kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Innerdörrar finns i en mängd olika utföranden och kan ge ett rum en helt ny känsla. Idag finns inga begränsningar för hur en innerdörr kan se ut då det finns allt från enkla, släta och formpressade dörrar till massiva dörrar med glaspartier att köpa. Att montera en innerdörr kan låta enkelt, men det finns några saker som är bra att tänka på innan du väljer dörr och när det är dags att montera.
Innerdörrar finns i flera olika mått, former, och färger. De enklaste och billigaste dörrarna är tillverkade av en formpressad MDF-ram där mittendelarna av dörren är förstyvad med korrugerad wellpapp. Det är också vanligt med dörrar som bara är formpressad MDF, en så kallad semimassiv dörr. Det dyraste segmentet är massiva innerdörrar vilket ger en gedigen känsla på grund av dess tyngd. Till utseendet kan det vara väldigt svårt att särskilja de olika typerna, men egenskaperna skiljer dem åt.
En massiv dörr är tung, vilket ger bättre ljudisolerande egenskaper samtidigt som det går att slipa och måla om dörren. En semimassiv dörr ger nästan samma tyngdkänsla som en massiv men har en ytbehandling som inte är lika lämplig att slipa och måla om. Ytbehandlingen är också känsligare och blir lätt kantstött. Vilken typ som används får smaken avgöra, men det kan vara viktigt att känna till egenskaperna. Ska du till exempel montera en dörr till sovrummet kan en dörr som är mer ljudisolerad vara att föredra.
Med dagens innerdörrskarmar och dörrblad bestämmer du vid montaget om den ska vara högerhängd eller vänsterhängd. För att veta vilken hängning en dörr har så ställer man sig på den sida av dörren där gångjärnen syns när dörren är stängd, sitter de på vänster sida är den vänsterhängd och sitter de på höger sida är den högerhängd. I själva dörrbladet kan låskistans tryckesfall roteras för att ändra läge om dörren ska vara vänster respektive högerhängd. Även gångjärnen i dörrbladet kan monteras åt båda håll. Om dörren ska monteras till ett badrum måste en ventilerad badrumströskel läggas till/bytas ut mot den vanliga tröskeln vid beställning.
Innerdörrskarmar anges i decimeter, exempelvis 9 x 21, där 9 är bredden och 21 är höjden. Dessa mått kallas modulmått och anger storleken på väggöppningen där karmen ska monteras vilket i detta fall blir 90 cm brett och 210 centimeter högt. Karmens verkliga storlek är cirka 20 mm mindre än modulmåttet för att ge plats åt drevisolering samt jämna ut rörelser mellan karm och vägg.
De regler som finns kring innerdörrar är viktiga att känna till. Vid nybyggnation måste innerdörrar minst ha ett öppningsmått på 76 cm, vilket betyder att en innerdörr med minst modulbredd 90 cm (exempelvis 9 x 21) måste väljas. Det finns även krav på att trösklar inte får vara för höga. Kolla alltid med kommunens byggnadsnämnd vilka aktuella regler som gäller vid nybyggnation.
Vid val av trycke (handtag) till en innerdörr är det viktigt att den är avsedd för innerdörrar då ett ytterdörrstrycke har andra dimensioner.
Torka bort smuts med en fuktad trasa, eventuellt tillsammans med några droppar diskmedel. Med tiden kan utsatta ytor och hörn tappa färg, vilket kan målas med en bättringsfärg.
Genom att välja en stilren och klassisk typ av innerdörr med tillhörande trycke så skapar du goda förutsättningar för att inte tröttna på dess utseende i första taget. Skulle du ändå känna för att förnya så behöver du inte byta innerdörrarna utan det kanske räcker med att måla om dem. Har du släta dörrblad kan du även piffa till dem med lite lister, antingen för att skapa spegeldörrar eller varför inte lodräta lister för ett lite stramare och modernt utseende. Ytterligare alternativ är att fälla in glas i något parti av dörrbladet för ökat ljusgenomsläpp, men välj gärna frostat glas till WC och badrum.
Ett centreringsdon gör det enkelt att få karmskruven rak, vilket är viktigt för att inte skada karmen.
Var gärna två personer när dörrbladet ska lyftas på plats.
Om expanderande drevremsa används kan den förvaras några timmar i ett kylskåp innan montering, så expanderar den långsammare.
