kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Målade väggar i all ära men med tapeter kan du snabbt få snygga väggar med valfritt mönster eller varför inte en riktigt schysst bild! Att tapetsera är en gammal tradition med anrika rötter men utbudet har nog aldrig varit så stort och varierat som nu. Dessutom är moderna ”non-woven”-tapeter riktigt enkla att sätta upp och passar perfekt som ett första projekt för hemmafixaren.
Att välja tapet i stället för att måla väggarna gör att du kan både få en ny kulör och fina mönster, som kan vara svårt att måla dit själv. Det finns hundratals olika mönster och färger att få på sina tapeter så det kan vara ett projekt i sig att hitta rätt. Som tur är kan man ta hem tapetprover för att testa om det passar med stilen i rummet.
Tapeter kommer inte bara i många olika färger och mönster utan även i många olika material och utföranden. Som tur är kan hemmafixaren glädja sig åt de moderna ”non-woven”-tapeterna som är den allra enklaste att jobba med och som används i den här guiden. Limmet appliceras direkt på väggen och sedan fästs tapeten som mönsterpassas. Trots att denna tapettyp är enkel att använda betyder det inte att den är sämre än den traditionella papperstapeten, snarare tvärtom. En annan fördel är att när du sen ska tapetsera om igen eller kanske måla, så finns det inga tapetskarvar att slipa ned då väggen redan är slät.
Den traditionella tapeten i papper lever fortfarande kvar och kan vara lite klurigare att använda sig av. Papperstapeten används genom att man klipper till och lägger varje våd raklång för att sedan applicera tapetklister på baksidan. Sedan låter man tapeten svälla i 5 – 7 minuter innan den är redo att fästas mot väggen. Detta gör att man måste vara väldigt noga för att alla våder ska få samma resultat.
Innan du tar fram alla grejerna och sätter upp din fina nya tapet är det viktigt att tänka på vilket förarbete som behöver utföras på väggen för att du ska få ett önskvärt resultat. Spruckna och ojämna väggar behöver spacklas och slipas och fläckar på väggen tas bort med målartvätt.
Viktigt att tänka på är även nyansskillnaderna mellan den nya tapeten och väggen. Generellt sett behöver man bara ta bort gammal tapet om den har struktur som annars visar sig igenom den nya. Ska du tapetsera med en väldigt ljus tapet måste väggen ha en liknande nyans för att den ursprungliga färgen inte ska skina igenom tapeten. Om du är osäker är det en bra idé att först grundmåla väggen med tapetgrund.
En korrekt uppsatt tapet håller i många år och underhålls genom att genast torka bort fläckar när de uppstår och håller rummet rent från smuts i övrigt.
Moderna ”non-wove” tapeter har blivit betydligt vanligare än den äldre papperssorten på grund av att de är så enkla att arbeta med. Anledningen till att de är så lätta att hantera är att de är armerade med polyester, vilket är en sorts plast. Skillnaden mot traditionella tapeter är dock inte så stor då även papperstapeter ofta innehåller en viss mängd plast, främst i färgerna. Däremot så är det i limmet man hittar de stora skillnaderna, då flytande lim ofta innehåller konserveringsmedel, biocider och ibland även är förstärkt med plaster. Som alternativ kan man köpa tapetklister i pulverform och blanda till själv.
Loda tapeten cirka var tredje våd och när du passerar ett hörn så du är på säkra sidan att tapeten är rak.
För att vara säker på att du använt tillräckligt med lim kan du testa att göra en siffra med fingret i limmet. Kan du tydligt se siffran vet du att du har använt tillräckligt.
Var inte orolig att pensla på för mycket lim mot socklar och foder, överflödigt lim tas enkelt bort med en fuktig tvättsvamp.
Slarva inte med att torka av varje ny våd med en fuktig svamp för att ta bort överflödigt lim. Glöm inte att även torka av verktygen så du inte sprider limrester av misstag.
Var noga med att studera anvisningarna från tillverkaren om hur tapeten ska fästas på väggen. Olika tapettyper och tillverkare har olika monteringsanvisningar bland annat för hur tapeten ska kapas och mönsterpassas.
Köp extra blad till tapetkniven och byt blad ofta. Ett vasst blad gör ett mycket bättre snitt när du skär tapeten och ger därmed ett bättre slutresultat.
Måla väggen där skarvarna hamnar i samma ton som bastonen i tapeten, då kommer en eventuell glipa inte att bli så iögonfallande.
Använd inte vägghörnet för att kontrollera om våden är i lod eller ej, hörnen på en vägg kan vara sneda så loda alltid våden själv med ett vattenpass.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet lär dig tapetsera.
