kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Det finns många fördelar med att kompostera – inte minst då det ger en naturlig plats för både matavfall och trädgårdsavfall, utan dessutom utmärkt jord att odla med när avfallet brutits ner. I den här guiden hjälper vi dig att lyckas med din kompostering och visar hur du anlägger en bokashi-kompost.
När du komposterar matavfall i en bokashi-kompost ska du tillföra mikroorganismer som förbereder för nedbrytningen. Det är den här fermenteringsprocessen som inleds i en särskilt bokashihink som ger bokashi.
Fuktighetsnivån i komposten ska ligga någonstans mellan 50-60 procent. Ställ trädgårdskomposten på trädgården i skuggigt till halvskuggigt läge. Ha en öppen kompost av kompostgaller. Detta är en bra lösning om du inte har så mycket trädgårdsavfall. Med en kompostaktivator (snabbkompost) kan du skynda på nedbrytningen i trädgårdskomposten ytterligare. Se till att få in syre i din kompost och se till att du har tillräckligt med luftspringor.
Använd färdiga kompostbehållare i plast om du inte har tid eller ork att snickra ihop en själv. Värme är bra för nedbrytningen i en trädgårdskompost, men den idealiska temperaturen ska vara någonstans mellan 40-50 grader.
När avfallet längst ner i den första kompostbehållaren blivit till jord vill du komma åt den jorden. Då behöver du flytta över avfallet som ännu inte blivit till jord till en ny kompostbehållare där nedbrytningen kan fortsätta.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet lyckas med komposten - gör så här.
Se till att ha en vanlig femlitershink under diskhon som du dagligen fyller upp med matavfall.
När hinken är full häller du över matavfallet till en större tioliters bokashihink med tätslutande lock.
Innan du häller över matavfallet från den lilla hinken till den stora hinken så fyller du botten på bokashi-hinken med tidningsremsor eller bitar av äggkartong. Varva därefter varje lager matavfall med nya tidningsremsor.
Häll därefter över ett särskilt strö. Det är ett preparat med mikroorganismer som du kan köpa på nätet eller tillverka själv. Det finns instruktioner på nätet för hur du tillverkar eget strö. När du häller strö så tillför du de här viktiga mikroorganismerna som är helt avgörande för att nedbrytningen ska fungera i bokashi-hinken.
Pressa ihop avfallet så att det packar ordentligt och stryp syretillförseln. Detta skyndar på nedbrytningsprocessen och skiljer sig på så vis åt från trädgårdskompostering, där du istället ska tillföra syre.
När du har packat matavfallet och hällt över strö så lägger du slutligen på nya tidningsremsor eller bitar av äggkartong på toppen. Anledningen till att du gör det är att tidning och kartong suger åt sig av kondens och hjälper till att hålla en bra fuktnivå i bokashi-hinken.
Skriv datum på det tätslutande locket innan du sluter hinken.
Låt bokashi-hinken stå inomhus i minst 14 dagar.
Nu kan du använda matavfallet utomhus i trädgården och när du odlar.