kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Alla bebyggda tomter behöver någon form av markavlopp för att hantera avlopp, dagvatten eller dräneringar. Alla användningsområden använder orange markavloppsrör och rördelar för transport av vattnet. Dessa rör och rördelar kan ansluta mot gråa rör som används inomhus och svarta delar som används till dränering. Markavlopp är lätt att lägga men tänk på att vara noga med lutningen!
Orange rördelar till markavlopp tillverkas antingen av PP eller PVC i standardiserade storlekar som passar med varandra. Rör kommer med en muff med gummipackning i ena änden som nästa rör skjuts in i. Tänk på att smörja gummipackningen med silikonsmörjmedel på tub eller spray innan du monterar ihop delarna. Behöver du kapa av ett rör så gör du det enkelt med en fogsvans. Grada av sågsnittet med en kniv eller rasp för att få bort fransarna, så blir det lättare att montera.
Avloppsstammen från huset kopplas med orange markavloppsrör och leder avloppsvattnet till kopplingspunkten till det kommunala avloppsnätet. Saknas kommunalt avlopp ska istället avloppet hanteras via slamavskiljare och efterföljande reningssteg av godkänd typ, vilket varierar beroende på var man bor. Tänk på att det kan krävas tillstånd för ändringar i markavloppet, så kontakta din kommun som vet vad som gäller för din fastighet.
Husets stuprör ansluts med fördel via en lövsil till markavloppet som kommer upp ur marken. Denna rörbit kan av estetiska skäl antingen målas i önskad kulör med plastfärg eller så väljer man att avsluta med ett grått rör här.
Dräneringsrör är normalt svarta och passar även dessa ihop med markrördelar som sedan ska transportera det bortdränerade vattnet till lämpligt vattenutlopp. Detta kan vara ett kommunalt dagvattennät, som skiljer sig från avloppsnätet, eller så tas det om hand på den egna tomten via exempelvis en stenskista.
Markavloppsrören ska, oavsett användningsområde, ha ett fall på 1 cm/m i hela sin längd för att få ett problemfritt avloppssystem. I många fall är det även förtjänstfullt att installera spolbrunnar på strategiska punkter som gör det lätt att spola rent ifall stopp ändå skulle uppstå.
Befinner sig dina rör djupare än kopplingspunkten behöver du komplettera med en pumpbrunn som är ett vertikalt rör du installerar en dränkbar pump i. Ditt markavlopp leds till pumpbrunnen och sedan ser pumpen automatiskt till att pumpa ut vattnet när nivån stiger. Brunnar kan även användas utan pump för att skapa sig en sandfälla som hindrar att exempelvis en stenkista blir igensatt.
Vid stopp eller att det rinner undan dåligt kan markavloppen behöva spolas. Har du installerat spolbrunnar på lämpliga ställen kan du lätt göra detta själv med trädgårdsslang eller högtryckstvätt med spolslang.
Markavlopp är något som bara ska fungera och ju mindre du behöver tänka på det desto skönare, då slipper du dessutom en massa extrajobb. Var därför noggrann vid installationen så att du får till rätt fall, inga tvära böjar och fina skarvar så undviker du stopp. Tänk också på att förhindra att skräp och annat inte kan komma in i rören, t.ex. med hjälp av lövsilar, och förbered med spolbrunnar på strategiska ställen för att underlätta framtida underhåll.
En rotationslaser underlättar väldigt mycket för att mäta upp de olika höjderna på anslutningspunkterna och gör det lättare att gräva en rörgrav med rätt lutning.
Börja alltid att arbeta nedströms och koppla in utloppet. På så sätt har du alltid en möjlighet att bli av med vatten som kan råka hamna i gropen.
Markera röränden 6 cm in från kanten med ett streck innan du skjuter in röret i en muff, då är det lätt att se så att röret kommit i helt.
