kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Funderar du på att ersätta din ytterdörr med en parytterdörr? Eller vill du riva ner en bärande innervägg för att skapa en luftigare planlösning? Då behöver du nog bära av konstruktionen med en limträbalk. Syftet med en balk är att omfördela laster till ett annat ställe så att ytan under balken blir icke-bärande och därmed fri att användas utan begränsningar.
I mindre byggnader används oftast konstruktionsvirke eller limträ för att växla av en del av konstruktionen. Det gör det möjligt att montera exempelvis en större altandörr. Vanligt konstruktionsvirke är på många sätt ett fantastiskt material men är mindre lämpligt för avväxlingar. Konstruktionsvirke som avväxling används i hus enbart för att förflytta en last några decimeter för att kunna montera exempelvis en dörr eller ett fönster. Det förekommer att stålbalkar används i samma syfte men används då främst vid långa spännvidder där det är platsbrist. Det finns många ställen i en konstruktion där en avväxling kan behövas men gemensamt för de alla är att förflytta laster till en annan del i konstruktionen för att göra utrymmet under balken tillgängligt.
Vanligtvis så är den bärande delen i en bärande ytter- eller innervägg enbart varannan stående regel, dvs. varje 120 cm om väggen är reglad med ett C/C-avstånd på 60 cm. Av denna anledning är det vanligt att öppningar, dörrar eller fönster har ett mått som understiger 120 cm för att hamna mellan två bärande reglar. Om du vill montera något som är bredare än 120 cm, eller av annan anledning måste passera under en bärande del, är en limträbalk ett utmärkt alternativ. Innan en bärande vägg tas bort och ersätts med en limträbalk behöver regelverket stöttas upp. Det görs med en stämp. En stämp är en justerbar stolpe som klarar större laster och bör placeras vid varje bärande punkt intill regelverket som ska tas bort så att bärigheten behålls under arbetet. Stämpar finns att hyra för en mindre kostnad.
Det är viktigt att limträbalken är rätt dimensionerad. Dimensionen på limträbalken beror på hur tung lasten är som ska bäras av samt längden. Tyngden beror exempelvis på om du har ett plåt- eller tegeltak. Känner du dig osäker bör du kontakta en sakkunnig person som kan beräkna vilken dimension på limträbalk du behöver. Förändring av en bärande vägg kräver också ofta en anmälan till kommunens byggnadsnämnd.
Till skillnad mot stålbalkar så är tillverkningsprocessen av limträbalkar en resurssnål process och råvaran är ofta inhemskt granvirke från hållbart brukade skogar. Tillverkningen baseras till stora delar på bioenergi och andelen lim i en balk är mindre än en viktprocent. När balken nått slutet av sitt liv kan materialet återvinnas så dess totala miljöpåverkan är tämligen låg. Limträbalkar har även goda egenskaper vid brand och kräver oftast heller inte någon form av brandskyddsisolering.
Täck öppningar till angränsande rum med maskeringsfolie för att begränsa damm vid rivning.
Undvik skador när du river – använd skyddsglasögon och ett par bra handskar.
Bär hörselskydd om du använder maskiner.
Använd en detektor för att hitta eventuella el- eller rörinstallationer i väggen innan du börjar riva.
För att dimensionera limträbalkar och avgöra om lösningen är lämplig för husets konstruktion generellt - fråga en sakkunnig person.
Förändring av bärande väggar kräver i de flesta fall en anmälan till kommunens byggnadsnämnd samt att arbetet följs upp av en kontrollansvarig.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet montera limträbalk.
Ta bort eventuell sockel, dörrfoder och taklist om du vill återanvända eller spara materialet. Se också till att el och andra installationer är förberedda att tas bort i samband med rivningen.
Innan något ingrepp i den bärande väggen kan göras måste regelverket temporärt stöttas med stämpar. Spänn upp stämparna vid båda sidor om den bärande väggen utan att det står i vägen för kommande arbete. Använd regelvirke mot tak och golv för att jämna ut lasterna och för att slippa fula märken när stämparna tas bort. Skruva även fast stämparna i reglarna så de inte glider i väg.
Använd en tigersåg med multiblad så att du kan såga genom både trä och metall. Enklast är om du kan riva bort skivmaterialet först för att sedan ta bort regelverket. En kofot är ett bra komplement till tigersågen för att tvinga loss skivmaterialet från reglarna.
När väggen är borttagen är det dags att lyfta limträbalken på plats. Se till att ytan som limträbalken kommer ligga an mot är jämn. Var flera personer som hjälps åt att lyfta upp balken och använd sedan stämpar vid ändarna för att fixera balken.
Förbered nu montaget av limträpelarna som kommer ta upp lasterna från limträbalken vid dess ändar. Mät och kapa pelarna och se till att underlaget är bärande som pelarna ska stå på.
Montera pelarna och fixera balken med en hålplatta på vardera sida om pelaren. Använd 4,8 x 40 mm ankarskruv för att fästa hålplattorna.
Komplettera med vinkelbeslag eller genomgående skruvar i pelarna så att de förankras i intilliggande regelverk.
Limträ kan behandlas på samma sätt som andra trämaterial genom att lasera, täckmåla eller lacka ytan. Du kan också välja att klä in konstruktionen i gips om du vill dölja pelare och balk.