kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Massiva trägolv är både vackra och ger en gedigen och ombonad känsla i ett rum. Trägolv kräver en lite större arbetsinsats vid monteringen än ett klickgolv, men när jobbet väl är klart har du ett golv som håller i minst femtio år. Tack vare att golvet är massivt kan det slipas många gånger och ger dig också möjligheten att byta ytbehandling för att få ett nytt utseende på golvet.
Ett massivt trägolv är mångsidigt och kan monteras på de flesta underlag, även tillsammans med golvvärme. Det är viktigt att välja rätt läggningsmetod då ett trägolv är levande och därmed behöver röra sig.
Den vanligaste och snabbaste metoden är att skruva golvet med golvskruv i ett befintligt golv eller direkt mot bjälklagsreglarna. När du skruvar ett golv är du inte begränsad av rumsstorleken och golvet tillåts att röra på sig. Det fungerar dessutom utmärkt tillsammans med golvvärme. Vid framtida renoveringar är ett skruvat golv också enkelt att demontera.
Om du har en betongplatta går det inte att skruva golvet i underlaget och då är det limning som gäller. För att ge golvet bäst rörelseförmåga ska det i första hand limmas direkt mot underlaget med ett golvlim. På grund av att sponten inte limmas kan golvbrädorna fortfarande röra på sig individuellt och metoden fungerar även tillsammans med golvvärme. Golvlim med inbyggd ångspärr behövs om konstruktionen kräver ångspärr mot betongytan.
För mindre rum kan golvet läggas utan att fästas i underlaget, så kallad flytande läggning, genom att limma golvbrädornas spont. Det är den enklaste metoden om du har en betongplatta men fungerar inte tillsammans med golvvärme. Trä rör sig mest på bredden och därmed bör inte golvets bredd överstiga tre meter då all rörelse måste tas ut vid väggarna, eftersom golvbrädorna är homogent limmade. Fördelen med denna metod är att golvet är lättare att ta bort än ett golv som är limmat direkt mot underlaget. Flytande läggning kan också användas på träbjälklag eller befintligt golv där det inte är möjligt att skruva, exempelvis om du vill bevara det gamla golvet intakt eller om det finns installationer i golvet.
Gemensamt för alla läggningsmetoder är att ändsponten alltid ska limmas med trälim.
Ett massivt trägolv som är 20 mm tjockt eller mer kan läggas direkt på bjälklagsreglarna. Om du bygger ett nytt hus kan ett trägolv vara ett prisvärt och tidsbesparande alternativ då du slipper montera golvspån, vilket är vanligt som bärande undergolv i ett träbjälklag. Trägolv som är mindre än 20 mm tjocka går utmärkt att lägga på ett befintligt golv eller undergolv och kan i vissa fall vara ett måste för att inte blockera dörrar som öppnas in i rummet. Vid skruvning används 3,9 x 41 mm golvskruv till golvtjocklek under 20 mm och 3,9 x 57 mm golvskruv vid golvtjocklek 20 mm eller mer.
I den här guiden kommer vi att visa hur ett massivt trägolv skruvas, men du kan även använda guiden om du ska limma ditt golv. Ersätt skruvningen genom att limma sponten eller betongplattan beroende på om du ska lägga det flytande eller fästa golvet direkt mot underlaget.
Massiva trägolv bör alltid ytbehandlas i samband med montering för att skydda träet mot vätskespill, våttorkning och inträngande smuts. Det finns många olika metoder för att skydda och bevara ett massivt trägolv där oljning, hårdvaxoljning, lackning och såpskurning är bland de vanligaste. Mer om detta hittar du i våra separata guider om golv.
Att lägga ett massivt trägolv blir lite som att ta in naturen i ditt hem och rätt hanterat så blir det bara vackrare med åren. Massiva golv kan dessutom slipas om flera gånger, vilket gör att du inte behöver lägga nytt golv även om ytan är sliten bortom räddning. Behandla med en naturnära ytbehandling som olja, vax eller såpskurning för att få maximal träkänsla under fötterna. Underhållet gör du sedan med fördel med vanlig såpa, som är en naturprodukt framställd från vegetabiliska eller animaliska restprodukter.
Fixera lumppappens skarvar med tejp för att underlätta golvläggningen.
Tillverka en egen slagkloss genom att kapa en cirka 30 cm lång golvbräda som sedan placeras mot fjädern på den bräda du ska knacka ihop.
Allt eftersom golvet läggs och skruvas fast kan du ta bort kilarna och återanvända dom.
