kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Ordet perenn är latin och används som benämning för örtartade växter som återkommer på våren, efter att ha vissnat ned på hösten. Dessa fleråriga växter finns i många sorter som alla har sina krav på sin miljö för att trivas. Generellt kan man säga att de flesta bladväxter trivs på skuggigare platser, medan majoriteten av de blommande perennerna ofta vill ha lite mer ljus.
Till skillnad från annueller, som endast kan övervintra genom sina fröer, kan perennerna övervintra som planta år efter år. Gamla blad och blomrester kan med fördel lämnas kvar på hösten, så att de fungerar som ett täcke för plantan under vintern. På våren när växtsäsongen inleds så klipps allt visset bort och alla lösa växtdelar städas undan från rabatten.
Perenner kan köpas antingen som krukodlade eller som barrotade, vilka drivits upp på friland. Barrotade perenner är ofta ett bra alternativ, inte minst på grund av priset, men även för att rötterna är kraftigare jämfört med de krukodlade. Barrotade perenner kommer med rotknölen i en påse och kan vid första anblicken inte vara så imponerande. Väl i jorden, där den kan få vatten och näring, vaknar den snabbt upp i takt med värmen och ljuset.
Planteringssäsongen för perenner sträcker sig från april ända fram till september, med vissa variationer beroende på vilken växtzon du ska plantera dem i. När du planterar dem ska du inte sätta plantorna för tätt, då är risken stor att de konkurrerar med varandra så att de aldrig kan bli fullt utväxta. Lagom avstånd för små perenner är ca 20-30 cm, mellanhöga vill ha 40-50 cm medan de stora kräver 60-70 cm mellan plantorna.
Många perenner bör efter några år delas och planteras om. På så sätt ökar plantornas livskraft då den får nya kontaktytor med jorden, som gör att den kan tillgodogöra sig gödning bättre. Genom att dela plantorna ger du dem också mer plats att breda ut sig på, vilket gör att de trivs bättre. Ett sätt att se om din växt bör delas är prova om det är lätt att ta nya skott från plantan, då är det en sort som bör delas med jämna mellanrum.
Till en större perennrabatt kan det passa med flera olika sorter med varierande höjder och blomningsperioder. Placera de högre sorterna i bakkant och sedan de lägre framför, gärna i grupper om tre till fem plantor av samma sort. Väljer du flera sorter med olika blomningsperiod så kan du med dessa enkla knep skapa en harmonisk rabatt som blommar hela sommaren.
Kom ihåg att vattna regelbundet och ge även växterna extra näring under växtsäsongen, samt håll ogräset borta. De tidigblommande sorterna kan du ansa bort vissna blommor på under sommaren, annars är det bättre att låta växten vissna ner på hösten. Först på våren är det dags att ta bort alla döda växtdelar och städa av rabatten.
Dela gärna med dig av dina perenner till odlingsintresserade bekanta om det är sorter som ändå måste delas, då kan ni byta sorter med varandra. På så sätt kan man enkelt och billigt hjälpas åt till att skapa varierade och prunkande rabatter med lång blomning. Ta bara väl hand om dem inför övervintringen så är de redo för dig igen till nästa säsong.
Placera ut plantorna ovanpå jorden först, vilket gör det lätt att arrangera om dem tills du är nöjd.
Bra verktyg är halva jobbet sägs det, så unna dig en riktigt bra spade.
Placera perenner av samma typ i grupper om tre till fem plantor, så blir rabatten mer harmonisk.
Högre växter placeras längre bak och lägre i framkant av rabatten, för att ha möjlighet at njuta av alla
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet odla perenner.
Innan du kan börja plantera så gäller det att välja ut ett bra läge utifrån vilka planttyper du valt, eller så väljer du perenner efter aktuellt läge. Det viktiga är att det matchar.
Påbörja planteringen genom att kultivera jorden, vilket innebär att du luckrar upp den genom att gräva igenom rabatten med en spade. Passa samtidigt på att ta bort allt ogräs.
Häll ut både gödsel och ny planteringsjord och blanda in med den befintliga jorden i rabatten.
Placera sedan ut plantorna ovanpå jorden och arrangera dem som du vill ha dem, gärna i grupper utifrån typ för att skapa en harmonisk rabatt med de högre sorterna längre bak.
När du är nöjd med placeringen av dina växter och har lagom avstånd mellan dem, så är det bara att gräva ner varje rot på sin plats. Tryck sedan till jorden lite försiktigt.
Vattna rikligt i samband med planteringen och sedan regelbundet under hela växtsäsongen.
Ta löpande bort ogräs som konkurrerar om platsen så ger du plantorna en god start att växa till sig.
Tre till fyra veckor efter planteringen kan du börja ge plantorna lite extra trädgårdsgödsel i samband med vattningen.
Under sommaren kan du på tidigblommande sorter klippa bort vissna blommor så underlättar du för återväxt av nya blommor.
Vid behov kan du placera ut stödpinnar för de plantor som verkar behöva extra stöd.
På hösten, när blomningssäsongen är över, låter du bara växten vissna ned utan att göra något speciellt. Löv och vissna delar lämnas för att hjälpa plantorna att övervintra.
På våren efter klipper du bort allt dött och visset för att göra plats till årets tillväxt. Rensa sedan bort alla lösa växtdelar från rabatten och snygga till.
Med växterna klara för årets tillväxtsäsong är det bara att gödsla och vattna, så ska du se att belöningen kommer med solen och värmen.