Börja med att rensa rummet du ska tapetsera från möbler och annan inredning, samt ta bort spik och skruvar från väggarna.
Täck hela golvet med golvskyddspapp och tejpa skarvarna med maskeringstejp.
Bedöm skicket på väggen och gör nödvändigt förarbete genom att fylla ut eventuella ojämnheter och slipa den jämn så att ta tapeten får ett bra underlag att fästa mot.
Kontrollera att alla tapetrullarna har samma batchnummer så att du kan vara säker på att du får samma nyans på tapeten över hela väggen.
Välj ett hörn i rummet att starta tapetseringen från. Den första våden ska läggas så att ena kanten går över vägghörnet med en centimeter. Mät därför tapetrullens bredd och dra sedan bort en centimeter. En standardtapetrulle är 53 cm bred vilket betyder att måttet du ska använda blir 52 cm.
Markera sedan ut måttet på väggen genom att mäta från hörnet med en tumstock.
Använd ett långt vattenpass eller ett tapetlod och dra en lodlinje över markeringen, nu har du en linje att sätta första våden mot så att den blir spikrak.
Ta fram vägglimmet och applicera det på väggen med en roller, använd en pensel för att applicera limmet på svåråtkomliga ställen. Rolla även en bit utanför strecket du ritade för att skarven ska få tillräckligt med lim.
Rulla ut tapeten och kapa första våden efter din takhöjd samt några centimeters marginal, med hjälp av en tapetlinjal och tapetkniv eller med en tapetavrivare. Har du en så kallad Quick Up-tapet behöver du bara placera lådan med tapeten framför väggen och sedan dra upp tapeten mot takvinkeln för sedan kapa överhänget mot golvet när tapeten sitter limmad på väggen.
Applicera lätt tryck mot tapeten så den fastnar mot väggen och justera den så att kanten hamnar mot lodstrecket du ritade.
Använd sedan ett tapetverktyg och applicera jämnt tryck över tapeten så den fastnar mot limmet. Börja uppifrån och arbeta dig nedåt samtidigt som du stryker ut tapeten mot kanterna.
Applicera ordentligt med tryck mot tapeten när du pressar den mot väggvinkeln samt mot taket och golvet så tapeten formar sig och fäster ordentligt.
Använd en tapetkniv med ett nytt och färskt blad och skär bort överhänget mot taket och golvet.
Torka sedan tapetens kanter med en fuktig tvättsvamp för att ta bort överflödigt lim, se till att du även torkar bort limmet från tak- och golvlisten samt verktygen.
Förbered nästa våd genom att kapa tapeten till rätt längd, har du en tapet som ska mönsterpassas finns det en symbol samt en angiven mönsterhöjd som du ska följa för räkna ut vilken längd du ska kapa den nya våden till. Vid förskjuten mönsterpassning bör du lägga till ca en halv mönsterhöjd efter att du har räknat ut längden för att få tillräckligt med spelrum att passa in tapet så mönstret matchar.
Rolla på lim på väggen och sätt upp våden, se till att mönsterpassa mot den föregående våden. Upprepa stegen och använd en tapetskarvrulle för att pressa ut skarven ordentligt. Var noga med att torka med en fuktig svamp efter varje våd.
När du kommer till ett hörn behöver en särskild våd klippas till som sedan ska limmas mot vägghörnet. Mät avståndet från föregående våd till hörnet och lägg på en centimeter. Nu har du bredden för våden som ska klippas till och limmas i vägghörnet.
Rulla ut ny tapet och klipp den enligt eventuell mönsterpassning som tidigare. Lägg ut tapetvåden på ett bord raklång och ta fram en tapetlinjal, tapetskärare och en tumstock. Mät och skär ut en lång remsa från tapeten med måttet du tog tidigare.
Pensla på tapetlim och fäst hörnvåden. Se till att mönsterpassa den mot den föregående våden och pressa den ordentligt med ett tapetverktyg så den formar sig runt vägghörnet.
Den resterande biten av tapeten som du klippte ut hörnvåden från ska nu fästas så den bildar den första våden på nästa vägg. Den ska fästas ända in till vägghörnet, över remsan av hörnvåden som löper ut på väggen med en centimeter.
Applicera därför tapetlim inte bara på väggen, utan även på remsan av hörnvåden som nästa våd kommer fästas över.
Fäst nu nästa våd så att kanten på tapeten går ända in till vägghörnet och mönsterpassa. Använd ett långt vattenpass, tapetlod eller laser och kontrollera att våden är i lod innan du stryker fast den slutgiltigt och skär bort överflödig tapet.
Upprepa stegen tills hela rummet är klart och låt sedan väggarna torka ordentligt innan du flyttar in alla möbler igen.