LYCKAS MED KOMPOSTEN - GÖR SÅ HÄR

Det finns många fördelar med att kompostera – inte minst då det ger en naturlig plats för både matavfall och trädgårdsavfall, utan dessutom utmärkt jord att odla med när avfallet brutits ner. I den här guiden hjälper vi dig att lyckas med din kompostering och visar hur du anlägger en bokashi-kompost.

Så fungerar bokashi-kompost i bokashihink

När du komposterar matavfall i en bokashi-kompost ska du tillföra mikroorganismer som förbereder för nedbrytningen. Det är den här fermenteringsprocessen som inleds i en särskilt bokashihink som ger bokashi.

Fuktighetsnivån i komposten ska ligga någonstans mellan 50-60 procent. Ställ trädgårdskomposten på trädgården i skuggigt till halvskuggigt läge. Ha en öppen kompost av kompostgaller. Detta är en bra lösning om du inte har så mycket trädgårdsavfall. Med en kompostaktivator (snabbkompost) kan du skynda på nedbrytningen i trädgårdskomposten ytterligare. Se till att få in syre i din kompost och se till att du har tillräckligt med luftspringor.

 

TIPS

Använd färdiga kompostbehållare i plast om du inte har tid eller ork att snickra ihop en själv. Värme är bra för nedbrytningen i en trädgårdskompost, men den idealiska temperaturen ska vara någonstans mellan 40-50 grader.

KOM IHÅG

När avfallet längst ner i den första kompostbehållaren blivit till jord vill du komma åt den jorden. Då behöver du flytta över avfallet som ännu inte blivit till jord till en ny kompostbehållare där nedbrytningen kan fortsätta.

Material

Din inköpslista för att göra projektet
Skopa Kompostströ
Ej i lager
69 95 kr /st
Skruvögla Fischer
Ej i lager
99 95 kr /st
Kompostströ
Kompostströ
50 liter, ger komposten näringsbalans
Ej i lager
129   kr /st
TRÅDSPIK VFZ 50X2,0
TRÅDSPIK VFZ 50X2,0
Varmförzinkad, 500st
Ej i lager
97 95 kr /st
Textilduk Till Kompost Jabo
Textilduk Till Kompost Jabo
2400x1000 mm, svart
Ej i lager
199   kr /st
Kompostgaller
Kompostgaller
900x900x700 mm, grönt
Ej i lager
149   kr /st
Summa Inkl. moms
Från kr

Steg för steg

Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet lyckas med komposten - gör så här.

Steg 1

Se till att ha en vanlig femlitershink under diskhon som du dagligen fyller upp med matavfall.

Steg 2

När hinken är full häller du över matavfallet till en större tioliters bokashihink med tätslutande lock.

Steg 3

Innan du häller över matavfallet från den lilla hinken till den stora hinken så fyller du botten på bokashi-hinken med tidningsremsor eller bitar av äggkartong. Varva därefter varje lager matavfall med nya tidningsremsor.

Steg 4

Häll därefter över ett särskilt strö. Det är ett preparat med mikroorganismer som du kan köpa på nätet eller tillverka själv. Det finns instruktioner på nätet för hur du tillverkar eget strö. När du häller strö så tillför du de här viktiga mikroorganismerna som är helt avgörande för att nedbrytningen ska fungera i bokashi-hinken.

Steg 5

Pressa ihop avfallet så att det packar ordentligt och stryp syretillförseln. Detta skyndar på nedbrytningsprocessen och skiljer sig på så vis åt från trädgårdskompostering, där du istället ska tillföra syre.

Steg 6

När du har packat matavfallet och hällt över strö så lägger du slutligen på nya tidningsremsor eller bitar av äggkartong på toppen. Anledningen till att du gör det är att tidning och kartong suger åt sig av kondens och hjälper till att hålla en bra fuktnivå i bokashi-hinken.

Steg 7

Skriv datum på det tätslutande locket innan du sluter hinken.

Steg 8

Låt bokashi-hinken stå inomhus i minst 14 dagar.

Steg 9

Nu kan du använda matavfallet utomhus i trädgården och när du odlar.

KIKA IN GRUPPEN HEMMAFIXARE PÅ FACEBOOK

Här delar vi våra gör det själv-projekt, hjälper varandra om vi fastnar i bygget och tipsar varandra
om smarta hacks. Alla är välkomna, oavsett om du är nybörjare, proffs eller bara drömmer om att någon gång fixa hemma.


Frågor och svar

Här kan du få svar på dina frågor. Ställ en fråga direkt till oss eller bläddra dig fram till ditt svar.

Huvudfråga: Lyckas med komposten - gör så här