Möjliggör alltid för en expansionsfog mellan olika rum som döljs under tröskeln. Om du inte har någon tröskel kan en skarvlist användas.
Om golvet läggs på ett befintligt trägolv lägger du de nya golvbrädorna på tvärs för att jämna ut eventuella ojämnheter.
Är golvbrädorna av ädelträ, vilket är ett hårdare träslag, måste du förborra skruvhålen så att inte fjädern spricker.
För att utjämna de största rörelserna i träet ska golvbrädorna förvaras i det rum de ska monteras i. Är brädorna förpackade i plast ska plasten inte tas bort förrän det är dags att lägga golvet. För bästa resultat bör golvbrädorna acklimatiseras i minst sju dagar.
Om golvet ska lackas, målas eller ytbehandlas med någon produkt som har limmande effekt bör du göra detta innan golvbrädorna monteras. Förutom att resultatet blir bättre motverkar det också skador på golvet då ytbehandling som rinner ned mellan not och fjäder kan orsaka deformationer när brädorna sväller.
För att stegljudisolera golvet klipper du eller skär till remsor av lumppapp som är cirka 5 mm bredare än golvbjälkarna. Häfta därefter fast remsorna längs bjälklagsreglarnas ovansida med en häftpistol. Om du ska lägga golvet på ett befintligt underlag rullar du ut våderna kant i kant med varandra tills hela golvytan är täckt. Om golvet ska limmas direkt mot underlaget används ingen lumppapp.
Lägg ut första golvbrädan med noten mot väggen och placera 10 mm kilar mellan väggen och brädan så att golvet får utrymme att röra sig. Placera även en kil vid ändspontens not mot den andra väggen. Noten är den delen av sponten som är fräst inåt som fjädern sedan trycks in i.
.
Skruva i första golvskruven i vinkeln på fjäderns ovansida cirka 2 cm från brädans ände. Skruva i en 45-gradig vinkel så att skruven inte hindrar nästa bräda att monteras i sponten och försänk skruvskallen 1–2 mm.
.
Skruva i resterande skruvar i brädan på 60 cm C/C-avstånd. Om golvet läggs direkt på golvbjälkar skruvar du en skruv i centrum vid varje bjälke. Du behöver inte anpassa C/C-avståndet vid brädornas ändar om de har ändspont, då den senare limmas. Om ändspont saknas måste en skruv monteras 2 cm in från brädornas kortskarvar.
Lägg nästa golvbräda med fjädern mot den monterade brädans fjäder. Placera en 10 mm kil vid brädans ände mot väggen och markera vart kapningen ska ske. Använd en kap- och gersåg så blir snittet rakt.
.
Applicera en sträng trälim i den kapade brädans ändnot. Lägg golvbrädan på plats och knacka ihop golvbrädorna med en baksmälla och placera därefter 10 mm kilar mellan brädan och väggarna.
.
Skruva fast golvbrädan med golvskruv och torka bort överflödigt trälim med en trasa.
Använd spillbrädan från kapningen när nästa rad monteras om den är längre än 50 cm. Placera en kil mot väggen och knacka ihop brädan med första radens golvbrädor med en slagkloss. Skruva därefter med golvskruv för att fixera brädan i underlaget.
.
Fortsätt montera alla golvbrädor tills du kommer till andra änden av rummet. Se till att alla kortskarvar förskjuts minst 60 cm när du lägger varje rad.
.
Om det finns elementrör eller andra hinder måste du anpassa golvbrädan som ska läggas. Lägg brädan tillfälligt på plats mot rören och mät från distanskilen vid väggen till rörens centrum. Markera måttet på brädan och mät sedan från brädan till rörens centrum. Markera även det måttet så att ett kryss bildas som visar var du ska borra.
.
Borra vid kryssmarkeringarna med en borr som är cirka 10 mm större än rörens diameter. Dra sedan streck från hålens kant till brädans ände och såga därefter längs markeringen med en sticksåg.
.
Sista golvbrädan behöver troligen anpassas på bredden. Lägg först en bräda ovanpå den sista brädan som är skruvad i golvet. Därefter lägger du ytterligare en bräda på den första och skjuter fjädern helt mot väggen. Överför nu måttet med en penna på den första brädan och klyv med en cirkelsåg eller sticksåg.
.
Montera sista brädan genom att limma sponten med trälim, då väggen kommer att vara i vägen för att fästa golvbrädan med dold skruvning.