kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
När du målar puts eller betong får du ett bra skydd mot yttre förhållanden. Du får det också riktigt snyggt omkring och det är ju härligt. Som med all målning är förarbetet viktigt och att du använder rätt produkter. Här visar vi vad du ska tänka på innan du sätter i gång, hur du ska reparera, tvätta, prima och slutligen måla ytan.
Det finns många områden av ditt hem som kan inkluderas när det är dags att måla puts och betong, du kanske vill måla en putsad fasad eller måla betonggolv. Som med all annan färg finns det också många varianter av betong- och putsfärg. Vattenbaserad akrylatfärg är vanlig och både billig och lätt att applicera inomhus i bostadsutrymmen. Silikatfärg används också av många och är i regel mer slitstark och hållbar över längre tid. De passar utmärkt för utomhusbruk eller till garagegolv där en högre beständighet ofta önskas. När du målar med silikatfärger är det viktigt att vara försiktig då färgen är alkalisk vilket etsar glas, metaller och sten. Om ytan tidigare är målad ska samma typ av färg användas när du målar om. En silikatfärg känns igen genom att den är matt, kritar lite och inte löser sig i vatten. Akrylatfärg kritar inte. Vill du testa om en färg kritar eller inte? Doppa ett finger i vatten och sedan dra det i färgen.
En vanlig missuppfattning är att diffusionsöppna färger måste användas i källare men det går lika bra med en vanlig väggfärg som inte är klassad som diffusionsöppen. Om du har fuktproblematik i väggen kommer inte en diffusionsöppen färg att åtgärda problemet vilket betyder att eventuell fuktskada bör åtgärdas innan målning oavsett färg.
Systemmålning är att färgtillverkaren har en serie produkter som används tillsammans för bästa resultat. Läs alltid anvisningarna från tillverkaren och applicera färgen enligt rekommendationerna. Många färger kräver att betongen eller putsen primas innan färgen appliceras. Primern binder fina partiklar som inte går att få bort genom tvättning och hindrar att täckfärgen sugs in för snabbt i betongen.
Primern kan även kallas för grundfärg eller binder beroende på fabrikat och vilken färgtyp du har valt och vad du ska använda finns angivet på täckfärgsburken. I fortsättningen kommer vi att kalla alla dessa typer för grundfärg.
Sprickor och mindre skador i betong och puts är vanligt men enkla att laga. Det är viktigt att du använder samma typ av betong eller puts för att lagningen inte ska släppa. För putsade ytor bör du göra ett knacktest med en hammare på putsen. Om ljudet är ihåligt är det tecken på att putsen har släppt vilket kräver ett större reparationsarbete. Knacka bort all lös puts så du får ett V-format dike som du sedan kan fylla med ny puts. Glöm inte att vattna och prima innan du putslagar skadan för att ge bästa möjliga fäste.
Den vattenbaserade akrylatfärgen har många fördelar och är ofta mer miljövänlig än motsvarande färger med andra lösningsmedel. Silikatfärgen däremot räknas till de naturliga färgerna och är ett bättre val ur miljösynpunkt. Dessutom är silikatfärgen mer slitstark vilket ger ett längre skydd och på så sätt skyddar det underliggande materialet bättre.
Måla med rätt mängd färg! Läs på burken hur många m2 den ska räcka till och försök använda så mycket färg som anges. Då blir det varken för tunt eller för tjockt.
Måla grundsockeln sist – då slipper du täcka den om den ska ha en annan kulör.
Använd ett tråg – då slipper du smuts i färgburken.
Nyputsad eller nyanlagd betong bör torka minst 2–3 månader innan målningsarbetet påbörjas.
Om ytan tidigare är målad används samma färgtyp vid ommålningen. Blanda inte olika färgtyper!
Följ färgtillverkarens anvisning angående applicering och eventuell systemmålning.
Häll inte ut lösningsmedel eller färg i avloppet. Lämna på din närmsta miljöstation.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet måla puts och betong.
Ta bort beslag och andra detaljer som inte ska målas. Använd maskeringstejp och täckplast på detaljer som inte kan tas bort - som fönster, belysningsarmaturer och dörrar.
Om betongen eller putsen är smutsig måste den rengöras, oavsett om den är obehandlad eller målad sedan tidigare. Applicera målartvätt med en borste i begränsade områden och skölj av med en trädgårdsslang utan att låta målartvätten verka. Detta motverkar att målartvätten sugs in för långt i betongen och inte sköljs bort.
Mindre sprickor skrapas med en fogskrapa eller skruvmejsel så att ett dike skapas. Det viktiga är att få bort löst material och skapa utrymme för bruket så att det fäster i sprickan.
Fukta diket med vatten och applicera vidhäftningsprimer. Prima även ca 10 cm av betongen som omger sprickan.
Lägg i bruket med en slev och jämna till ytan med en fuktad svamp tills strukturen smälter ihop med den omgivande betongen.
När rengöringen och eventuell reparation är klar måste betongen eller putsen torka ordentligt. Kontrollera om ytan är redo att målas genom att tejpa en bit täckplast på ytan och kolla dagen efter om det finns fukt på plastens insida.
Grundmåla för ett jämnt resultat och god vidhäftning med den produkt som är avsedd för den täckfärg du senare ska använda. Om ytan tidigare är målad behöver den inte grundmålas men eventuella lagningar som gjorts måste grundmålas för att de inte ska synas vid slutresultatet.
Måla första lagret täckfärg med kryssningsteknik så att färgen når alla vrår i ytan och får en jämn kulör. Kryssningstekniken går ut på att röra penseln i en rörelse likt en ”liggande åtta”. Det går också bra att använda en roller om ytan är jämn för ett elegant utseende. Börja vid dörrar, fönster och andra svåråtkomliga ställen och avsluta genom att måla de stora ytorna.
Måla andra lagret på samma sätt som det första när färgen har torkat enligt beskrivningen på färgburken.