Olika dörr- och tryckestillverkare kan ha olika monteringssätt. Denna guide kan ändå användas med reservation för andra gångjärnstyper och trycken.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet montera innerdörr.
Måla karm och dörrblad om de är obehandlade. Använd kvistlack, grundfärg och avsluta med två lager täckfärg.
Kontrollera väggöppningens mått och säkerställ att det är mellan 20–40 millimeter större än karmens mått.
Placera ut karmsidorna och överstycket på ett plant underlag. Notera gångjärnens placering så att dörren öppnas åt rätt håll och sida när monteringen är klar.
Kontrollera att karmhörnen lirar och borra sedan två hål i varje ände av överstycket. Skruva därefter i skruvarna.
Använder du karmhylsor ska de monteras i karmskruvshålen från karmens utsida med hjälp av en karmnyckel. Skruva karmhylsorna tills de bottnar i karmen.
Lyft upp karmen från underlaget och placera i väggöppningen. Fixera karmen upptill med spik eller kil på fram- och baksida för att hålla den på plats. Lägg sedan dit tröskelplattan.
Väg in karmen i alla riktningar. Använd kilar på in och utsida av karmens hörn för att fixera den i rätt position. Slå inte i kilarna för hårt så att karmen börjar bukta inåt. Kontrollera att karmen är centrerad och rak i väggöppningen och kryssmät sedan diagonalt mellan karmens hörn. Om samma mått avläses vid båda mätningarna är karmens fyra hörn 90 grader.
Om karmhylsor används fixerar du karmen genom att skruva karmhylsorna tills de bottnar mot väggöppningen. Alternativt kan du använda karmskruv och karmnyckel. Fäst då karmen i de övre och nedre karmskruvshålen. Karmnyckeln är ofta vändbar, använd det håll av karmnyckeln som roterar hela karmskruven. Skruva karmskruvarna cirka 2 centimeter djupt i karmhålen.
Ta bort alla kilar och väg av karmen igen. Om justering behövs, vänd på karmnyckeln för att ändra karmens läge och justera tills det är rakt. För att inte skada karmen måste karmskruven släppas efter i motsatt riktning till den som justeras.
Skruva i resterande karmskruvar och justera dessa på samma sätt. Använd ett vattenpass och placera längs karmens sidostycken för att upptäcka eventuell buktning.
Karmhylsor justeras med en karmnyckel tills karmen är rak och fixeras slutligen med lämplig skruv beroende på material i väggen, exempelvis karmhylseskruv.
Kontrollmät att karmens öppning är lika längs hela bredden och höjden. Kryssmät sedan diagonalt mellan karmens hörn. Om samma mått avläses vid båda mätningarna är karmens fyra hörn 90 grader.
Skruva upp de två skruvarna i gångjärnet som sitter i dörrbladet två till tre varv. Om inga skruvar finns är gångjärnen av snäpptyp och detta steg kan hoppas över.
Fäll ut gångjärnen i karmen och skjut in dörrbladet vågrätt mot gångjärnen. Skruva i skruvarna i gångjärnen för att fästa dörrbladet permanent.
Vänd eventuellt på tryckesfallet genom att dra ut den mot dig och rotera. Stäng dörren och se till att den lätt kan öppnas och stängas. Kontrollera att springan mellan karm och dörrblad ser jämn ut och finjustera karmskruvarna om det behövs.
Sätt i plastlock i alla karmskruvshål.
Använd drevisolering eller expanderande drevremsa och dreva runt hela karmen om en bättre ljudisolering önskas. Använd en vinkelhake eller tumstock för att trycka in drevningen i springan.
Sätt i tryckespinnen i det övre hålet och vredpinnen i det nedre hålet (om vred ska monteras) av låshuset så att de sticker ut ungefär lika mycket på båda sidor.
Skjut på dörrtryckena och placera hylsmuttrarna i ena dörrtrycket. Sätt på en bit tejp över hylsmuttrarna eller håll dem på plats med två fingrar.
För in skruvarna i det motsatta dörrtrycket och skruva fast.
Upprepa proceduren för vredet eller brickan i det nedre hålet av låshuset. Om vredet är till ett badrum finns ofta en märkskylt som visar om det är upptaget, se till att vredpinnen hamnar i rätt position så att rätt färg visas när dörren är låst respektive olåst.
Justera slutblecket genom att bända flärparna som sitter inne i slutblecket. Justera lite i taget tills dörren inte längre glappar när den är stängd.