kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Ett vattenutkast på lämpligt ställe anses av många som en självklarhet, och en sak som är svår att klara sig utan. Trots det saknar många äldre hus och fritidshus denna bekvämlighet. Lyckligtvis är det ett mindre jobb att installera en vattenutkastare, och om du gör det själv behöver det inte kosta särskilt mycket.
Har du ingen vattenutkastare får du antingen lov att bära ut vatten i hinkar, eller dra en slang från källare, eller annan plats där blandare finns. Detta är förstås inte helt optimalt och det underlättar betydligt att enkelt ha tillgång till vatten i trädgården. Oavsett om det är för vattning, spola av leriga stövlar eller fylla på poolen så utgår allt ifrån att skaffa en vattenutkastare. Därefter finns det en uppsjö av tillbehör som ytterligare förenklar vardagen i ett hus.
Första steget mot att installera en vattenutkastare är att hitta en lämplig placering på huset. Välj en plats som är nära där du behöver vattnet, men tänk också på att välja en plats där slangvindan kan stå. Dessutom är det bra att fundera kring hur utspolat vatten ska tas om hand vid vattenutkastaren, så att inte huset utsätts för fukten.
Nästa steg är även att se över var i huset du har tillgång till vatten redan, detta underlättar betydligt så att du inte behöver dra nya vattenrör tvärs igenom hela huset. Vanligen kan inkopplingen göras under vasken i vaskskåpet i till exempel köket eller tvättstugan. Vid inkopplingspunkten är det dessutom lämpligt att montera en extra ventil, då kan vattnet stängas av inifrån vid behov.
Vanligast är att man monterar en vattenutkastare för kallvatten, men det finns även varianter som klarar både kallt och varmt vatten. Båda typerna är konstruerade så att ventilen sitter på insidan, vilket gör att dessa inte fryser sönder så länge det är varmt i huset. Därför är det viktigt att de monteras med lutning utåt, som gör att de tömmer sig på vatten så fort ventilen stängs.
En frostsäker vattenutkastare kräver inget särskilt underhåll, men det kan vara en god idé att då och då kontrollera så att anslutningarna är täta.
Som med all vatteninstallation är det i skarvarna läckor normalt uppstår och därför är det en god idé att anslutningen på insidan görs så att den lätt kan inspekteras. På så sätt kan en läcka snabbt upptäckas och åtgärdas utan alltför stora konsekvenser. Monteras vattenutkastaren korrekt kommer den att dränera sig själv på vatten och eliminera risken för sönderfrysning, vilket borgar för en lång livslängd. Glöm inte att fästa en rejäl nyckelbricka i krannyckeln, det är oftast denna som brukar få ersättas.
Använd hålet i nyckeln till att antingen fästa en större nyckelring eller helt enkelt knyta fast den vid vattenutkastaren. Ett alternativ är att köpa fler nycklar ifall den kommer bort.
Fäst gärna upp en slangvinda vid vattenutkastaren så ökar du nyttan ännu mer.
Tänk på att ordna med vattenavrinning på utsidan under vattenutkastaren så att du undviker att öka fuktbelastningen på husets grund.
Stänkskydd på fasaden kan vara en god investering, framförallt om du har träpanel.
Montera gärna en kulventil på insidan för att kunna stänga av vattnet inifrån, till exempel vid längre resor eller liknande.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet montera vattenutkast.
Börja med att bestämma en lämplig placering på fasaden, där du på ytterväggens insida dessutom lätt kan koppla på vattnet. Standarden idag är att sätta vattenutkastaren på ca 60 cm höjd, men du kan egentligen sätta den på vilken höjd du anser praktisk. Markera den föreslagna positionen med ett kryss på en bit maskeringstejp, så blir det lätt att ändra.
Mät in positionen på utsidan så att du kan mäta fram var du hamnar på insidan i huset och gör eventuellt korrigeringar för att hamna på en bra plats. Använd gärna en detektor för att säkerställa att du inte har några elledningar eller väggreglar där du tänker borra.
Har du koll på både utsidan och insidan samt är säker på att väggen inte innehåller något ömtåligt just här, är det bara att börja borra. Använd ett 6 mm sökarborr som är tillräckligt för att nå igenom väggtjockleken på ditt hus. Borra sedan från utsidan med en vinkel på ca 5° uppåt, så att röret du sen ska montera får ett fall utåt.
Med hål på både in- och utsida på rätt plats så borrar du från båda sidor med en hålsåg som är några millimeter större än diametern på röret till den aktuella vattenutkastaren. För kallvattenutkast är röret vanligen 18 mm, vilket gör att hålsågen bör vara minst 20 mm.
Trä i röret i hålet från utsidan och skruva fast vattenutkastaren med de två medföljande skruvarna.
Från insidan mäter du ut minsta avstånd från väggen, ofta 30-35 mm, vilket framgår av installationsanvisningarna till din vattenutkastare. Gör en markering och kapa av kopparröret med en bågfil och grada av röränden med en fil.
Använd sedan rörbiten du precis kapade av som mall och kapa av lika mycket på spindelförlängaren, dvs. stången som ansluter vredet på utsidan till ventilen på insidan. Använd bågfilen även här och grada av änden med en fil.
Stoppa in den kapade spindeln i röret med käglan mot dig.
Innan du går vidare med montaget av vattenutkastaren är det en god idé att ordna med anslutningen till ditt vattenrör. Börja därför med att stänga av vattnet till det rör du ska ansluta på och öppna gärna en kran för att göra systemet trycklöst.
Kapa av vattenröret med hjälp av en röravskärare eller bågfil på lämpligt ställe, och använd sedan en T-koppling för att avgöra hur mycket du ska ta av från det ena röret. Kapa sedan av igen med röravskäraren. Tänk på att rören ska sticka in en bit i klämringskopplingarna. Använder du bågfil så glöm inte att grada av snitten med en fil eller kniv.
Innan du monterar T-kopplingen trär du först på muttrarna på rören och sedan klämringarna. Tryck sedan i stödhylsorna och sätt T-kopplingen på plats så att båda rören bottnar i respektive sida. För sedan fram klämringarna och spänn åt muttrarna för hand så långt det går.
Håll fast T-kopplingen med en tång och spänn muttrarna 1-1½ varv med en skiftnyckel, eller ännu hellre en fast nyckel.
Mät hur långt rör du behöver från T-kopplingen till anslutningen på vattenutkastaren och kapa av med röravskäraren.
Montera röret med klämringskopplingarna i T-kopplingen på samma sätt som de övriga två rören.
Trä på väggbrickan på röret till vattenutkastaren och montera sedan vinkeln på röret till vattenutkastaren samt det anslutande vattenröret. Försäkra dig om att röret går ända i botten på vinkeln innan du drar åt muttrarna för hand så långt det går.
Spänn sedan med skiftnyckel eller fast nyckel 1-1½ varv. Håll emot på vinkeln med ytterligare en skiftnyckel och var försiktig, spänn hellre för lite än för mycket. Skulle det läcka när du sen släpper på vattnet drar du bara åt lite mer.
Med alla delar monterade och åtdragna är det dags att släppa på vattnet. Kontrollera så att alla kopplingar är täta. Skulle det droppa någonstans så dra åt muttrarna lite till.
Är allt tätt så förflyttar du dig till utsidan och provkör din nya vattenutkastare innan du börjar montera slangvindan till trädgårdsslangen.