kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Är det familjemedlemmar där hemma som duschar och hänger blöta handdukar över varandra? Eller önskar du att handduken alltid är varm och skön när du kliver ur duschen? Oavsett vilket så är en handdukstork ett givet tillval för badrummet. Handdukstorken värmer även upp luften i badrummet och om du väljer en handdukstork med en timerfunktion springer inte elkostnaderna i väg.
När du ska välja handdukstork finns det massvis med modeller, i många olika prisklasser, att välja mellan. Först måste du bestämma dig för hur din handdukstork ska värmas, antingen med el, vatten eller en kombination. Valet är ditt men bestäms också av hur ditt värmesystem ser ut idag och vilka möjligheter som finns att tillgå.
En vattenburen handdukstork kopplas in på det befintliga vattensystemet för badrummets radiatorer, vilket är ett större ingrepp då väggen måste tas upp. Detta är det mest energisnåla alternativet men nackdelen är att handdukstorken inte blir varm på sommaren när elementen är avstängda. För att lösa detta kan du i stället införskaffa en tork som använder en kombination av el och vatten.
Ett alternativ till att koppla in sig på det vattenburna systemet är en eldriven handdukstork som är fylld med vatten eller glykol och som värms upp av en elpatron. Nackdelen med en eldriven handdukstork är att elkostnaderna ökar ju längre den är i gång. Som tur är finns det många produkter på marknaden som har smarta timers och som även kan kopplas till telefon via en app, för att hålla elförbrukningen nere. En fabrikspåfylld handdukstork med stickpropp är ett bra alternativ för den som vill göra jobbet själv.
Innan du springer till bilen för att åka och handla allt, är det bra att veta var torken kan monteras i badrummet. Ett badrum delas upp i så kallade våtzoner för att beskriva vilka delar som blir mest utsatta för vatten. Duschplatsens väggyta plus en meter utanför räknas tillsammans med hela golvet i badrummet till våtzon 1. Den ytan blir allra mest utsatt för vatten vilket ställer höga krav på väggens tätskikt. Resterande delar av badrummet tillhör våtzon 2 och det är inom detta område handdukstorken bör monteras.
Välj en kvalitetsprodukt från en erkänd tillverkare som du kan känna dig trygg med att den håller vad den lovar över lång tid framöver. Tänker du dessutom på att välja en klassisk modell i en tidlös design så minskar risken att du tycker att den ser daterad ut i förtid. Hållbarhet är inte bara teknisk kvalitet, det kan lika gärna handla om de estetiska värdena. Kan du därmed med genomtänkta val undvika ett byte så gör du både plånboken och miljön en tjänst.
Stickproppen kan bytas ut till fast installation med dolt montage, men detta måste utföras av en elektriker.
Var extra försiktigt när du borrar i kakel, se till att du inte borrar i en kakelfog samt se till att borren hinner få fäste innan du trycker på, så att den inte glider iväg. Använd gärna några lager maskeringstejp på ytan där du ska borra, så glider borret inte i väg lika lätt.
Detaljer i monteringsförloppet kan skilja sig åt lite mellan olika handdukstorkar, följ därför alltid medföljande anvisning till just din handdukstork under montaget.
När du borrar i ett badrum perforerar du även ångspärren. Det är därför väldigt viktigt att du är noga när du tätar hålet.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet montera handdukstork.
Välj ut en fri yta i badrummet inom våtzon 2, som passar för montaget, och kontrollera att väggen inte innehåller någon installation som är olämplig att borra i, t.ex. elkablar eller vattenrör. Dessa hittar du lätt med hjälp av en detektor.
Montera ihop handdukstorken med väggfästena och håll den mot väggen för att avgöra bästa placering. Tänk på att handdukstorken bör monteras minst 600 mm över golvet.
Ta hjälp av en vän eller familjemedlem för att väga in handdukstorken med ett vattenpass och markera för hålen i väggfästena. Använder du maskeringstejp på väggen så är det lätt att markera och blir det fel är det lätt att göra en ny markering utan att förstöra väggen.
Består väggarnas ytskikt av kakel så behöver du använda kakelborr för att ta dig igenom kakelplattan. Använd en borrmaskin utan slag och borra långsamt igenom plattan, så att borret inte överhettas. Vilken dimension du ska ha på kakelborret beror på om du behöver plugga eller ej, något som styrs av hur den bakomliggande väggen är byggd.
Nästa steg beror på vad den bakomliggande väggen består av. Är det en uppreglad vägg och badrummet inte är så gammalt bör det finnas en plywoodskiva bakom våtrumsgipset, som du kan skruva direkt i. Sitter det däremot bara gips bakom måste du borra upp och använda plugg, vilket även gäller om väggarna är av betong.
I moderna våtrumsväggar på regelstomme fyller du bara hålet i kakelplattan med silikon och skruvar sedan upp fästena till handdukstorken. Har du däremot varit tvungen att borra upp ett hål för plugg, dammsuger du först rent i hålet. Därefter fyller du upp med silikon och trycker i pluggen, som även denna fylls med silikon. Sedan är det bara att skruva upp fästena.
Tryck på handdukstorken med väggfästena på insatserna som sitter i väggen och koppla in sladden i eluttaget.