Det är ofta smidigare att smörja gummipackningen i muffarna med hjälp av silikonspray istället för silikonsmörjmedel på tub.
Var noga när du kapar rören så att snittet blir 90° för att få en så bra skarv som möjligt.
Undvik att använda 90° böjar om du kan då dessa bromsar flödet. Använd istället dubbla 45° böjar eller en 90° långböj, som har samma radie och underlättar för flödet.
Planerar du att ansluta mer till avloppet i framtiden är det en god idé att sätta ett grenrör och en propp. Då kan du senare gräva upp och ansluta ett nytt rör enkelt.
Vid långa rördragningar eller om du har många böjar är det lämpligt att installera spolbrunnar på strategiska ställen. Dessa gör det lätt att åtgärda eventuella stopp i framtiden om olyckan skulle vara framme.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet markavlopp.
Gör en plan för vilken typ av avlopp du ska ta hand om och vart detta kan kopplas in för att tas om hand, kommunalt ledningsnät eller egen hantering inom fastigheten. Mät in höjderna på samtliga anslutningar så att du vet om du kommer att behöva en pumpbrunn.
Markera ut var du ska gräva med märkfärg, så blir det lättare att få en uppfattning om hur mycket rör och rördelar du behöver.
Börja vid din inkopplingspunkt och gräv en rörgrav tillräckligt lång för det första röret.
Djupet på rörgraven ska motsvara djupet med fall där röret ska ligga. Gräver du för djupt måste du fylla på och packa materialet väl, så att inga sättningar sker med risk för bakfall.
Ta bort större stenar och framförallt vassa stenar som inte får ligga mot röret och kontrollera att du har en jämn botten på rätt djup och med rätt fall. Fallet ska vara minst 1cm/m vilket du kontrollerar med en rotationslaser eller ett långt vattenpass. Har du inget långt vattenpass kan du ta hjälp av en rätskiva eller lång och rak planka på högkant som du lägger vattenpasset på.
Är botten på rörgraven bra så lägger du första röret på plats och ansluter till anslutningspunkten. Tänk på att justera botten på rörgraven under muffarna, då dessa bygger lite extra, så att röret ligger dikt an mot rörgravens botten i hela sin längd.
Kontrollera fallet på röret med ett långt vattenpass så att du har minst 1 cm/m fall.
Är fallet korrekt stabiliserar du fallet genom att fylla tillbaka massor över röret samtidigt som du håller det på plats.
När första röret är fäst fortsätter du på samma sätt genom att ta det bit för bit.
Behöver du kapa ett rör gör du det enklast med en fogsvans och se till att såga i 90° för att få en bra skarv. Kanten på den sågade ytan blir lätt lite fransig, vilket du lätt tar bort med en kniv eller rasp.
Innan du skjuter in nästa rör i en muff så ska muffens gummipackning smörjas med silikonsmörjmedel. Detta finns på tub eller så använder du silikonspray, vilket kan vara mera lättjobbat.
Gör en markering med en spritpenna 6 cm in på röret som ska skjutas i muffen innan montage, då ser du lätt om röret har gått i helt.
Var noga vid böjar att även dessa hamnar med rätt fall, vilket lättast kontrolleras med ett litet torpedovattenpass.
Behöver du skarva ett rör utan muff så använder du en skjutmuff för detta, vilket är ett skarvstycke med muff i båda ändar.
När markavloppet är inkopplat i andra änden återstår att återfylla rörgraven med de massor du tidigare grävt upp. Men innan du återfyller kan du behöva isolera ovanpå rören ifall rören inte ligger tillräckligt djupt. Vilket djup du behöver beror på var i landet du bor, generellt ska rören gå djupare längre norrut och inåt land.
Behöver du isolera så använder du isolerskivor i cellplast som du lägger på innan du återfyller med massorna.
Gå längs med rännan du just återfyllt för att packa jorden ordentligt och lämna gärna en liten rygg som kommer att sjunka ner med tiden.