kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
En av de allra viktigaste ytorna i ett kök är bänkskivan, inte minst för att den används dagligen, den sätter även stor prägel på kökets karaktär. Vill du förnya köket kan det räcka med att byta ut din bänkskiva för att köket ska kännas nytt och fräscht igen. Arbetet klarar du lätt på egen hand med hjälp av den här guiden och några få verktyg.
När det kommer till bänkskivor finns det mycket att välja på och endast fantasin sätter gränser. Vill du ha en praktisk laminatskiva finns flera olika mönster och uttryck att välja på, så du behöver inte tumma på det estetiska för att få ett praktiskt kök. Ett vanligt alternativ är snygga träskivor i framförallt stavlimmad ek, men dessa finns också i till exempel furu. Gemensamt för träskivor är att de kräver regelbunden inoljning, men samtidigt får du en vacker bänkskiva som åldras och slits med stil.
Förutom laminat- och träskivor finns även olika typer av stenmaterial som granit och marmor. Ett alternativ till dessa är att gjuta egna bänkskivor i betong, vilket kan bli riktigt läckert i rätt kök. Tänk på att även bänkskivor i sten kan behöva regelbunden skötsel för att hålla sig snygga och vissa stensorter kan få fläckar av syror som ofta finns i mat.
För den hängivna hemmafixaren slutar det inte där, utan det finns en hel uppsjö av bänkskivor du kan göra själv. Istället för att köpa en stavlimmad träskiva kan du limma en själv och då få långa stavar istället. Ett mer avancerat alternativ är att klyva upp 40 mm breda remsor av plywood som sedan ställs på högkant och limmas ihop. Då får du en unik bänkskiva med plywoodens lager som mönster.
När det kommer till mått för bänkskivor i kök så utgår dessa från standarder som tagits fram för att vara funktionella. Höjden på arbetsytan anges normalt till 90 cm och standarddjupet brukar vara runt 60 cm. Dessutom är det lämpligt att se till att det finns minst 80 cm bänkyta på minst en sida av både spis och vask för avställning. För att göra det praktiskt är det också bra att se till att det finns lite utrymme även på andra sidan spisen och vasken.
Laminatskivor kräver normalt inget underhåll utöver vanlig rengöring. Skarvar kan behöva ny silikon om den verkar ofullständig, vilket förhindrar att spånskivan under sväller.
Träskivor behöver slipas av lätt och oljas in 1-2 gånger per år.
Väljer du en bänkskiva i massivt trä så ta hand om den och olja in den regelbundet. På så sätt kommer din bänkskiva att åldras med behag och bara bli vackrare med åren. Skulle du ändå känna att den börjar få väl mycket skavanker kan du slipa av bänkskivan och ta fram en ny och fräsch yta. Olja sedan in på nytt och du har med små medel skapat en stor förändring av ditt kök.
Vid mycket ojämna väggar kan skivan sågas till exakt genom att först lägga skivan temporärt mot väggen. Därefter använder du en bricka och penna för att markera enligt väggens ojämnheter. Sedan kan du enkelt med en sticksåg såga efter markeringen och få perfekt passform.
Använd rätt typ av sågblad till sticksågen, då får du ett bättre snitt och undviker att kanten på finsidan fläker sig.
Använd maskeringstejp att markera på, framförallt på sidan som kommer att synas. Då gör det ingen om du ritar fel och det är lätt att korrigera.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig att lyckas med projektet att montera bänkskiva.
Börja med att mäta ut hur långa dina bänkskivor ska vara. Mät noga på flera ställen och tänk på att väggarna inte alltid är helt raka eller i vinkel.
Har du två bänkskivor som ska skarvars i vinkel måste åtminstone framkanten vara gerad. Därför behöver du lägga till några centimeter på längden av den ena skivan.
Såga till bänkskivorna enligt de mått som du tidigare tog.
Skivor med rundad kant framtill, så kallad postformad kant, kan inte bara läggas mot varandra i skarven då ett dike bildas som samlar smuts.
Först ska du ta bort avrundningen på den ena skivan för att få till en rak skarv, vilket lättast görs med en handöverfräs.
Börja med att sätta maskeringstejp på den kant som ska fräsas. Detta gör det både lättare att markera samt skyddar skivan mot urflisning.
Märk sedan upp bredden på den anslutande skivan, vilket är längden på det urtag du ska fräsa.
Spänn fast en rätskiva längs kanten du ska fräsa och även frässtopp i änden. Avstånden på dessa beror på vilken fräs du har och vilken notfräs du valt.
Fräs sedan ut urtaget i flera omgångar från vänster till höger och öka fräsdjupet för varje passage.
När du fräst klart urtaget fram till stoppet har du fått en avrundning med samma radie som frässtålet.
Nu ska den mötande skivans hörn rundas av till samma radie som den första skivan fick i änden av urtaget. Detta gör du enkelt med en rasp för att forma kanten och avslutar med sandpapper med korn 80 och 120.
Passa in de båda bänkskivorna mot varandra och kontrollera så att skarven blivit bra, annars justera.
När du är nöjd med skarven är det dags att mäta ut för spis och vask, vilket enklast görs när skivorna ligger på rätt plats. Använd maskeringstejp att markera på, så gör det ingen om du ritar fel.
Hålen för spis och vask sågas med fördel ut med bänkskivorna på plats med hjälp av en sticksåg. Tänk på att använda ett sågblad med tänderna nedåt så får du en finare kant på ovansidan.
Börja med att borra ett 10 mm hål i den del som ska sågas bort och använd sedan sticksågen för att ta upp hålen.
När samtliga hål är gjorda ska du förbereda ihopfogningen och när skivorna ligger ihop som de ska vara monterade sätter du maskeringstejp på båda bänkskivorna och gör tre markeringar för kexen.
Sära på bänkskivorna och fräs ut spår med kexmaskinen enligt de markeringar du gjort.
Vänd sedan på bänkskivorna och gör markeringar på undersidan för bänkskivebeslagen.
Fräs ut urtag enligt dina markeringar för bänkskivebeslagen. Fräs lite i taget tills du nått fullt djup.
Vänd tillbaka bänkskivorna med rätt sida upp och lägg den första på plats.
Montera kexen i hålen på den ena skivan med lite trälim och om det är laminatskiva så stryk en tunn sträng av silikon längs överkanten på skarven.
Använd lite trälim i hålen för kexen även på den andra skivan och lägg den sedan på plats.
Montera bänkskivebeslagen underifrån och spänn ihop dessa växelvis med en fast nyckel.
Nu sitter bänkskivorna ihop som en enhet och denna ska även fästas i underskåpen med träskruv. Längden på skruven varierar beroende på typ av skåpsstomme och välj en som är tillräckligt lång men ändå inte går igenom till ovansidan.