kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Med våren i antågande så växer lusten att odla, oavsett om det handlar om blommor eller egna grönsaker till sommarens middagar. Det behöver varken vara svårt eller krångligt att lyckas med sina odlingar, men det finns en del att tänka på innan du drar igång. Du måste varken ha trädgård eller växthus för att komma igång, men risken finns att det ger mersmak och att intresset växer.
Här uppe i Norden har vi inte alltid tillräckligt med ljus och värme för de växter vi vill odla. Ett bra sätt att komma runt detta är att förodla. På så sätt tjuvstartar du säsongen redan innan tjälen har hunnit släppa och även sorter med längre utvecklingstid hinner med att gå upp i blom och bära frukt. Mer information gällande förodling hittar du i vår separata guide om just detta, medan vi i denna guide tittar närmare på direktsådd.
Första frågan du ska ställa dig är vad du vill odla för sorter. Kanske är det blommor som lockar mest eller vill du hellre driva upp den perfekta chilin för sommarens salsa? Oavsett vilket gäller det att sätta sig in i den aktuella växtens behov och är du nybörjare inom odling är det bättre att välja ett fåtal sorter att börja med. Mycket information finns dessutom på fröpåsarna du köper, där det framgår när de bör sås och vilket klimat de trivs bäst i.
När du väl vet vad du vill odla uppkommer frågan var du kan odla dessa växter. Kanske är det i fönsterkarmen, på balkongen, ute i krukor eller i en rabatt som du vill ha dina växter. Ett smart alternativ är att bygga en växthylla som gör att du kan få plats med mycket växter på en liten yta. Kolla gärna igenom våra olika guider med enkla byggprojekt för den perfekta odlingen.
Ett alternativ till vanlig odling, som dessutom är både platsbesparande och mer effektiv, är den så kallade hydroponiska odlingsmetoden. Denna går helt enkelt ut på att du odlar utan jord och att all näring tillförs med vattnet. Även om denna metod återigen blivit trendig så är det inget nytt och det sägs att man använde hydroponisk odling även i Babylons hängande trädgårdar.
Ska du däremot odla traditionellt så bör du använda såjord att så i för att ge dina fröer en god start i livet. Denna jord är inte lika näringsrik som vanlig blomjord, vilket gör att fröet inte gror för fort. Genom att fröet gror långsammare blir plantan både kraftigare och tåligare, vilket ökar chanserna för en lyckad odling. Så gärna också flera frön i samma kruka och gallra sedan bort de svagaste individerna, eller plantera om i flera krukor.
Grönsaksfröer sås vanligen direkt i jorden i ett trädgårdsland på våren eller försommaren, när temperaturen i jorden kommit upp i minst 5°C. Detta varierar över landet beroende på i vilken växtzon du bor. Odlar du i pallkragar eller upphöjda rabatter kan du i allmänhet så lite tidigare, då jorden både värms upp och torkar ut fortare.
Vattna lite men ofta så att jorden hålls fuktig utan att vara blöt. Rensa kontinuerligt ogräs och håll koll på sniglar, harar och andra objudna gäster.
Det gamla uttrycket ”gräv där du står” är väldigt sant när det kommer till att odla hållbart. Välj växter efter förutsättningarna du har och använd de resurser du har till buds till att börja med, då kommer du långt. En fönsterkarm i söderläge kan vara ett perfekt ställe för att driva upp tomatplantor och potatisen växer lika bra i en rabatt eller blomlåda. Hållbarhet handlar ofta om att nyttja de resurser vi redan har på ett effektivt sätt.
Överväg att montera ett bevattningssystem med automatik så behöver du inte riskera glömma att vattna.
Sätt skyltar i varje rad för att enkelt kunna se vad det är du har sått i respektive rad.
Så helst fröerna i såjord som innehåller lite mindre näring och därmed gör att plantorna inledningsvis växer lite långsammare och blir starkare, det har du igen senare.
Vattna lite men ofta för att hålla jorden fuktig men inte blöt, speciellt den första tiden.
Markera dina rader med pinnar där raderna börjar och slutar, så blir ogräsrensningen lättare. Det kan annars vara svårt att se skillnad vad det är om bara något blad sticker upp.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet odla och så.
Innan du sår är det bra att förbättra jorden på den växtplats du ska så på genom att blanda i gödsel och jordförbättrande material. På så sätt både tillför du näring, ger jorden en bra struktur och luftar den när du blandar runt.
Toppa sedan ytan med såjord som innehåller mindre näring och passar fröna bra den första tiden.
Sätt i dina frön i raka rader så blir det lättare att hålla ordning på odlingen och luka bort ogräs. Ha gärna lite avstånd mellan fröerna så du slipper att gallra när de växt till sig lite.
Täck fröerna med ungefär en centimeter såjord, såvida dina sorter inte är ljusgroende. I de fallen ska fröerna inte täckas över och detta framgår på fröpåsen.
Gör små märkpinnar som du kan märka upp var dina rader börjar och slutar, så är det lättare att hålla ordning på ogräset som kommer senare.
Sätt även skyltar så att du har koll på vad du har sått i vilken rad, det är lätt att glömma.
Vattna sedan försiktigt så att du inte spolar bort vare sig frö eller såjord, det räcker att jorden blir fuktig.
Fortsätt sedan att vattna ofta men lite så att jorden hela tiden hålls fuktig men inte blöt. Överväg att montera ett bevattningssystem med automatik så behöver du inte riskera glömma att vattna.
Finns det fortfarande risk för frost kan det vara bra att täcka din sådd med en fiberduk eller odlingsväv.
När plantorna kommit upp och börjar bli lite större är det bra att regelbundet ge dem mer näring i form av gödsel.
Ett bra sätt att hålla jorden kring dina plantor fuktig är att täcka jorden runt plantorna med organiskt material, använd löv eller gräsklipp du ändå får över. Detta kallas för täckodling och gör även att maskarna får mat, samt bidrar till att förbättra jordens struktur.
Det är bra att löpande luka och hålla undan ogräs som annars stjäl näring samt riskerar ta överhand i ditt trädgårdsland. Passa samtidigt på att hålla koll på sniglarna så att inte dessa kalasar på din odling.
Har du många rådjur, harar eller annat vilt som ser ditt trädgårdsland som en buffé är det en god idé att skydda din odling med exempelvis nät, vilket är det effektivaste skyddet.