kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Funderar du på att måla ditt nya staket eller är det dags att måla om ditt befintliga? Det finns några bra saker att tänka på beroende om staketet är byggt med tryckimpregnerat eller obehandlat virke samt om det tidigare varit målat. Vi visar hur du lyckas med att få ett snyggt och hållbart resultat, vilket är viktigt med tanke på hur utsatt ett staket är.
Det finns i huvudsak tre scenarion du kan ställas inför när du ska måla ett staket. Staketet kan antingen vara obehandlat, tryckimpregnerat eller tidigare målat. Ett obehandlat staket bör målas så snart som möjligt för att skydda trät medan ett tryckimpregnerat staket gärna får stå 1–2 år innan det målas för att torka ut impregneringsvätska som annars kan orsaka färgflagning och bubblor. Ett tidigare målat staket kräver mest jobb då förarbetet är mer omfattande eftersom all lös gammal färg måste skrapas bort.
Innan du börjar måla ska staketet alltid tvättas om det inte är helt nyuppsatt. Pollen, vägsmuts, jordstänk och liknande ansamlas snabbt på staketet och ett bra rengöringsarbete är det viktigaste momentet för att färgen ska fästa bra. Fördelen med ett staket jämfört med exempelvis en husfasad är att det kan tvättas med högtryck. Då går rengöringen snabbt och effektivt samtidigt som det höga trycket ”skrapar” bort mestadels av den gamla färgen. Nackdelen med en högtryckstvätt är att träets fibrer lättare skadas och vattenmättas så var alltid försiktig och låt torka ordentligt innan du börjar måla. Om staketet bara är lätt nedsmutsad eller inte har så mycket färg som ska skrapas spolar du staketet med en trädgårdsslang och lägger lite mer tid på skrubbningen med målartvätten som görs senare.
Beroende på vilket resultat du vill ha kan ett nytt staket målas med ett många olika färgtyper. Så första steget i planeringen av målningen är att bestämma vilken färgtyp som passar bäst - både för staketet och för dig som ska måla.
Den vanligaste utomhusfärgen och den färgtyp som kräver minst underhåll, samtidigt som den håller kulören bra över tid. Akrylatfärg är lättjobbad då den är lätt att stryka ut och torkar snabbt. En vattenburen akrylatfärg är även skonsam mot den som målar och miljön och att verktygen går att rengöra med vanligt vatten.
Vattenburen oljefärg är en väderbeständig kombination av alkydolja som tränger in i träet och akrylat som ett väderskydd. När färgen torkat får den en fyllig och fin yta men efter några år kritar den och ger då en något blekare och matt yta.
Slamfärg kallas också för rödfärg - oavsett kulör - och är en gammal beprövad metod för målning av staket. Resultatet blir en matt yta med ett klassiskt utseende som kräver en del underhåll. Denna färgtyp ska appliceras i flera tunna lager på ohyvlade och ogrundade brädor. Slamfärg passar inte till tryckimpregnerat virke då det är hyvlat.
Tvätta staketet årligen med en disk- eller skurborste. Använd ljummet vatten med några droppar diskmedel i. Om det gått många år sedan du rengjorde staketet kan ett kraftfullare allrengöringsmedel användas.
Ett staket blir utsatt för vädrets makter från alla håll så det är viktigt att vara noga med både förarbetet och målningen på alla sidor. Se även till att staketet hålls fritt från växtlighet som annars håller fukten kvar mot staketet, vilket förkortar dess livslängd. För att göra ett bra miljöval så välj gärna en vattenbaserad färg för målningen eller ännu hellre en naturlig färgtyp som linoljefärg eller slamfärg.
Om staketspjälorna inte är monterade: Grundolja, grund- och täckmåla en gång innan montering. Måla sedan spjälorna med täckfärgen på plats en sista gång.
Använd ett tråg -då slipper du smuts i färgburken.
Använd knäskydd eller en knäplatta – det kommer bli målning som kräver att du sitter på knä.
För att färgen inte ska släppa eller få blåsor bör fuktkvoten inte överstiga 16 % vid målning. Använd gärna fuktmätare.
Måla gärna en mulen dag utan direkt solljus – då undviker du att färgen torkar för snabbt.
Även om inte ändträt mot marken syns - måla det med grund- och täckfärg för bästa skydd.
Anpassa målningen efter den färg du har valt och följ tillverkarens eventuella rekommendationer gällande systemmålning. Till exempel behöver du inte grunda om du använder en slamfärg.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet måla staket.
Börja med att spola staketet med en trädgårdsslang samtidigt som du skrubbar staketet med en diskborste för att avlägsna den värsta smutsen.
För ett måttligt till kraftigt nedsmutsat staket är det effektivt att använda en högtryckstvätt istället. Ställ in effekten eller munstycket på så lågt tryck som möjligt som samtidigt ger tillräcklig rengöring och eventuell ”färgskrapning” om staketet är tidigare målat.
Om det är tidigare målat ska staketet skrapas med en färgskrapa efter spolningen. Då får du bort alla lösa färgrester.
Tvätta staketet med målartvätt för att lösa fett och ingrodd smuts så att färgen sedan fäster bra. Applicera med en borste i begränsade områden och låt verka några minuter. Skölj av resterna med en trädgårdsslang.
Efter rengöringen måste staketet torka ordentligt innan du kan måla. Trä kan generellt målas när fuktkvoten är 16% eller lägre. Med en fuktmätare kan du snabbt och enkelt få fram fuktkvoten i staketet.
Grundolja staketet med en träoljepensel. Var särskilt noga vid ändträ och eventuella skarvar. Torka bort överflödig olja efter 30–60 min med en torr trasa.
Grundmåla staketet med grundfärg och låt torka enligt anvisningen på färgburken. Även här – var särskilt noga vid ändträ och skarvar.
Färdigstryk staketet med täckfärg och låt torka enligt anvisningen på färgburken innan det andra och sista lagret målas.