kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Första steget i förrådsnirvana? Det är alla prylar ska ha sina egna platser. Då får du bättre ordning på alla saker du samlat på dig genom åren. Och chansen att hitta dem när du behöver ökar markant. Lösningen? Inred ditt förråd med ett förvaringssystem som du lätt kombinerar ihop efter dina behov och förutsättningar.
Oavsett utrymme och förvaringsbehov så gäller det att tänka i termer av volym snarare än hur mycket golvyta du har till förfogande. Genom att nyttja hela väggen ända upp till tak, och kanske även själva taket, så bjuder även ett litet utrymme på stora möjligheter till goda förvaringsmöjligheter.
Först gäller det – och det kan låta självklart - att inventera vilka saker du vill förvara och hur mycket plats de egentligen tar. Ibland kan föremål fällas ihop eller ställas på högkant och då kan ditt behov på hur förvaringen bör se ut ändras. Till exempel - kläder behöver sällan hela höjden i en garderob. Många plagg som hänger på en galge klarar sig med halva den höjden. Då kan du få plats med två klädstänger på samma bredd och har då direkt dubblerat förvaringskapaciteten.
Saker som du använder ofta ska vara lätta att komma åt. Andra saker som till exempel julpynt behöver du inte ha lika lättåtkomligt. Har du även möjlighet att gruppera dina saker så blir det dessutom lättare att hitta det du behöver.
Förvaringssystem som bygger på ett modulärt system är ofta att föredra då dessa kan byggas ut och förändras med behoven. Kort beskrivet består det av väggskenor och konsoler, samt tillbehör för dessa. Skenorna fäster du i väggen och i dessa kan du sedan sätta konsoler för hyllplan, krokar, klädstänger, däckställ med mera.
Väljer du ett modulärt system med många olika möjligheter till förvaringslösningar för varierande typer av saker kan du lätt ändra upplägget med tiden. Är det även utbyggbart så har du garanterat en toppenlösning för din förvaring som kommer att hålla stilen på dina prylar i många år framöver. På så sätt behöver du inte byta ut din förvaringslösning bara för att behoven ökar och det tjänar både du och miljön på.
Använd maskeringstejp på väggen när du märker ut. Då kan du lätt ändra och justera utan att få en massa streck på väggen.
Monterar du själv? Börja med att fästa hängskenan löst med en skruv på mitten. Då blir det enklare att hålla den på plats och fästa de övriga skruvarna.
Planera alltid för mer förvaring än vad du tror du behöver. I slutändan brukar det inte finnas plats.
Så här skapar du bra förvaringsmöjligheter i ditt förråd – börja mäta upp utrymmet och planera för allt du vill kunna förvara i ditt nya system. När du bestämt hur du vill ha det - plocka fram verktygen och sätta upp hängskenorna som du senare hänger väggskenorna i.
Innan du börjar borra och skruva i väggen - ta reda på vad som befinner sig i väggen så att du inte riskerar skruva i några vattenrör eller elkablar. Ta också reda på var väggreglarna finns sig så du får god infästning för ditt förvaringssystem. Använd en detektor och gör eventuellt markeringar på en bit maskeringstejp, så behöver du inte rita direkt på väggen.
Väggskenorna fästs antingen direkt i väggen eller så hänger du dessa på en hängskena som gör det lätt att hitta en god infästning. Det ger stor flexibilitet när det gäller var du kan placera väggskenorna.
Hängskenan finns i två längder som kan kombineras till rätt längd och kapas lätt med hjälp av en bågfil.
Placera hängskenan i höjden du vill ha. Kontrollera att den är i våg med ett vattenpass. Gör sedan markeringar för infästningshålen på väggen. Har du möjlighet - fäst i väggreglarna.
Välj infästningsmetod efter typ av vägg. I träregelväggar – fäst med vanliga träskruv in i regeln eller montera gipsexpander i gipsskivan. I betongvägg - borra hål med en slagborrmaskin och sätt sedan i pluggar i hålen för skruven.
När hängskenan är på plats - haka i väggskenorna i den horisontella hängskenan där du vill ha dem.
Haka därefter i konsoler för hyllplanen i väggskenorna.
Trådhyllplanen passar sedan i konsolernas spår och kan enkelt hakas i med ett lätt tryck.
Vill du ha en klädstång finns det hållare för den som du lätt hakar i på konsolens undersida. Lägg sedan klädstången på plats.