kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Här ger vi dig våra bästa tips och råd för hur du målar miljövänligt!
När man ska måla är det inte bara kulör man bör tänka på, även faktorer som hur miljövänlig färgen är bör man ta hänsyn till. Vanliga miljömärkningar när det kommer till färg är Svanen, EU-blomman och Astma- och Allergiförbundet. Färger som är miljömärkta enligt Svanen är vattenbaserade och innehåller minimalt med ämnen som är skadliga för oss själva och vår miljö. Majoriteten av Byggmax färgsortiment är Svanenmärkt, du kan läsa mer om våra färgers märkningar på varje produktsida eller direkt på burkarna i butik.
När du väljer en Svanenmärkt inomhusfärg eller lack så är du garanterad att produkten innehåller så lite miljöskadliga och hälsoskadliga ämnen som möjligt. Svanenmärkta färger har klarat stränga krav på lösningsmedel, uppfyller tuffa krav på miljöfarliga ämnen och konserveringsmedel, innehåller inte mjukgörande medel och har klarat tuffa test när det kommer till täckförmåga.
När du väljer en utomhusfärg som är Svanenmärkt är några av de viktigaste kraven att färgen är vattenburen, klarar hårda funktionskrav när det gäller faktorer som kulörhållning, flagning och motståndskraft mot mögel. Utomhusfärgen får inte heller innehålla ämnen som är allergiframkallande eller hormonstörande. Den får inte heller innehålla tungmetaller.
Astma och allergiförbundet är en annan märkning som innebär att produkten inte innehåller parfymämnen, allergener eller irriterande ämnen i så stor mängd att det finns risk för allergisjukdom.
Källa: Svanen.se och Astma- och Allergiförbundet.
När du målar är det viktigt att vädra ut, länge och väl. När man vädrar vill man skapa cirkulation i rummet så att vattnet i färgen kan avdunsta. Optimalt är att vänta ca en vecka innan man sover i ett nymålat rum. Det är också viktigt att beräkna färgåtgången noggrant, på det sättet så undviker du överbliven färg som inte kommer till användning. Genom att lägga penslar och rollers i plastpåsar när du tar pauser mellan målningarna så slipper du även rengöring mellan passen.
En annan smart sak är att använda sig av penslar av god kvalitet. Då håller penslarna längre och kan användas i flera projekt framöver.
Om du använder dig av vattenlöslig färg och ska rengöra dina penslar är det bästa för miljön att du tvättar dem på en avgränsad plats, sparar sköljvattnet i en burk eller hink och låter färgresterna sjunka till botten. Då kan du hälla ut det klara sköljvattnet och färgresterna tar du sedan med till miljöstationen.
Se alltid till att lämna in tomburkar, färgrester och lösningsmedel till en miljöstation eller återvinningscentral. Detta måste hanteras som farligt avfall och får inte slängas i vanliga hushållssopor. Se även till att torka av dina målarverktyg och penslar så mycket som möjligt innan du rengör dem och tänk på att inte spola ner färgrester i avloppet.
Många gånger är det ett bättre val för miljön att ta vara på det vi redan har i stället för att köpa nytt. Se till att olja in, måla om och laga innan du byter ut mot nytt. Genom att ta hand om det vi äger förlänger vi livslängden på det vilket ger en lägre klimatpåverkan.
Färg håller dessutom längre än vad man tror, har du en färgburk hemma där konsistent och lukt är oförändrad så går färgen fortfarande att använda. Se till att alltid förvara färg på en frostsäker plats utan direkt solljus, då kommer den att hålla ett bra tag framöver.