kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Att montera ett lås med alla dess tillbehör är enkelt, men att veta vad som behöver köpas är klurigare. För ett komplett montage krävs låshus, cylinderring, låscylinder, tryckespinne, medbringare, slutbleck, trycke, vred och olika typer av skruvar. I denna guide reder vi ut vilka delar som behövs och hur de monteras på rätt sätt, så att du kan sova gott om nätterna.
Om du har köpt en ny ytterdörr är redan låshus och slutbleck (15) monterat i dörrbladet och karmen. Om du ska byta ut ett befintligt låshus är det enkelt att hitta ett nytt då de flesta låshus har 50 mm dorndjup (3) med en symmetrisk stolpe (2). Dorndjupet är måttet från stolpen till centrum på vredhålen och att stolpen är symmetrisk innebär att tryckesfallet (4) och låsregeln (1) sitter symmetriskt på stolpen. Om du känner dig osäker är det enklast att plocka ur ditt gamla låshus och jämföra det direkt med det nya, då ser du direkt om dorndjupet och stolpen är av samma typ. I dagens låshus går det även att vända på tryckesfallet vilket gör att du inte behöver tänka på om din dörr är vänster- eller högerhängd.
Cylinderringar (6) finns i olika djup och måste anpassas efter dörrens tjocklek och låscylinderns (5) djup. För en 7-stiftscylinder kan du ta reda på cylinderringens djup genom att ta 31 mm (låscylinderns djup) minus måttet från låshuset ut till dörrbladet. 7-stiftscylindern är den absolut vanligaste varianten och kan enkelt identifieras genom att nyckeln har sju dalar.
Det finns flera namn på skruvarna till de olika låsdelarna såsom cylinderskruv (9) och tryckesskruv (11) trots att det är samma gänga (M5). Till låscylindern används två cylinderskruvar som är 28 mm och till cylinderringen används en längre variant. Till tryckena (14) behövs oftast hylsmuttrar (10) vilket ingår om du väljer att köpa tryckesskruvar. Gemensamt för både cylinderskruvarna och tryckesskruvarna är att de kan behöva klippas eller kapas med en bågfil för att längden ska passa din dörrtjocklek. Låsdelar säljs både i satser (exempelvis ett vred (8) inklusive medbringare (7), cylinderring (6) och långa cylinderskruvar (9)) eller som enskilda produkter.
Elektroniska dörrlås som kan användas med kod, tagg eller mobiltelefon blir allt vanligare. De är lite dyrare i inköp men ger samtidigt total kontroll då inga nycklar kan vara på vift och taggar som kommit bort kan lätt spärras. Dessutom finns möjligheten att koppla ihop låset med ditt larm och ditt smarta hem, vilket gör att du kan fjärrmanövrera låset. Monteringen sker på liknande sätt som för ett vanligt låssystem där den största skillnaden är att bottenplattor monteras på dörrbladet för att kunna fästa den inre och yttre elektroniska låsmodulen.
Vid val av trycke till en ytterdörr är det viktigt att den är avsedd för ytterdörrar då ett innerdörrstrycke inte är klarar vårt tuffa utomhusklimat. Tänk på att det förekommer många olika varianter på låssystem där andra monteringssätt och skruvlängder förekommer. Vi har valt att visa hur monteringen sker för det vanligaste låssystemet i Sverige.
Med tiden kan skruvarna till handtaget behöva skruvas åt. En gång per år är det bra att applicera låsspray i cylinderlåset för att motverka att det kärvar. Använd alltid avsedd låsspray då universalsprayer och oljor kan skada din låscylinder.
Dörrlås består av många rörliga mekaniska delar och dessa behöver med tiden smörjas för att fungera optimalt. Använd då smörjmedel som är avsett att användas till lås, då andra smörjoljor kan bidra till att ansamla smuts och försämra funktionen. Kontrollera även låsblecket om dörren inte sluter helt tätt och gummilisterna är hela, det kan nämligen räcka med en mindre justering för att få dörren tät och förhindra drag.
Ett brytskydd är mycket enkelt att montera på dörrbladet och ökar skyddet för din dörr.
Dra inte åt skruvarna för hårt. Trycket, vredet eller låscylindern ska inte kännas tröga när de används.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet montera lås på ytterdörr.
Om du behöver rotera tryckesfallet (4) så börjar du med att demontera låshusets sidostycke Den vinklade sidan av tryckesfallet ska vara riktad mot slutblecket (15) i karmen när låshuset sedan sitter på plats. Återmontera sedan sidostycket på låshuset.
Skjut in låshuset i dörrens urtag och fäst det med två 5,0 x 30 mm skruvar eller de skruvar som medföljer.
Montera cylinderskruvarna i medbringaren (7) och trä i låsvredpinnen. Montera delarna från dörrens insida i låshusets övre hål.
Montera låscylindern (5) från utsidan genom att hålla det på plats med händerna samtidigt som de två cylinderskruvarna som tidigare monterades i medbringaren skruvas in i låscylinderns baksida.
Trä på cylinderringen (6) och vredet (8) på låsvredpinnen och skruva delarna på plats med två längre cylinderskruvar (9). Om skruvarna är för långa kan de knipsas med en tång om skruvarna är avsedda för det, annars kapas de av med en bågfil. Ta bort ojämnheterna vid snittet med en fil så att skruvarna kan skruvas utan motstånd.
Montera tryckespinnen (12) till handtagen så att den är ungefär centrerad i låshuset.
Montera båda tryckena (14) på tryckespinnen. Ena trycket kan ha skruvgängor i rosetten (13) och ska då monteras på utsidan. Om båda rosetterna har hål ska hylsmuttrar (10) användas som förhindrar att handtaget kan skruvas av från utsidan.
Montera slutblecket (15) i karmen med två 5,0 x 30 mm skruvar. Stäng dörren och kontrollera att den sluter tätt mot gummilisterna i karmen. Justera eventuellt läppen för tryckesfallet i slutblecket för att ändra listtrycket.