vid den sida av rummet det finns mest dörrar, öppningar eller kurvaturer. Såga så att golvet sticker in 1 cm från centrum av dörröppningarna. För att få snygga snitt utan flisning sågar du golvbrädor ovanifrån med fogsvans eller underifrån med sticksåg. När första raden är lagd börjar du nästa rad med spillbiten från första raden, om den är minst 300 mm lång.
Om inga dörrar, öppningar eller kurvaturer finns kapar du av fjädern på golvbrädorna i första raden.
Vik ner långsidorna i varandra för att sedan knacka ihop kortsidorna med ett knackjärn.
Använd distansklossar så att cirka 1 cm distans från alla väggar skapas. Montera distanserna efter några rader då golvet inte ligger lika löst.
Använd en slagkloss mot långsidan och knacka ihop så att alla skarvar blir helt täta.
Klyv golvbrädorna för sista raden på längden och montera med hjälp av klackjärnet.
Saknas utrymme att vika ned golvbrädorna kan sponten anpassas så du bara kan lägga dit den i sponten, men då måste du limma med trälim längs hela sponten.
Vid rörgenomföringar mäter du måtten från väggen till rören. Tänk också på att dra av så att 1 cm distans skapas. Borra hålen med en flatborr som är 20 mm större än rörens mått. Såga därefter diagonalt med en 45-graders vinkel på sågen. Montera golvet och limma tillbaka biten.
Jag har en tröskel som ligger exakt i linje med väggen. Golvet ska läggas längs tröskeln. Hur gör jag med rörelsefogen? Jag vill inte ha 8-10 mm glipa mellan tröskel och golv! Tröskeln är ca 2 mm högre än golvet. Måste fjädern sågas av på första plankan? Golv - ek, 3-stav, art.nr 13405
Jättebra guide! Stort tack!
Jag ska lägga parkett-klickgolv. Underlaget är trägolv, spånisolering på bjälklag över krypgrund. Krävs det ångspärr/plast under stegljudsdämpningen innan själva parketten?