Murblock 90

90x190x590, 8 kg.
ART.NR: 04509
Recensioner
Miljövänligt murblock tillverkat av lättklinkerkulor. Kulorna tillverkas av kalkfattig lera som formas och därefter bränns 
st
stock
Saldo i butik Välj butik
Välj butik för att se lagerstatus
delivery-truck
Köp online
Ange postnummer för leverans och lagerinformation.
close
Sök efter postnummer

Murblock 90

Miljövänligt murblock tillverkat av lättklinkerkulor. Kulorna tillverkas av kalkfattig lera som formas och därefter bränns i roterande ugnar. Sedan binds kulorna ihop tillsammans med cement, sand och vatten till block. Lättklinkerblock ger sunda inomhusmiljöer och hållbara konstruktioner över och under mark.

Användningsområde

Lättklinkerblock används vanligtvis tillsammans med Mur- och putsbruk B för att bygga olika konstruktioner, exempelvis inner- och ytterväggar över eller under mark, murar, garage, lantbruksbyggnader, grillar med mera. Blocken muras samman med B bruk och putsas sedan med C eller B bruk beroende på hållfasthetskrav.

Fördelar

•Ej allergiframkallande samt är okänsliga för fukt och mögel.
•Ljudisolerande. En putsad vägg av lättklinkerblock ger en god ljudisolering vilket uppskattas i bostadshus.
•Brandsäkert. Blocken är obrännbara och bidrar till ett bra brandskydd.
•Isolerande. På grund av små luftceller inuti blocken har dessa relativt god isoleringsförmåga i förhållande till betonghålsten, tegelmurar och helgjutna murar. Blocken är värmetröga, det vill säga de lagrar värme som de sedan ger ifrån sig under lång tid.
•Många möjligheter. Murblocken lämpar sig väl för borrning och spikning, vanlig spik används med mycket gott fästresultat. Blocken kan även lätt formas på olika sätt.

Att kapa blocken

Lättklinkerblock kapas enklast med en tigersåg försedd med specialblad. Man kan även använda sig av yxa genom att knacka på önskat avstånd runtom blocket tills det delar på sig.
Ladda ner dokument

Inspireras av våra gör-det-själv guider

  • Murblock av lättklinker måste putsas efter att muren eller väggen är klar. Blocken i sig är porösa där både fukt och vind snabbt letar sig igenom. Putsen både tätar den uppmurade lättklinkerväggen samt används för att skapa en jämn och slät yta. Denna yta kan dessutom ges olika struktur med exempelvis murarborste eller rivbräda, helt beroende på dina önskemål.
  • - Lycka till!
  • För att få en stark konstruktion ska väggen armeras i första och sista skiftet och däremellan i var tredje skift. Extra armering ska även läggas över och under öppningar om dessa skift inte sammanfaller med de armerade skiften. Blocken muras i så kallat halvstensförband, vilket betyder att skarven mellan blocken förskjuts ett halvt block för varje skift.
  • Att använda stenlim gör arbetet enkelt då murbruk inte behöver blandas, men det underlättar också läggningen då murstenarna inte behöver vägas av på samma sätt som när de läggs i murbruk. När du använder stenlim kommer stenarna i direkt kontakt med varandra och ingen avvägning i bruket behöver göras så länge underlaget är plant. Detta betyder också att justeringar är svårare att göra med stenlim än med murbruk som alltid går att applicera mer av. Var extra noga så att underlaget blir plant när du använder stenlim så kommer stenläggningen gå snabbt och enkelt.
  • Ett av de största sommarnöjena i Sverige är nog grillningen och då behövs en rejäl grill. En egenhändigt murad grill passar perfekt som ett mindre sommarprojekt och blir garanterat ett samtalsämne på nästa grillfest. Genom att mura den själv kan du skapa precis den grill du själv villhöver, bara fantasin och möjligen fysikens lagar sätter gränserna för hur bra det kan bli.
  • Alla pizzaälskare har väl någon gång drömt om att få till den perfekta pizzan hemma. Med en egen vedeldad pizzaugn vid uteplatsen har du möjlighet att göra just det. Hemligheten är att kunna få upp ugnen i riktigt hög temperatur, gärna 500°C och att pizzan får en lätt rökton. Dessutom är det en klar stämningshöjare med en sprakande vedugn de där ljumma sommarkvällarna på terrassen.